Clanurile din Primăria Capitalei: Mii de euro pentru soții și soțiile șefilor din instituție

de:
10 iul. 2013
167 Afișari
Clanurile din Primăria Capitalei: Mii de euro pentru soții și soțiile șefilor din instituție

Mihaela Păun este directoarea Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti (ArCuB). Soțul ei, Tiberiu Păun, a avut, atât în 2012, cât și în anii anteriori, contracte de drepturi intelectuale cu ArCuB, colaborând în mod regulat cu instituția, atât ca actor, cât și ca prezentator. 

Sumele pe care le ia Tiberiu Păun de la ARCUB ajung până la 13.350 lei pentru o noapte – pentru noaptea de Revelion soțul directoarei a primit această sumă- în condițiile în care Mihaela Păun, în calitate de director ArCuB, are un salariu anual de 24.505 lei. „Remuneratiile au fost cuprinse intre 500 lei si 13350 lei, cum s-a intamplat de Revelion, cand conditiile speciale ale acelei nopti au impus o plata mai substantiala. De asemenea exista multe cazuri in care Tiberiu Paun a participat cu titlu gratuit la diferite proiecte”, a declarat directoarea ARCuB pentru B365.ro.

În 2011, Mihaela Păun avea, în calitate de director ArCuB, un salariu anual de 24.009 lei. Tot de la ArCuB, soţul său, Octavian Tiberiu Păun, a primit însă aproape dublu în acel an, pe baza unui contract de drepturi intelectuale. Concret, Tiberiu Păun a fost plătit în 2011 de instituţia condusă de soţia sa cu suma netă de 41.680 lei. De altfel, banii primiţi de la ArCuB reprezintă principala sa sursă de venit în 2011, scria B365.ro la acel moment. Mai multe detalii, AICI.

Întrebată de ce este ales mereu Tiberiu Păun pentru colaborări cu ArCuB, Mihaela Păun a spus că „Nu este ales doar el, ArCuB colaborand in 2012 cu peste 2500 de artisti, dintre care peste 100 colaboreaza in mod regulat” .

Legat de criteriile după care este ales Tiberiu Păun pentru aceste colaborări, directoarea și soția acestuia a răspuns „Criteriile de alegere au fost exclusiv profesionale, Tiberiu Paun fiind actor de meserie si cu o bogata experienta de prezentator. Alegerea sa nu a apartinut in niciunul din cazuri directorului institutiei, ci regizorilor sau coordonatorilor de proiecte”.

Despre existenţa unui conflict de interese, directoarea a declarat că „Toate contractele au fost facute in conformitate cu legile din Romania, neexistand niciun conflict de interese. Acest lucru a fost confirmat, de fiecare data, in urma controalelor efectuate de catre Auditul PMB si Curtea de Conturi”.

Actorul Mihai Mălaimare deţine funcţia de manager al Teatrului Masca. Teatrul Masca este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Soția actorului, Florea Anca Diana, este angajată ca regizor la Teatrul Masca.

În martie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunțat Mihai Mălaimare a fost în incompatibilitate din decembrie 2008 până în ianuarie 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca din Bucureşti. Mihai Mălaimare declara, la acel moment, că va contesta în instanţă decizia ANI.

Cazul actorului Mihai Mălaimare ne amintește de cel al lui Mircea Diaconu, fost director al Teatrului Nottara. Într-un dosar, deschis în urma unei sesizări ANI, Mircea Diaconu a fost cercetat de procurorii Parchetului instanţei supreme pentru conflict de interese întrucât, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte. Astfel, soţia sa Diana Lupescu a încheiat mai multe colaborări cu teatrul şi a fost plătită în baza unui contract de drepturi de autor, la fel ca şi în cazul cuplului Mihaela Păun-Octavian Păun de la ARCuB. În plus, Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), acesta îndeplinind în acelaşi timp şi funcţia de director de teatru, şi titlul de parlamentar.

La Centrul pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, actualul director, Dan Grigore este coleg cu soţia sa, Florentina Grigore. El declara, în 2011, reporterilor B365.ro, că s-a căsătorit cu actuala soţie la şase ani după ce ea se angajase în instituţie. „Eu am fost numit director în 1999, iar ea a fost angajată în 2000. Am fost colegi iniţial şi abia în 2006 ne-am căsătorit”, a declarat Dan Grigore.

Directorul Centrului pentru Protecţia Plantelor, instituţie subordonată municipalităţii, a fost implicat în urmă cu câţiva ani într-un scandal privind mai multe contracte atribuite naşului său de cununie. Potrivit Jurnalul Naţional, de la numirea lui Dan Mihail Grigore în funcţia de director, în 1999, timp de cinci ani, firma Agrocris Grup SA a fost declarată câştigătoarea licitaţiilor pentru achiziţia de substanţe de uz fitosanitar. Firma este deţinută însă de Petre Iancu, naşul de cununie al directorului Dan Grigore.

Vaida Viorel este șef la Serviciul Suport Tehnico-Administrativ din cadrul PMB, iar soția sa, Vaida Ana, este expert PMB.

În 2005, pe când era sef de serviciu in cadrul Directiei de Inspectie si Control General din Primaria Capitalei, Viorel Vaida a fost trimis în judecată, fiind acuzat de luare de mita si fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, acesta a pretins si primit diverse spagi pentru a nu-si indeplini sarcinile de serviciu. In schimbul mitei, Vaida urma sa mentioneze in fals atat la Registrul Unic de Control al unei societati comerciale, cat si in evidenta informatizata a proceselor-verbale de contraventie la PMB ca a efectuat un control la firma respectiva fara sa constate nereguli. Omul de afaceri de la care a pretins banii fusese reclamat pentru poluarea zonei in care isi desfasura activitatea societatea sa. In calitate de sef al serviciului Control ecologic si protectia mediului, Vaida s-a oferit sa aplice o amenda la limita minima prevazuta de lege, scria Adevarul. 

În 2010, a apărut o știre cum că Viorel Vaida ar fost demis deoarece nu a fost prezent la comandamentul de iarna convocat de primarul Sorin Oprescu si pentru ca sediul municipalitatii nu a fost deszapezit in timp util, scria Antena3.ro.
Pleaca de aici, nu are ce cauta aici. Eu ii fac referatul. L-am chemat la comandament si nu a venit„, spunea, nervos, primarul Capitalei, despre directorul administrativ al sediului primariei.

Ileana Virginia Anghel Person este director executiv la Direcția Maganagement Proiecte și Finanțări Externe, iar soțul Eugen Anghel Person este director juridic la RADET.

Ileana Anghel Person este unul dintre cei patru angajați ai Primăriei Capitalei care au primit, în 2010, locuinţe de la stat, deși aceasta avea, la acea vreme, un teren într-o localitate din Ialomiţa şi o casă în construcţie, precum şi bijuterii şi tablouri în valoare de 25.000 de euro moştenite.

Consilierul PMB Victor Stan a cerut excluderea din listă a ocupantei primei poziţii din lista cu „angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti”,  Ileana Anghel Person, pe motiv că aceasta ar fi „directoare în Primărie” şi ar avea o locuinţă în Ilfov.

Potrivit unui raport realizat în 2013 de Corpului de Control al primului-ministru, care releva o serie de fapte de natură penală care viza conducerea RADET, directorul juridic Eugen Anghel-Person și-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, mai exact nu a efectuat demersuri pentru contestarea proceselor-verbale de executare silită 584/2010 şi 585/2010, prin care s-a stabilit achitarea sumei de 4.133.977,66 de lei, reprezentând onorariul avocaţial pretins de biroul executorului judecătoresc, şi a avizat pentru legalitate un protocol prin care s-a renunţat implicit la promovarea recursului împotriva deciziei civile 159-A/02.03.2010 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, deşi, potrivit fişei postului, acesta avea ca atribuţii apărarea drepturilor şi intereselor patrimoniale ale regiei în faţa instanţelor judecătoreşti, reprezentarea intereselor RADET în raporturile cu persoanele juridice şi fizice. În consecinţă, RADET a plătit 4.490.289,13 de lei, reprezentând cheltuieli suplimentare cu onorariul avocaţial şi actualizări ale creanţelor.

Anghel a mai încheiat un contract-cadru, încălcând o serie de prevederi legale, ceea ce a determinat dobândirea unui avantaj de către SC Ecogen Power SRL, respectiv acela de a obţine un contract de furnizare a energiei termice în baza căruia această societate comercială să poată solicita şi să obţină un credit bancar pentru finanţarea construirii centralelor de producere a energiei termice. Această faptă poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Un alt cuplu celebru în organigrama Primăriei Capitalei este Bogdan şi Andreea Hreapcă. Cei doi, colegi cu fiul lui Sorin Oprescu, Mircea Oprescu, au fost aduşi la Primărie încă din 2008, după câştigarea alegerilor de actual edil-şef. Bogdan Hreapcă a fost numit director general la Direcţia de Investiţii, iar Andreea Hreapcă a fost angajată la cabinetul primarul general. Statutul exact pe care îl are Andreea Hreapcă la Primăria Capitalei este încă neclar. Astfel, în declaraţia de avere, Bogdan Hreapcă scrie că soţia sa a obţinut în 2012 de la PMB un venit de 9.552 lei, același venit pe care îl obținuse și în 2011. Orice angajat PMB este obligat însă să îşi depună declaraţia de avere, lucru pe care Andreea Hreapcă nu l-a făcut niciodată. De altfel, Sorin Oprescu a fost luat la întrebări de mai multe ori de către consilierii generali în legătură cu statutul pe care Andreea Hreapcă îl are la Primăria Capitalei. Primarul general a răspuns că face parte din cabinetul său. De cealaltă parte, pe site-ul de socializare Linkedin Andreea Hreapcă se recomandă drept organizator de evenimente la Primăria Municipiului.

La întrebările punctuale trimise de B365.ro Primăriei Capitalei despre fiecare situație în parte, inclusiv despre modalitatea în care toate persoanele nominalizate mai sus au fost angajate, reprezentanții PMB au trimis următorul răspuns: „Persoanele la care faceti referire in solicitarea dvs au fost incadrate cu respectarea legislatiei in vigoare. In ceea ce priveste faptul ca, in aceeasi institutie sunt angajati sau au fost angajati salariati intre care exista grade de rudenie, acest fapt nu constituie incompatibilitate si nici conflict de interese, asadar nu se incalca legislatia in materie.”

Citește și: Clanurile din Primăria Capitalei, în 2011.

Cookies