Care sunt clauzele specifice dintr-un contract de muncă

de:
19 ian. 2012
1 afișări
Care sunt clauzele specifice dintr-un contract de muncă

În afara clauzelor esenţiale prevăzute în contractul de muncă, între părţi pot fi negociate şi cuprinse şi alte clauze specifice cum ar fi formarea profesională, neconcurenţa, mobilitatea şi confidenţialitatea.

Clauza de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze în interes propriu sau al unui terţ o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.

Trebuie menţionat faptul că şi salariatul care nu este legat printr-o clauză de neconcurenţă are obligaţia generală de a nu afecta prin actele sale interesele legitime ale angajatorului.

În cuprinsul clauzei, trebuie prevăzute în mod concret următoarele elemente:

– care sunt activităţile care îi sunt interzise salariatului

– perioada pentru care clauza de neconcurenţă îşi produce efectele

– terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii

– aria geografică unde angajatul poate fi în reală concurenţă cu angajatorul

– cuantumul veniturilor.

Caracteristici:

– pentru a fi aplicabilă, clauza trebuie să precizeze în mod concret care sunt activităţile pe care fostul salariat nu le poate presta.

Totuşi, clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care acesta o deţine, acest fapt reprezentând o îngrădire a dreptului la muncă şi o limitare a asigurării veniturilor necesare realizării existente.

– Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele de la data încheierii contractului de muncă pe o perioadă de maxim 2 ani.

Excepţii :

– La data decesului salariatului

– La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de declarare a morţii sau a punerii sub interdicţie a salariatului sau angajatorului, persoană fizică.

– La data constatării nulităţii absolute a contractului de muncă

– La interzicerea exercitării unei profesii sau funcţii

– În cazul în care parintii îşi retrag acordul pentru angajatul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani

– În cazul în care contractul de muncă încetează la iniţiativa angajatorului.

– Terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii trebuie nominalizaţi.

– Aria geografică trebuie clar definită, neputând exista în cuprinsul contractului de muncă prevederi de genul ”pe teritoriul României/ UE” sau în localitatea în care îşi are domiciliul angajatul, aceasta reprezentând o limitare a exercitării profesiei.

– Chiar dacă are caracter oneros , indemnizaţia de neconcurenţă nu este un venit salarial, fostul salariat nedatorând astfel contribuţiile la asigurările sociale. În schimb, pentru fostul angajator, reprezintă o cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil.

Răspunsuri pentru cititori

Intrebarea 1: „Am 57 de ani si 9 luni , sunt angajata din 1972 , cu o intrerupere de un an in 1992 decembrie pana in 1994 24 ianuarie, deci un an si aprox. o luna. In momentul de fata am o retibutie de 2000 ron brut . pot iesi la pensie fara penalizare ? Si cam cu cat pot iesi iesi la pensie la ora actuala ? La implinirea varstei imi recalculeaza pensia ( acum probabil ies cu penalizare) sau nu ?”

Livia

Raspuns: – Pensia anticipata se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani si pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard de pensionare calculata in functie de data de nastere conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000.

Anticiparea de 5 ani nu poate fi cumulate cu alte reduceri ale varstei de pensionare. La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute pentru studii superioare, stagiu militar, perioada cand asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate si stagiile lucrate in alt sistem de pensii (ex. militar).

Calculul punctajului pentru pensia anticipata se face la fel cu cel pentru pensia pentru limita de varsta cu diferenta ca nu se iau in calcul punctajele realizate in perioadele asimilate enumerate mai sus.

Atentie : In perioada de pensie anticipata pensionarul nu poate cumula pensia cu venituri din o activitate profesionala pentru care este obligat sa plateasca CAS (contributie pentru pensie).

Prin legea 273/2009 se stabileste ca incepand din 1 ianuarie 2011 trecerea de la pensie anticipata la pensia la limita de varsta, cand pensionarul are acest drept, sa se faca automat fara cerere.


____________

Intrebarea 2) „Ce pensie? Despre ce vorbim? Sotul meu a fost ofiter MI superior si are dosarul depus din august si nici acum nu are decizia venita…e posibil sa dureze sase luni (deocamdata) calculul unei pensii? Mentionez ca a lucrat numai in Bucuresti si numai intr-un loc de munca, fara intrerupere. Bataie de joc!”

Rodica

Raspuns: Imi pare rau sa aud asa ceva. Nu pot decat sa va recomand sa mai insistati, eventual sa depuneti o sesizare la Casa de pensii.

Raspunsurile pentru ceilalti cititori vor fi publicate saptamana viitoare.

_______________

Citeste si despre  Cum să obţii pensia pe care o meriţi cu adevărat

Consultantul tău: Diana Dina

Din iunie 2011, Diana Dina este administrator al firmei de consultanta HR Workbee din Bucuresti. Anterior, timp de patru ani, a lucrat ca sef birou executări silite la departamentul “Recuperare creanţe şi derularea procedurilor de insolvenţă” al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Este licenţiată în ştiinte juridice a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.

Cookies