Clădirea-monument istoric de pe strada Boteanu va fi consolidată. E imobil cu bulină roșie, iar PMB a început demersurile pentru relocarea proprietarilor

03 iul. 2023
512 afișări
Clădirea-monument istoric de pe strada Boteanu va fi consolidată. E imobil cu bulină roșie, iar PMB a început demersurile pentru relocarea proprietarilor
Clădirea-monument istoric de pe strada Boteanu va fi consolidată. E imobil cu bulină roșie, iar PMB a început demersurile pentru relocarea proprietarilor | Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Primăria Municipiului București a anunțat că vor fi începute lucrările de consolidare la imobilul monument istoric de pe strada Boteanu 3A-3B.

Imobilul monument istoric de pe strada Boteanu 3A-3B va fi consolidat

Primăria Municipiului București a transmis, pe pagina de Facebook, că Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a semnat contractul pentru efectuarea lucrărilor de consolidare la imobilul monument istoric de pe strada Boteanu 3A-3B.

Lucrările de consolidare vor avea o durată de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a acestora.

Imobilul este o construcție multietajată. Este formată din două corpuri, având, în total, 82 de locuințe și șapte etaje plus mansardă. Clădirea este înscrisă în lista Monumentelor Istorice în Zona Construită Protejată nr. 16 – Calea Victoriei.

Imobilul este încadrat în clasa de risc seismic RS1. Acesta a fost ridicat în anul 1936 și are o suprafață totală de 4997 metri pătrați (corp A) și 5596 metri pătrați (corp B).

PMB a mai spus că au fost începute demersurile pentru relocarea proprietarilor care au solicitat mutarea în locuințe de necesitate asigurate cu titlul gratuit de către instituție.

Lucrările vor fi realizate de Asocierea CONCELEX SRL-CONCELEX ENGINEERING SRL, având calitate de antreprenor.

Valoarea totală a contractului este de 55.328.875,18 lei. Din această sumă, AMCCRS a obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență în valoare de 36.502.312,77 lei.

Lucrări de conservare vor fi realizate la Hanul Solacolu

Consiliul General al Capitalei a adoptat, joi, 29 iunie, hotărârea privind punerea în siguranță, conservarea și protejarea Hanului Solacolu, aflat pe Calea Moșilor nr. 134. Proiectul are o valoare de 8,2 milioane de lei, iar durata de execuție estimată este de 16 luni, a transmis Agerpres.

Hanul Solacolu se află pe Lista Monumentelor Istorice ale Bucureștiului, iar pe zi ce trece starea lui de degradare avansează. Construcția este considerată periculoasă, având în vedere că se află în clasa I de risc seismic, conform referatului de aprobare a hotărârii. În document se menționează și faptul că lucrări de conservare trebuie făcute cât mai rapid pentru a fi pus în siguranță.

Anul trecut, în iulie, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a transmis că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a preluat în administrare Hanul Solacolu pentru a realiza lucrări de consolidare, conservare şi protejare.

În prezent, Hanul Solacolu, clădire cu un etaj, este nefuncțional și se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei de întreținere și a lucrărilor de reparații, a mai spus Nicușor Dan.

Clădirea situată pe Calea Moșilor nr. 134-134A a fost ridicată de frații Solacolu în 1859. Aici se afla, inițial, prima fabrică de paste făinoase din Capitală. Fațada principală avea prăvălii și deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureştiului, Calea Moşilor sau Podul Târgului de Afară, a transmis G4Media.ro.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies