Clasa pregătitoare va face trecerea între învăţământul preşcolar şi şcoală. Astfel, aceste clase vor fi create la nivelul unităţilor de învăţământ care au învăţământ primar. Copiii vor merge la şcoală în clasa pregătitoare patru ore pe zi, prezenţa fiind obligatorie.
„Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase”, a precizat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, citat de Mediafax.
Copiii nu vor primi note ori calificative, însă la finalul anului cadrele didactice vor face rapoarte cu privire la nivelul la care se află fiecare. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului.
Înscrierea în clasa pregătitoare
Înscrierile în Bucureşti încep pe 5 martie şi se vor face în patru etape. În prima etapă sunt înscrişi elevii care optează pentru şcoala la care sunt arondaţi, în a doua se fac înscrieri pentru cei ce vor să studieze în alte şcoli decât cele la care sunt arondaţi. În a treia etapă, cei care nu au prins loc la şcoala preferată revin la instituţia unde sunt arondaţi şi primesc loc obligatoriu, iar în ultima etapă se fac înscrieri pentru cei cu situaţii speciale, cum ar fi elevii care şi-au schimbat domiciliul sau, din diverse motive, au rămas neînscrişi. Înscrierile se vor face în sistem electronic. Astfel, va fi o fişă pe care personalul unităţii de învăţământ o va completa, în aşa fel încât să nu mai existe posibilitatea înscrierii la mai multe şcoli concomitent.
În Bucureşti, nu se vor da teste sau evaluări pentru admiterea copiilor la nicio şcoală.
Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor face, începând cu luna mai, cursuri de pregătire. Sălile de clasă vor fi reamenajate pentru noile activităţi, costurile urmând a fi suportate de primării, iar în cazuri excepţionale de Ministerul Educaţiei.
Cine se înscrie la clasa pregătitoare
Toţi copiii de şase ani vor intra în cadrul învăţământului obligatoriu, fie în clasa I, fie în clasa pregătitoare. Astfel, toţi copiii născuţi înainte de septembrie 2005 vor începe clasa I, în timp ce copiii născuţi în perioada 1 septembrie 2005 – 31 august 2006 vor avea posibilitatea, la solicitarea scrisă a părinţilor, să intre în clasa I, indiferent dacă au frecventat grupa mare pregătitoare sau nu. Dacă părinţii nu doresc să îşi înscrie copiii în clasa I, atunci ei intră în clasa pregătitoare.
Copiii născuţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2006, în baza cererii părinţilor, vor putea să intre în clasa pregătitoare sau vor rămâne la grădiniţă, în funcţie de ce doresc părinţii.
Tel verde pentru informarea părinţilor
Din această săptămână, părinţilor le sunt distribuite pliante cu informaţii despre modul în care se fac înscrierile în clasele pregătitoare şi în clasele I.
Începând de astăzi, 24 ianuarie, părinţii din Bucureşti care au nelămuriri în privinţa înscrierilor pot cere date suplimentare la numărul de telefon 0 800 816 021. Linia este deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 si 17.00, iar apelurile sunt gratuite.
Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia părinţilor un alt număr de telefon la care pot fi sesizate cazurile de corupţie din sistemul educaţional. Astfel, părinţii cărora li se cer bani sau bunuri pentru înscrierea copiilor la o anumită şcoală pot semnala acest lucru la telefonul anti-corupţie, sunând la numărul 0 800 801 100, disponibil zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00-19.00.