Claudiu Crăciun, „Vocea Pieței Universității”, acuzat că își exploatează angajații. Cum răspunde

de:
08 oct. 2013
4 Afișari
Claudiu Crăciun,

Săptămâna trecută, un fost angajat al Dianei 4, localul la care asociat este și Claudiu Crăciun, supranumit Vocea Pieței, acuza conducerea că obligă angajații localului să plătească o taxă de spargere a veselei- chiar dacă sparg sau nu ceva, să dea 1% din bacșișul primit barmanului și că era plătit, pentru trei-patru zile de muncă pe săptămână, cu doar 160 de lei pe lună.

„În luna mai am lucrat și patru-cinci ture pe săptămână a câte 10-15 ore pe zi, în care abia dacă aveam timp să mergem la toaletă, și chiar și pentru asta trebuia să anunțăm șeful de tură (…) Din acest bacșiș am fost obligați să dăm fiecare câte un leu pe fiecare tură pentru eventuala spargere a paharelor și scrumierelor de către noi sau de către clienti. Acești bani trebuiau dați indiferent dacă spărgeam pahare și scrumiere sau nu”, susține fostul ospătar de la Dianei 4, Andrei Șerban, pe ArtaPolitica.ro.

Totodată, el a adăugat că, dacă vânzările depășeau 1000 de lei pe tură, angajații erau obligați să dea 1% din bacșișul primit barmanului. Motivul invocat de patroni: Pentru că solicitam barmanului servicii, trebuia să îl plătim noi.

După ce și-a dat demisia, Andrei Șerban susține că n-a mai fost primit în bar- mai precis, că angajaților li s-a interzis să-l servească, dacă mai trece pe acolo.

Într-o replică la acuzațiile fostului angajat, Claudiu Crăciun povestește, pe CriticAtac.ro, că: Articolul lui Andrei vine ca o surpriză neplăcută şi o dezamăgire. Deschiderea faţă de el personal şi către proiectele din care face parte a fost completă. Descrierea condiţiilor din Dianei 4 in articolul respectiv este exagerată, nedreaptă şi pe alocuri calomnioasă(…) Rămânem o echipă fidelă prietenilor şi colaboratorilor noştri cu ajutorul cărora am reuşit să construim un spaţiu deschis şi interesant.

El a adăugat și câteva declarații de la actualii angajați de la Dianei 4. Unul dintre ei, Gabriela Panait, chelneriță, spune că Andrei Șerban genera conflicte care afectau mediul de lucru, că i s-a oferit spațiul gratis, pentru trupa de teatru în care juca și că fura din local. 

Andrei Șerban, fostul angajat, a recunoscut, de altfel, furtul, în textul în care își prezenta acuzațiile, motivându-și fapta prin salariul mic și exploatarea angajatorilor: „Luam limonadă sau bere la draft de la bar, pe care nu o marcam în calculator, iar clienților nu le dădeam nota de plată scrisă, ci doar le ziceam cât au de plătit. În această imoralitate pe care o săvârșeam, aveam si niște “principii morale”. “Operam” doar cu băuturi neîmbuteliate, ieftine, care să nu producă găuri mari în stoc. Bere, limonadă sau cafea, niciodată mai mult de 30 de lei pe zi.”

O altă angajată, Gabriela Anghel, a adăugat, în apărarea conducerii că Fiecare poziție are beneficiile şi neajunsurile ei (….) Și totuși, în Dianei, indiferent pe ce poziție am lucrat am avut beneficii: de la a cunoaște oameni minunați, până la a îmi trimite preferințele de orar în funcție de nevoile mele, la a lua bani în avans, de a lipsi o săptămână sau două dacă aveam nu știu ce proiect personal. Banii obținuți mi-au ajuns întotdeauna pentru plata chiriei şi pentru cele necesare. Dacă am vrut mai mult am lucrat mai mult.

Localul a primit atacuri și de la Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, care susținea, într-un interviu, că bicicliștii de la ONG-uri mai puțin bune se adună pe str. Dianei la nr. 5 (sic), unde primesc ordinele de la fostul partid de guvernământ, PDL. 

Claudiu Crăciun a refuzat, duminică, propunerea ca marșul împotriva RMGC să se alăture protestelor de la DNA, față de demiterea considerată abuzivă a procurorului Papici.

Cookies