Classroom, Youtube, Gmail, Maps, toate au zis azi „piua” – Cum a afectat „pana” Google studenții?

14 dec. 2020
29 Afișari
Classroom, Youtube, Gmail, Maps, toate au zis azi „piua” - Cum a afectat „pana” Google studenții?
„Pana” Google i-a lăsat pe mulți cu mâinile-n sân în toiul zilei

Pe tot globul, miliarde de oameni folosesc Google în fiecare zi. Este Zeul informației, îl venerăm, uneori fără să știm, pentru că știe tot! Ne ajută cu informații rapide când lucrăm, când învățăm si de câte ori vrem să descoperim lumea cât mai repede, mai clar și mai simplu. Astăzi, la prânz, Google a avut o pană și toată lumea a rămas o vreme, ca la dentist, sau atunci când se oprește apa și tu ești încă clăbucit. Mai jos, mărturiile prietenilor mei care au fost afectați în mod direct de „ Aoleoo, nu mai merge Google deloc. La tine e la fel?".

Se spune că nu știi ce ai, până când nu pierzi acel lucru. În cazul nostru vorbim despre serviciile Google (Maps, Gmail, YouTube, Drive, Photos, Meet și Classroom), care nu au funcționat astazi la prânz preț de aproape o oră și jumătate. Miliarde de utilizatori din Europa, America de Nord, Asia sau Africa au fost forțați să isi oprească orice activitate pe parcursul blocajului.

In Romania, în momentul în care Google a decis să ia o pauză, mesageria a început să se umple de mesaje surpriza – ziua tuturor a fost afectată, mai mult sau mai puțin, de defectiune.

Eu unul îmi curățam contul principal de Gmail, cum fac în fiecare duminica, sau dacă îmi este lene, (mai mereu adică) lunea când am puțin timp liber. N-am înțeles prima oară ce se intâmplă sau de ce primesc eroare, credeam că nu mai am internet, dar toate funcționau în jurul meu. Când am văzut mesajele prietenilor mei am înțeles că nu e un caz izolat și că e vorba de o problemă serioasă.

Cum au fost afectați prietenii mei de „pană”?

Maria, de exemplu, învăța pentru testul de mâine de pe materialele din Drive, când s-a trezit cu Error 503 pe ecran. „Nu mai merge nimic. Am dat refresh de m-am săturat, degeaba. Trec eu examenul în ritmul ăsta… mersi Google”.

Andrei era la cursuri pe Meet și deodată a primit oră liberă: „dintr-o dată au început să iasă toti din Meet, rând pe rând –  student după student. Nici doamna decan care preda nu a scăpat 🙂”.

Raluca pierdea timpul pe YouTube în timp ce lua prânzul, dintre toți ea a fost afectată cel mai puțin: „mă uitam la un tutorial mișto când a picat site ul, dar am schimbat pe un serial de pe Netflix și a fost ok”.

Mai nasol a fost pentru Răzvan, care era în trafic, pe Maps, în drum spre muncă: „nu prea știu așa bine drumul că stau cam departe de job și lucrez de puțin timp acolo, dar am scos-o la capăt.

Și uite așa, o simplă pană de Google, ne dă de gândit și ne obligă să stocăm cât mai multe informații în creierașul nostru, e mai sigur așa.

Aceasta nu este prima dată când rămânem fără serviciile Google

Ultima oară când Google nu a funcționat a fost pe 21 august anul acesta, când peste 1.8 miliarde de oameni au rămas preț de aproape opt ore fără să poată accesa serviciile Google, atât de importante, mai ales în contextul pandemiei. Cei mai afectați au fost cei din America de Nord, India, Australia, Japonia, dar și multiple țări din Orientul Mijlociu.

Aceasta a fost cea mai mare pană din istoria de 16 ani a Google și a scos la iveală vulnerabilitatea rețelei gigantului tehnologic, care se bazează la rândul lui pe alte afaceri, o singură eroare fiind, după cum se vede, extrem de costisitoare.

Un alt eveniment de acest gen, mai mic ce-i drept a avut loc în vara anului 2019, când întreaga coastă de Est a Statelor Unite a rămas fără serviciile Google din cauza unei erori de codificare a unor programatori în cadrul aplicației Amazon Web.

Cookies