Clădirea degradată a Universității București, în care învață mii de studenți, va fi în sfârșit renovată. Ministerul Dezvoltării a semnat contractul de restaurare

10 mart. 2022
1648 Afișari
Clădirea degradată a Universității București, în care învață mii de studenți, va fi în sfârșit renovată. Ministerul Dezvoltării a semnat contractul de restaurare

Ministerul Dezvoltării anunţă, joi, că a semnat contractul pentru restaurarea Palatului Universităţii. Clădirea emblematică din centrul Bucureștiului unde învață studenții de la 7 dintre cele mai vechi şi mai prestigioase facultăţi, din cadrul Universității București, se află de 33 de ani de la Revoluție într-un stadiu avansat de degradare.

Ministrul Cseke Attila a precizat că, prin contractul semnat, este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării.

Potrivit planului, consolidarea şi restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti se va întinde pe o perioadă de 5 ani şi 6 luni de la data atribuirii. Peste 10.000 de studenți învață în clădirea situată în Bulevardul Regina Elisabeta, cea mai mare universitate ca întindere din România, aflată pe o suprafață de 45.000 metri pătrați.

Restaurarea va costa 317 milioane de lei

Cseke Attila a adăugat că, prin proiect, se au în vedere consolidarea structurală a clădirii, refacerea învelitorii şi înlocuirea elementelor din lemn degradate ale şarpantei (sau chiar înlocuirea acesteia), restaurarea faţadelor (inclusiv tâmplăria exterioară), eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, amenajarea curţii interioare, realizarea de modificări funcţionale şi restaurarea finisajelor interioare.

Prin aceste acțiuni de restaurare vor fi puse în valoare inclusiv ruinele Academiei Domnești pe care este ridicată clădirea Palatului Universității, marcând astfel 328 de ani de continuitate educațională în acest spațiu, a anunțat conducerea Universității București.

„Acesta este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării. Am asigurat o finanţare în valoare de peste 317 milioane de lei pentru acest proiect”, a precizat ministrul Cseke Attila. Nici ministrul, nici conducerea universității nu au precizat ce se întâmpla cu activitatea de învătământ pe perioada lucrărilor.

Procesul de degradare a zidurilor Universității București

Clădirea monument istoric, de importanţă naţională, construită în stil neoclasic, între 1857 – 1869, este situată în centrul capitalei, pe B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12. Instituţia Universităţii din Bucureşti a fost înfiinţată în iulie 1864, de Alexandru Ioan Cuza.

După revoluția din 1989, clădirea a devenit și un simbol al anticomunismului, însă de jur împrejurul clădirii, încadrată de Bulevardul Elisabeta, Piața Universității și străzile Edgar Quinet și Academiei, pereții au fost vandalizați cu graffiti și inscripții, iar zona a căpătat un aspect insalubru.

Palatul Universităţii este construit după planurile arhitectului oraşului și, totodată, decan al Facultăţii de Ştiinţe, Alexandru Orăscu, și este considerat monument arhitectonic.

Lucrările de construcție au început pe 10 octombrie 1857, iar clădirea a fost finalizată și inaugurată oficial la 14 decembrie 1869. Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912 şi 1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica – Budeşti. Astfel, a fost realizată funcţionarea autonomă a facultăţilor prin două intrări principale şi altele la colţuri, marcate prin cupole.

Clădirea Universităţii din Bucureşti, înaltă de șase etaje, a fost construită în stil neoclasic pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava (sec. XVI). În incinta bisericii acesteia, a funcţionat Academia Domnească de la Sf. Sava, prima şcoală superioară din Ţara Românească.

 

Cookies