Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica: Rețeaua de electricitate sau de gaze, ca alternativă de încălzire, nu rezistă în București

03 nov. 2021
782 Afișari
Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica: Rețeaua de electricitate sau de gaze, ca alternativă de încălzire, nu rezistă în București

Șeful Termoenergetica atrage atenția că nu există alternativă energetică care să suporte un consum mare al populației din București, în condițiile în care rețeaua centralizată de termoficare a Capitalei nu ar asigura încălzirea în această iarnă.

Termoenergetica se află în centrul atenției întrucât, în aceste zile, se stabilește prețul final al gigacaloriei pe care bucureștenii îl vor împărți, la iarnă, cu Primăria Capitalei prin subvenție. ANRE va comunica, în curând, dacă aprobă costul cerut de Termoenergetica pentru distribuție și transport.De altfel, primarul Nicușor Dan, a promis că, în funcție de prețul aprobat, PMB va mări și subvenția gigacaloriei, astfel încât creșterea prețului să fie resimțită cât mai puțin de oameni. Potrivit primarului Capitalei, subvenția va acoperi două treimi din preț, iar bucureștenii vor plăti o treime. Surse Termoenergetica au transmis b365.ro că gigacaloria se va ridica, în acestă iarnă la aproape 900 lei.

Șeful Termoenergetica: ”Rețeaua de electricitate nu ar rezista”

Claudiu Crețu a afirmat, miercuri, la o întâlnire cu prefectul Capitalei despre situația termoficării deficitare din București, că nu este cazul ca instituțiile responsabile de rezolvarea problemei termoficării în București să se bazeze pe alternativa încălzirii populației cu sisteme electrice, deoarece ”rețeaua de electricitate nu ar rezista”. De asemenea, nici rețeaua de distribuție de gaze nu este pregătită să facă față unui consum generat de peste 500.000 de centrale individuale.

Directorul general al companiei municipale Termoenergetica Bucureşti S.A., Claudiu Crețu, a avut miercuri discuții la sediul Prefecturii Capitalei cu Alexandra Vacaru, prefectul Capitalei despre problemele companiei.

Avariile la rețeaua de termoficare. Compania cere deblocarea angajărilor

Conducerea Termoenergetica a cerut sprijinul Prefecturii în colaborarea cu Guvernul României pentru stabilirea unui grup de lucru care să deblocheze din punct de vedere legislativ angajarea de personal specializat pentru intervenții în avarii. Claudiu Crețu a cerut modificare legislativă pentru ca o companie de utilitate publică, așa cum este Termoenergetica, să poată face angajări, pentru a remedia pierderile, să se redreseze și să poate acoperi serviciul public de alimentare cu energie termică în București.

„Avem pierderi în rețea de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră. Dincolo de irosire, de problemele financiare generate de aceasta și de pericolul surpării la care sunt expuse zone întregi din București, agentul termic nu poate ajunge până la capetele de rețea. Așa se face că bucureștenii din zone precum Tei și Colentina nu au apă și căldură la temperaturi optime. Soluția pentru reducerea acestor pierderi este angajarea mână de lucru, de aproximativ 200 de oameni, avem nevoie de sudori pentru repararea punctuală a țevilor. Dar legea mă oprește să fac asta. Sunt companie cu pierderi și nu pot angaja”, a explicat directorul general Claudiu Crețu în fața prefectului Capitalei, Alexandra Vacaru.

Datorii care pun probleme pentru încălzire și alimentarea cu apă

În discuție au fost și datoriile actuale ale Termoenergetica față de CET Grivița (aproximativ 10 milioane de lei) și VestEnergo (aproximativ 25 milioane de lei), alături de cele cunoscute publicului drept istorice (800 de milioane de euro – ultimii 10 ani), și care pun probleme pentru încălzirea și alimentarea cu apă caldă a zonelor deservite.

Șeful companiei municipale a precizat la Prefectură că, dacă nu plătesc aceste datorii, odată cu răcirea vremii, sute de mii de oameni vor sta în frig în propriile locuințe, se arată într-un comunicat al Prefecturii la finalul întâlnirii.

Iar Termoenergetica nu are bani, Primăria Municipiului București (PMB) i-ar fi comunicat că este în aceeași situație, adică fără fonduri. În plus, PMB are datorii față de Termoenergetica, aproximativ 200 de milioane de lei, acestea reprezentând facturi neplătite din luna martie 2021 până în prezent. Primarul municipiului București, Nicușor Dan, este și președintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov, organism care monitorizează compania municipală Termoenergetica S.A.

 

Cookies