Claudiu Bleonț: Când mi-au făcut bucla lui Ceaușescu, m-am uitat în oglindă și eram el. Interviu cu „dictatorul” din Spy/Master, serialul HBO inspirat de fuga lui Pacepa

05 mai 2023
3355 afișări
Claudiu Bleonț: Când mi-au făcut bucla lui Ceaușescu, m-am uitat în oglindă și eram el. Interviu cu „dictatorul” din Spy/Master, serialul HBO inspirat de fuga lui Pacepa
Claudiu Bleonț: Când mi-au făcut bucla lui Ceaușescu, m-am uitat în oglindă și eram el. Interviu cu „dictatorul” din Spy/Master, serialul HBO despre fuga lui Pacepa. Foto credit: Orbital Strangers

Ăsta e Ceaușescu, you are a fucking good actor!” a exclamat Christopher Smith, regizorul noului serial HBO, Spy/Master, la prestația lui Claudiu Bleonț în rolul lui Nicolae Ceaușescu. Spy/Master, o producție Max Originals, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și din 19 mai intră pe HBO și HBO Max. Povestea creată de Adina Sădeanu și Kirsten Peters este plasată la apogeul Războiului Rece și acoperă o săptămână din viața lui Victor Godeanu, personaj fictiv inspirat de generalul Mihai Pacepa, interpretat de Alec Secăreanu (God’s Own Country, Ammonite, Happy Valley). Mai jos, ca într-un veritabil film cu spioni, urmărim indiciile și cheile pe care, spune Claudiu Bleonț, Destinul i le-a pus în mână ca să-l poată descuia pe Nicolae Ceaușescu, personaj pe care n-a visat niciodată că-l va întruchipa. Cu toate ticurile și bâlbâiala lui, cu tot primitivismul. Mai apare și Gary Oldman în această ecuație a destinului, citiți, povestea este absolut captivantă.

spy, master
Foto credit: Peter Vacsics_HBO MAX.

Claudiu Bleonț, un anticomunist convins, joacă rolul comunistului feroce 

Claudiu Bleonț crede că numai Destinul poate hotărî și potrivi întâlnirile, drumurile și faptele, într-un fel mai presus de limitata judecată omenească. Că există o magie în alcătuirea destinului nostru.

Actorul, care a trăit din plin istoria recentă a României și a scris istorie în teatrul și filmul românesc, nepotul unui preot care a fost în celulă cu Părintele Galeriu pentru convingerile sale anticomuniste, îl înfățișează pe Nicolae Ceaușescu în Spy/Master.

Paradoxal, Claudiu Bleonț, băiatul care a terminat Liceul German din București, liceu care a câștigat prima ediție a Festivalului Cântarea României, vine la HBO rârâit, paranoic și căpos, aidoma Marelui Cârmaci.

Spy/Master. Foto credit: Peter Vasics_HBO MAX.

Spy/Master cu actori de prima mână: Elvira Deatcu (Elena Ceaușescu), Alec Secăreanu(Pacepa), Bogdan Albulescu, Laurențiu Bănescu și Iulian Postelnicu

Alec Secăreanu interpretează rolul lui Victor Godeanu și, ca orice mare spion, are un mare secret. Este agent dublu și vrea să scape din România lui Ceaușescu înainte ca acoperirea lui să fie compromisă.

Având o singură șansă pentru a rămâne în viață, Victor Godeanu se folosește de o călătorie diplomatică în Germania pentru a defecta în Statele Unite. Ajutat de o agentă Stasi sub acoperire și, totodată, fosta lui iubită (Svenja Jung, Deutschland ’89), dar și de un agent CIA (Parker Sawyers, Southside with You), Godeanu trebuie să evite agenții KGB și spionii propriei țări (Ana Ularu și Laurențiu Bănescu), conștient că dezertarea îi pune familia lăsată în urmă în pericol de moarte. Scenariul serialului de șase episoade a fost ales câștigător în urma concursului național organizat în România de HBO,“Write a Screenplay For…”. Serialul este produs de Proton Cinema și Mobra Films pentru HBO Max.

Spy/ Master, primul serial românesc selectat în cadrul Berlinale Series

Primele două episoade au fost prezentate în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul Berlinale Series, în luna februarie. Ambele episoade vor fi disponibile la nivel global pe platforma HBO Max din 19 mai, urmând ca restul de patru episoade să fie difuzate săptămânal.

Alec Secăreanu in Spy/Master. Foto credit: Peter Varsics_HBO MAX.
Alec Secăreanu, prestație puternică în rolul inspirat din faptele generalului Pacepa

Între anii 1972-1978, generalul Ion Mihai Pacepa a fost șef al Casei Prezidențiale a României, consilierul lui Nicolae Ceaușescu pentru securitate națională și dezvoltare tehnologică, prim-adjunct al șefului Departamentului de Informații Externe (DIE) și secretar de stat la Ministerul de Interne-Consiliul Securității Statului. În anul 1978 fuge în Germania de Vest unde cere azil politic în Statele Unite.

Spy/Master, senzațională întoarcere în timpul anilor ’70. Mobilierul, mașinile, costumele și frizurile anilor ’70-’80 sunt redate fidel

Am vazut primele doua episoade și da, Claudiu Bleonț are expresia, pornirea, vorbirea și chiar bucla lui Ceaușescu. Atmosfera anilor ’70 este recompusă în cele mai mici detalii, de la scrumiere și lămpi de birou la mașini, costume și frizurile securiștilor sau ale agenților KGB.

ana, ularu
Ferocea tovarășă Carmen, Ana Ularu. Foto credit: Katalin Vermes_HBO MAX.
Tu înțelegi că oameni ca mine și ca Ceaușescu nu trebuiau să existe?”

A. D: Claudiu Bleonț, ești născut în anul 1959, ai trăit comunismul din plin. Mihai Pacepa, mâna dreapta a lui Ceaușescu, a fugit în 1978. Ce făceai în anul 1978?

Claudiu Bleonț: “Am trăit și am fost conceput în comunism. În 1978 cred că tocmai intrasem la IATC, apoi am plecat în armată, am făcut armata nouă luni. Când am primit de la directorul de casting, Domnica Cîrciumaru, invitația să particip la probe pentru Spy/Master eram director interimar la Teatrul Dramaturgilor, unde aveam un spectacol foarte important, o producție pe care o moștenisem de la fostul director, Marius Bodochi, “Drumul Damascului”, în regia lui Mihai Mănuțiu, cu Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern și Mircea Rusu, un spectacol căruia i-am acordat o desoebită atenție.

Prin acest text extraordinar, prin cultură, prin teatru se face lustrație. Respectiv, Franț Țandără, torționarul comunist, mărturisește că a fost un asasin stalinist, un mare criminal. Franț Țandără a existat în România comunistă, el nu este inventat, spectacolul s-a făcut după volumul Doinei Jela “Drumul Damascului. Spovedania unui torționar”. Franț Țandără își recunoște faptele și se căiește, de aceea piesa se numește “Drumul Damascului”; este transformarea lui Saul din criminal și asasin cu convingere să omoare creștini în Apostolul Pavel. Tu înțelegi că oameni ca mine și ca Ceaușescu nu trebuiau să existe?, spune Franț Țandără, personaj interpretat de Răzvan Vasilescu”.

claudiu bleonț
Foto credit: TNB, Florin Ghioca.
România de azi ar fi fost alta dacă nu ar fi existat stalinismul și comunismul. Este o dramă a istoriei noastre care trebuie cunoscută, înțeleasă și depășită”

Claudiu Bleonț: “Ceaușescu, la rândul lui, a tras în țărani la Vadu Roșca în timpul colectivizării, iar omul ăsta a condus România, îți dai seama?. Este o dramă a istoriei noastre care trebuie mărturisită, înțeleasă și depășită. Căința face parte din acest demers, România ar fi fost alta, dacă nu ar fi existat stalinismul și comunismul. În acest context, Domnica Cîrciumaru mi-a povestit că există un scenariu inspirat din fuga lui Pacepa, că se va face un film regizat de un englez, iar eu eram așa, neîncrezător. Aveam acest respect și această stare de onoare pentru proiectul Drumul Damascului, încât mi se părea secundar și irelevant acest casting. Scumpo, eu am fost la atâtea castinguri, la atâtea audiții, încât este un fenomen firesc, câteodată nu te pupi cu vârsta sau nu te pupi cu fața. Dar îmi stătea pe cap ideea”.

“Spun foarte des: Citiți cartea lui Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, “Despre Destin”

Claudiu Bleonț: “Simt nevoia să îți fac această mărturisire: cred în Destin și sunt unul dintre oamenii care spun foarte des: Citiți cartea lui Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, “Despre Destin”. I-am spus Domnicăi da, bine, o să vin la casting, dar mă gândeam: asta îmi trebuie mie acum? Nu știam pe cine o să joc. Domnica mi-a trimis un text pe WhatsApp, însă eu sunt într-un fel de modă veche, îmi place să văd foaia A4, textul, nu îmi place să vorbesc pe WhatsApp. Și văd în text Nicolae Ceaușescu-replică, Elena Ceaușescu- replică, Victor-replică, am dedus că Victor este pseudonimul lui Pacepa. Am citit, m-am băgat în pat și, nereușind să adorm, butonez pe internet și îmi sare în ochi trailerul de la “Leon”, de Luc Besson. Uitasem că personajul negativ din Leon era jucat de Gary Oldman. Cum de am putut uita rolul lui de polițist corupt? Ce mare actor! Apoi, destinul a făcut să fiu la audiții la Urși Panda 3, să dublez personajul negativ, Păunul. Mă prezint, îmi pun căștile și aud o voce senzațională, era Garry Oldman! Am trăit și am respirat Gary Oldman. Duc proiectul cu dublajul la bun sfârșit, dar rămân într-o admirație puternică, băi ce actor, ce actor, Doamne! Eram extatic”.

spy/MASTER
Foto credit: Orbital Strangers.
Am fost uimit când am primit rolul. I-am spus regizorului englez că eu, până la vârsta de 31 de ani, numai în wc-urile publice nu am văzut mutra lui Ceaușescu”

Claudiu Bleonț: “Eu nu am carnet, am o bicicletă englezească, merg cu boxa și ascult Pink Floyd prin oraș. Mă duc la proba pentru Spy/Master și îmi aduc aminte iarăși de momentele cu dublajul la vocea lui Garry Oldman, pentru că am avut o revelație atunci. Mă văd cu regizorul Christopher Smith, îi spun că am o asezonare britanică, că am venit cu o bicicletă englezească. Îi zic: –Uite, mi-am luat azi special ochelarii cu ramă groasă, că Pacepa așa îi avea. Și el îmi spune: -Dar nu pentru Pacepa te-am chemat. -Dar pentru cine? -Pentru Ceaușescu. -Whaaat? Chris, eu până la vârsta de 31 de ani numai în wc-urile publice nu i-am văzut mutra. L-am avut pe Ceaușescu în clasă, îi știu mesajele de Anul Nou, îi știu discursurile, cum să fac eu rolul lui Ceaușescu? Și în momentul acela Chris îmi zice: –Nu te-am chemat să semeni sau să arăți ca el. Te-am chemat să îl joci. L-ai văzut pe Gary Oldman în rolul lui Churchill?”. Și brusc mi-a trecut prin minte că am primit trei semne cu Garry Oldman. Am avut o revelație, am rămas total uimit. I-am zis să-mi dea un discurs de-al lui Ceaușescu pentru probă. Pentru că nu știam discursul, am început să mă las purtat de amintirile mele, am început să bag din cum făcea Ceaușescu când citea discursuri. Și așa am luat proba”.

smith chris, spy master
„Regizorul Christopher Smith îmi zice: -Nu te-am chemat să semeni sau să arăți ca el. Te-am să îl joci. L-ai văzut pe Gary Oldman în rolul lui Churchill?”. Foto credit: Cinemagia.
Când mi-a fost făcută bucla lui Ceaușescu, cea din portretele oficiale, pentru o fracțiune de secundă am văzut în oglindă imaginea lui clasică”

Claudiu Bleonț: “Când regizorul a vrut să vadă chimia dintre mine și personajul Elenei Ceaușescu, am aflat că va fi interpretat de Elvira Deatcu. I-am spus că este perfectă pentru rol și s-a produs chimia. Al doilea mare șoc a fost când am zburat la Budapesta și acolo artista hair stylist mi-a făcut bucla și părul cu toate alea. În clipa în care m-am văzut în oglindă, stând pe scaun, această imagine a mea s-a bruiat ușor și s-a suprapus pentru o fracțiune de secundă cu chipul clasic al lui Ceaușescu. Și am zis: Da, e posibil! Ceaușescu avea acea buclă, mi-am adus aminte că înainte de ai ieși el pe la plenare și congrese, avea un coafor care, timp de o oră, îi făcea părul. Înainte de filmari eram însă frământat, în camera de hotel. Cum să fac, cum să-l fac eu pe Ceaușescu?”.

claudiu bleonț, credit tnb florin ghioca
Foto credit: TNB, Florin Ghioca.
Este foarte greu să te povestești pe tine; a fost bine că regizorul nu a fost român, Chris Smith a avut distanță față de rol, m-a condus să creez caracterul lui Ceaușescu”

A.D: Te referi la cum să intri în capul lui Ceaușescu, să îi creezi identitatea, și nu neapărat să îi îmiți ticurile și rârâiala pe care le știu toți românii?

Claudiu Bleonț: “Exact. În momentul ăla mi-am dat seama că nu am lângă mine niciun coleg, artist, prieten cu care să mă sfătuiesc, totul cădea pe mine și a trebuit să am curajul să îmi asum situația. Investirea lui Chris m-a onorat enorm, am avut o chimie și o încredere totală în el și îți fac o mărturisire: dacă omul care făcea filmul ar fi fost român, ar fi fost altfel. Sigur, vorbesc acum în nume personal, dar e foarte greu să te povestești pe tine. Ori, Chris Smith a avut o distanță vis -a-vis de personaj și de rol, el m-a condus să creez un caracter. Să existe o rezonanță între chipul și felul meu de a juca și personajul real. În noaptea aceea m-am învârtit în camera de hotel ca un c.. într-o căldare și m-am uitat încă o dată la Gary Oldman în rolul lui Churchill. Și în momentul ăla am găsit liniștea și puterea să joc rolul lui Ceaușescu în Spy/Master”.

spy master
FOTO CREDIT: Stefan Popescu.
Prin intermediul artei cinematografice se sugerează un sistem închis și este ușor de recunoscut Ceaușescu cel real, ăla cu 4 clase”

A.D.: Serialul Spy/Master recreează și atmosfera acelor ani, cei mai în vârstă se vor regăsi în film?

Claudiu Bleonț: “Totuși, este un film de ficțiune. Personajele sunt reale, dar este ca într-o piesă de teatru. Dacă se pune în scenă Ștefan cel Mare, Apus de Soare sau orice alt text de teatru cu o referință clară la un personaj care a existat, spectacolul este o operă de artă în sine. Nu este un documentar, există documentare foarte mișto în care se povestește cine, ce a făcut. Însă aici, prin intermediul artei cinematografice se sugerează un sistem închis, și este ușor de recunoscut Ceaușescu cel real, ăla cu 4 clase, cizmar, pușcăriaș, criminal, am descoperit chiar că a avut o relație amoroasă cu Chivu Stoica”.

A.D: Cum ai rezonat cu Alec Secăreanu (Pacepa) și cu Elvira Deatcu (Elena Ceaușescu)?

Claudiu Bleonț: “M-am uitat la cele trei chipuri ale noastre și toți sugerăm foarte bine personajele reale. Se vede, ai zice chiar că semănăm. Pe urmă, am mai avut o ședință foto și eu nu înțelegeam de ce trebuie să stau atât de mult timp la shooting. Eu nu am mai făcut nicioadată ședințe foto atât de lungi înainte de filmări, dar așa se face. Mi-au spus: Claudiu, trebuie să nimerim precis unghiul și machiajul ca să-ți facem chipul cum era pe toate tablourile din școli, teatre, instituții”.

spy master
Foto credit: HBO MAX.
Faptul că Pacepa a defectat la americani este semnul și bucuria mea că acum suntem în NATO și UE”

A.D: Filmul are toate atuurile să prindă și la publicul tânăr? Are chei pentru cei care nu au trăit acele timpuri?

Claudiu Bleonț: “Cred că da, pentru că este inspirat dintr-o situație reală, fuga lui Pacepa în 1978. A fost atunci o mare bătălie între serviciile secrete. Și faptul că Pacepa a defectat la americani este semnul și bucuria mea că acum suntem în NATO, și că suntem în UE”.

În Spy/Master se face o mare onoare actorilor și istoriei României, toți actorii români, Elena, Nicolae și Pacepa au dialoguri în limba română”

A.D: Cum ai lucrat cu cineaștii străini? A fost o experiență memorabilă?

Claudiu Bleonț: “Extraordinar am lucrat. În Spy/Master se face o onoare actorilor și istoriei României, pentru că personajele Elena, Nicolae și Pacepa au dialoguri în limba română și suntem foarte mulți români în distribuție și vorbim românește. Este un adevărat proiect european, unul al lumii în care trăim, și are toate elementele de profesionalism. Suntem o singură umanitate, chiar dacă există diferențe de rasă, de cultură, de limbă sau de orientare sexuală. Occidentul nu este Satana iar noi nu suntem cei puri, cum spun astăzi cei care îi manipulează pe români”.

claudiu bleonț
„Occidentul nu este Satana iar noi nu suntem cei puri, cum spun astăzi cei care îi manipulează pe români”. Foto credit: TNB, Florin Ghioca.
I-am avut colegi în Liceul German pe băieții lui Ion Gheorghe Maurer, liceul nostru a căștigat prima ediție a Cântării României”

A.D: Ai primit o educație anticomunistă, te-ai născut într-o familie cu dosar prost. Bunicul tău a făcut închisoare, a fost coleg de celulă cu Părintele Galeriu. Mama ta nu a fost primită la școală pentru că era fată de preot. Ai făcut grădinița și școala în limba germană, ai terminat Liceul German, liceu care a câștigat prima ediție a Festivalului Cântarea României. Paradoxal, peste ani, joci rolul lui Ceaușescu în Spy/Master. Cum a câștigat liceul tău Cântarea României?

Claudiu Bleonț: ”Prin Cântarea României am ajuns să joc în Podul, un adevărat fenomen al tinerilor studenți actori în perioada comunistă. Am aflat ulterior că politrucii pseudonaționalisti de atunci spuneau: Cum adică să câștige Liceul German, cum să câștige germanii prima ediție a Cântării României? Eram elevi foarte buni, nu neapărat germani, așa am câștigat. I-am avut colegi de liceu pe băieții lui Maurer, ei erau mai mari. Venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu i s-a datorat lui Ion Gheorghe Maurer, el neștiind că pune în fruntea țării un dement și un paranoic”.

Foto credit: TNB, Florin Ghioca.
Le spun celor tineri să se bucure că România este acum în NATO și în UE”

A.D: Când te gândești azi la toată istoria trăită, ce ar trebui să înțeleagă și să știe cei tineri? Cei care vor vedea Spy/Master?

Claudiu Bleonț: “Să se bucure că România este acum în NATO și în UE. Românii au acum pașapoarte, românii din diaspora au salvat alegerile din România ani la rând. Liviu Dragnea intenționa să scoată o lege prin care votul diasporei să nu fie validat și s-o tăiem cu Europa, ții minte?”.

Claudiu Bleonț a candidat la Primăria comunei Beliș din Apuseni.

A.D: În anul 2020 te-ai retras puțin in Apuseni și ai candidat la Primăria comunei Beliș din județul Cluj, din partea PNL. Ai fost învins de primarul în funcție. Tatăl tău s-a născut în Apuseni, ai o legătură profundă, spirituală cu Apusenii. Ți-a părut rău că nu ai ieșit primar?

Claudiu Bleonț: “Nu. M-au întrebat și prietenii mei care au fost în ziua de alegeri cu mine: -Ai emoți? -N-am emoții. Dacă aveam de jucat mâine „Paracliserul” aveam emoții. Lucrurile sunt așa cum sunt pentru că oamenii ăia au fost ținuți în beznă; se adeverește că un popor educat e greu de ținut în frâu, așa că-l țin prost ca să voteze cu cine vor ei”.

Ăsta e Ceaușescu! You are a fucking good actor!”

A.D: In concluzie, rolul lui Ceaușescu ți-a fost predestinat și relevat când ai găsit cele trei chei/semne ale Destinului?

Claudiu Bleonț: “Acestea au fost cheile, citește semnele nu e doar o vorbă. Când am auzit de trei ori Gary Oldman totul a fost limpede, iar încrederea pe care mi-a dat-o Chris a fost uriașă. El mi-a spus: “Da, ăsta e Ceaușescu, you are a fucking good actor!”. M-am amuzat că o să iasă serialul și o să strige lumea prin aeroporturile internaționale, când o să mă mai plimb: Uite-l pe Ceaușescu!”. Puterea este un animal periculos, Spy/Master.

afis, spy master

Cookies