Clădirea din Dionisie Lupu rămâne, deocamdată, în picioare. Procesul care permitea demolarea se rejudecă. Între timp, ar putea fi declarată monument istoric

15 feb. 2023
2016 Afișari
Clădirea din Dionisie Lupu rămâne, deocamdată, în picioare. Procesul care permitea demolarea se rejudecă. Între timp, ar putea fi declarată monument istoric
Clădirea din Dionisie Lupu rămâne, deocamdată, în picioare. Procesul care permitea demolarea se rejudecă. Între timp, ar putea fi declarată monument istoric. Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Procesul privind demolarea clădirii de pe strada Dionisie Lupu, nr. 39 va fi rejudecat de la zero. Nicușor Dan își dorește ca acest imobil să fie înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Nicușor Dan își dorește ca imobilul să devină monument istoric

Clădirea din București a fost proiectată, cel mai probabil, de către cel care a pus bazele proiectelor Ateneului Român și a Băncii Naționale. Astfel că, imobilul aflat pe strada Dionisie Lupu ar putea aparține celebrul arhitect francez Paul Louis Albert Galeron.

În anul 2015, Ordinul Arhitecților a solicitat ca imobilul să fie clasat ca monument istoric. Un an mai târziu, Ministerul Culturii, prin structura sa deconcentrată, a intentat procedura de înscriere în Lista Monumentelor Istorice, dar nu a fost finalizată nici până acum.

În 2020, aceeași structură deconcentrată a Ministerului Culturii a aprobat demolarea integrală a clădirii din Dionisie Lupu, primarul Firea emițând autorizația de demolare, transmite Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Mai mulți oameni au sesizat această acțiune de demolare, iar Nicușor Dan a intervenit pe șantierul clădirii în ianuarie 2021, exact în momentul în care vehicule de demolare se aflau pe teren. Autorizația de demolare a fost revocată de către Primarul General al Capitalei.

Proprietarul imobilului a contestat la Tribunal actul de revocare al lui Nicușor Dan și a câștigat în primă instanță. În data de 14 februarie 2023, Curtea de Apel București a anulat hotărârea Tribunalului, astfel că procesul va fi rejudecat de la zero.

Nicușor Dan își dorește ca procedurile pentru clasarea imobilului ca monument istoric să fie duse la bun sfârșit:

Am câștigat timp în care sper ca Ministerul Culturii să ducă procedurile la bun sfârșit și să claseze imobilul ca monument istoric, așa cum e normal.

Cookies