Clădirea Spitalului Colțea din București va fi iluminată duminică noapte în albastru, pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului

14 nov. 2021
18624 Afișari
Clădirea Spitalului Colțea din București va fi iluminată duminică noapte în albastru, pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului
Clădirea Spitalului Colțea din București va fi iluminată duminică noapte în albastru, pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului. Sursa foto: Wikipedia Commons

Clădirea Spitalului Colțea din centrul Bucureștiului va fi iluminat duminică noaptea în culoarea albastru. Această acțiune are scopul de a marca Ziua Mondială a Diabetului, și este organizată de Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Spitalul Colțea din București va fi albastru în această noapte. Acesta va fi iluminată cu ocazia unei campanii de conștientizare organizată de Ziua Mondială a Diabetului.

„Colorarea” Spitalului Colțea, parte dintr-o campanie amplă de informare

Acțiunea este organizată de Centrul pentru Seniori al Municipiului București și face parte dintr-o campanie amplă ce se va desfășura în zilele următoare, potrivit G4media. Astfel, se dorește conștientizarea de către publicul larg cu privire la riscurile pe care le reprezintă creșterea numărului de persoane ce suferă de diabet zaharat la nivel mondial și național. În acest sens vor fi lansate programe educaționale, vor fi organizate acțiuni de informare, și va fi distribuit un ghid de bune practici alimentare pentru un stil de viață sănătos. Publicul țintă al acestei campanii vor fi mai ales persoanele de vârsta a treia, care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta diabetul zaharat.

Campania se numește „Stop diabet! Alege sănătos! Profilaxia începe de pe masa ta!”

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Centrul pentru Seniori al Municipiului București, seniorii bucureșteni vor primi începând de luni materiale promoționale de informare, iar de marți, 16 noiembrie, CSMB va posta pe pagina sa de Facebook materiale video informative. Mai mult, va fi transmisă în direct o conferință online la care vor participa specialiști în bolile metabolice și de nutriție, dar și reprezentanți ai unor instituții din domeniu.

Cu această ocazie CSMB dorește să aniverseze și 20 de ani de când data de 14 noiembrie a devenit ziua ce marchează lupta la nivel global împotriva diabetului zaharat. Această zi este marcată an de an prin diverse acțiuni și campanii din anul 1991, când inițiativa a pornit de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţia Internaţională de Diabet (FID).

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cel mai mare efort de conștientizare a diabetului din lume. An de an, mesajele campaniilor de pe glob ajung la peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, între care este și România.

Importanța Spitalului Colțea în lupta cu diabetul

Cunoscut drept cel mai vechi spital din București, fiind construit acum peste 300 de ani Spitalul Colțea a reprezentat un punct focal în lupta împotriva diabetului din România.

Aici au fost înființate în 1934 primele două saloane de diabet, în Clinica prof. dr. Ioan Nanu Muscel, iar în 1939 prof dr. Ioan Pavel a deschis aici „Registrul de Diabet”, iar în 1942 Centrul antidiabetic, al treilea de acest fel din Europa. Mai mult, monografia acestuia, intitulată „Le Diabete”, a fost premiată în anul 1946 cu Premiul Academiei de Ştiinţă din Paris.

Situația în România nu este deloc bună, conform statisticilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Astfel, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet şi 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) la noi în țară, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală. Restul persoanelor fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu urmează tratamentul pentru această boală. Astfel, la ora actuală specialiștii pot spune că 1 din 10 români suferă de diabet zaharat

Cookies