Clădiri-monument din Sectorul 2 pot fi reabilitate de bucureștenii care le dețin cu bani de la primărie. Condițiile pentru obținerea fondurilor

16 apr. 2024
3141 afișări
Clădiri-monument din Sectorul 2 pot fi reabilitate de bucureștenii care le dețin cu bani de la primărie. Condițiile pentru obținerea fondurilor
Clădiri-monument din Sectorul 2 pot fi reabilitate de bucureștenii care le dețin cu bani de la primărie. Condițiile pentru obținerea fondurilor | Sursă foto: Captură Primăria Sectorului 2-Facebook

Primăria Sectorului 2 le-a transmis bucureștenilor ce locuiesc în clădiri-monument, din aria administrată, că oferă finanțarea necesară pentru reabilitarea acestora. Imobilele trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

PS2 finanțează reabilitarea de clădiri-monument

Administrația publică îi informează pe oameni că, în situația în care dețin o clădire ce este înscrisă pe lista monumentelor istorice din S2, pot obține banii necesari pentru reabilitarea acesteia.

În ultima ședință a Consiliului Locală S2, a fost aprobat regulamentul privind acordarea acestor finanțări.

Primăria a transmis că inițiativa a fost luată atât pentru a asigura siguranța oamenilor, cât și pentru a proteja patrimoniul cultural al Bucureștiului.

Practic, acoperim costurile lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice, integral sau parțial, individual sau prin cofinanțare, în funcție de grupa în care se încadrează imobilului și în funcție de punctajul obținut în urma evaluării.

Demersul nostru este unul extrem de important, în primul rând pentru siguranța oamenilor. Mai ales că unele imobile se află într-o stare avansată de degradare și reprezintă un adevărat pericol, din cauza riscului de prăbușire, a transmis PS2.

Ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru a obține banii

Administrația publică a pus la dispoziția și lista de condiții pe care imobilele trebuie să le îndeplinească ca să fi eligibile pentru finanțare. Iată care sunt acestea:

 • Clădirea trebuie să fie înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din București (Lista completă poate fi consultată AICI),
 • Starea fizică a imobilului să impună realizarea unor lucrări de intervenție,
 • Trebuie să existe un proiect de specialitate privind protejarea sau intervenția asupra monumentului istoric, la nivel de:
  • expertiză tehnică,
  • studiu de fezabilitate,
  • proiect tehnic cu caiet de sarcini,
  • detalii de execuție.

Acestea trebuie să fie avizate de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, pentru lucrări de consolidare-restaurare, după caz. Pentru îndeplinirea acestei condiții, bucureștenii trebuie să apeleze la un specialist (firmă de arhitectură).

 • Trebuie să fie făcută o declarație pe proprie răspundere care atestă că proprietarul nu dispune de banii necesari pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare
 • Monumentul istoric trebuie:
  • să nu constituie obiectul unui litigiu,
  • să nu se afle sub sechestru,
  • să nu fie ipotecat.

Astfel că, bucureștenii care sunt interesați de obținerea acestor finanțări trebuie să trimită o cerere către Registratura Primăriei Sectorului 2. Cererea trebuie să fie însoțită de o serie de documente. Lista documentelor necesare, dar și regulament privind aceste finanțări, pot fi consultate accesând ACEST link.

Cookies