Clădirile cu risc seismic din București, consolidate cu bani de la bugetul de stat. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial

25 iul. 2022
281 Afișari
Clădirile cu risc seismic din București, consolidate cu bani de la bugetul de stat. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial
Clădirile cu risc seismic din București, consolidate cu bani de la bugetul de stat. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că persoanele, fizice sau juridice, ce au în proprietate imobile aflate în clădirile cu risc seismic din București le vor putea consolida cu bani de la bugetul se stat.

Clădirile cu risc seismic din București, consolidate cu bani de la bugetul de stat

În București există o mulțime de clădiri ce au risc seismic ridicat, iar în cazul unui cutremur persoanele ce locuiesc în acestea ar fi puse în mare pericol. Nicușor Dan a anunțat că toți proprietarii imobilelor aflate în clădiri cu risc seismic vor avea posibilitatea de a consolida clădirile cu bani de la bugetul de stat.

De asemenea, tot cu bani de la bugetul de stat, vor putea fi reabilitate și spațiile comerciale aflate în cadrul acestor clădiri.

Aceste prevederi sunt incluse în noua Lege care prevede instituirea unor măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și care a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie (Legea 212/2022), a transmis Nicușor Dan.

După cum a informat edilul Capitalei, noua lege le va permite și primarilor de sector să execute lucrări de consolidare a imobilelor, multirezidențiale și publice, cu fonduri de la bugetul statului.

Cheltuielile vor fi introduse în categoria de „cheltuieli eligibile și lucrările de creștere a performanței energetice a clădirilor”.

Ce vizează noua lege

Nicușor Dan a transmis și care sunt diferențele între cadrul legislativ existent la acest moment și noua lege ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Iată care sunt acestea:

  • Pe lângă clădirile cu RS I, în cardul programului vor fi eligibile și clădirile ce sunt încadrate în clasa de risc seismic RS II.
  • Finanțarea acțiunilor de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat pentru clădirile rezidențiale multietajate, precum și pentru clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RS I sau RS II.
  • Programul va fi transformat din unul cu caracter anual, într-un program multianual.
Cookies