ARHIVA B365

Clădirile clasate ca monument istoric, muzeele şi case memoriale, scutite de impozit – PROIECT

Potrivit prevederilor actuale, este lăsată la latitudinea consiliilor locale decizia de a scuti aceste clădiri și terenuri aferente de impozite și taxe. Inițiatorii sunt de părere că prevederile noului Cod fiscal încalcă principiul protejării și conservării monumentelor istorice și dispare ideea că monumentele istorice reprezintă valori de interes general.

”A lăsa la latitudinea autorităților publice locale decizia de a impozita sau nu aceste clădiri (…) înseamnă deschiderea căii spre distrugerea lor, deschizând calea liberă înlocuirii lor cu unele noi. Astfel, va dispărea o valoare imensă și nerecuperabilă a acestei țări”, au apreciat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiativei legislative, clădirile care, potrivit legii, sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectură ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice, precum și terenurile aferente, vor fi incluse în categoria celor scutite de taxe și impozite.

Proiectul a fost depus pe 18 februarie și se află în consultare publică la Senat.

Inițiatorii proiectului sunt 28 de parlamentari UDMR, dar și câțiva de la alte partide, cum ar fi Mădălin Voicu, Mihai Sturzu, Liliana Mincă, Ioan Tămâian și Traian Dobrinescu, care propun modificarea Codului fiscal în acest sens, scrie Agerpres. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button