Clădirea în stil neoromânesc de pe Știrbei Vodă rămâne în picioare. „Tribunalul București a dat câștig de cauză Prefectului”

18 oct. 2022
442 Afișari
Clădirea în stil neoromânesc de pe Știrbei Vodă rămâne în picioare. „Tribunalul București a dat câștig de cauză Prefectului”
Clădirea în stil neoromânesc de pe Știrbei Vodă rămâne în picioare. „Tribunalul București a dat câștig de cauză Prefectului” / Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că Tribunalul București a dat câștig de cauză Prefectului Capitalei, în ceea ce privește clădirea în stil neoromânesc de pe Strada Știrbei Vodă numărul 132. Astfel că, aceasta va rămâne în picioare.

Clădirea în stil neoromânesc de pe Știrbei Vodă rămâne în picioare

Prefectul Municipiului București a atacat în anul 2021, la cererea edilului Nicușor Dan, actele administrative referitoare la demolarea acestui imobil. Mai exact, au fost atacat următoarele acte:

  • Certificatul de urbanism privind demolarea construcției existente,
  • Autorizația de construire semnată de Gabriela Firea.

Tribunalul București a dat câștig de cauză Prefectului, astfel că respectiva clădire nu va fi demolată.

Demolarea a fost aprobată de Gabriela Firea

Nicușor Dan transmite că prin salvarea aceste construcții a oprit un abuz al fostei administrații. De asemenea, edilul transmite că prin acest act, fostul primar a dovedit că nu pune preț pe urbanism și pe istoria arhitecturală a Bucureștiului.

Demolarea casei în stil neoromânesc a fost aprobată în ultimele zile de mandat ale fostului edil al Capitalei, după cum transmite Nicușor Dan.

Practic, în ultimele zile din mandat, pe 15 octombrie 2020, Gabriela Firea a dat undă verde demolării acestei case în stil neoromânesc și în aceeași zi a semnat o autorizație de construire pe respectivul teren pentru ridicarea unui bloc cu subsol, parter și 7 etaje.

Strada Știrbei Vodă este aflată într-o zonă protejată, conform Hotnews.ro. După cum este prevăzut în regulamentul zonelor protejate regimul de protecție este major. Astfel că sunt protejate:

  • Valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor,
  • Trama stradală,
  • Fondul construit,
  • Caracterul și valoarea urbanistică.

În această zonă sunt permise doar intervențiile de conservare a clădirilor deja existente, nu demolarea acestora sau construirea de clădiri noi.

Cookies