Clădirea de pe Dacia 53, ridicată în perioada interbelică, va fi consolidată, anunță PMB. Imobilul face parte din zona protejată nr. 13 Dacia

24 apr. 2023
352 Afișari
Clădirea de pe Dacia 53, ridicată în perioada interbelică, va fi consolidată, anunță PMB. Imobilul face parte din zona protejată nr. 13 Dacia
Clădirea de pe Dacia 53, ridicată în perioada interbelică, va fi consolidată, anunță PMB. Imobilul face parte din zona protejată nr. 13 Dacia. Sursa foto: Primăria Municipiului București

Clădirea de pe Bulevardul Dacia din Sectorul 1, București va fi consolidată și restaurată cu finanțare din PNRR, se arată într-un comunicat de presă transmis de PMB. Clădirea a fost construită între anii 1936-1938 și se încadrează în clasa de risc seismic RSI.

Clădirea de pe Bd. Dacia, nr. 53 va fi consolidată

Imobilul se află pe Bulevardul Dacia, nr. 53, consolidarea fiind finanțată din PNRR Componenta 5 – Valul Renovării. Proiectul a fost depus în UAT Municipiul București prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Acesta vizează consolidarea seismică și renovarea energetică moderată a construcției rezodențiale multifamiliale ce se află B-dul Dacia, nr. 53, Sector 1, București, a transmis Primăria Municipiului București într-un comunicat de presă.

Valoarea finanțării aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ajunge la suma de 8.914.724,18 lei cu TVA. Proiectul a fost demarat în luna februarie a acestui an și va fi implementat până în luna februarie a anului 2026.

Imobilul situat în B-dul Dacia, nr. 53, Sector 1, București a fost construit între anii 1936-1938, având un regim de înălțime de S+P+7E+M. Acesta are o suprafață construită desfășurată pe 2.174 metri pătrați. Clădirea, încadrată în clasa de risc seismic RSI, face parte din zona protejată nr. 13 Dacia.

Apelul de proiecte este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei finanţat din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României și din fonduri naționale. Codul Proiectului este C5-A1-201.

Peste 700 de clădiri din București se încadrează în grad seismic 1 și 2

În București se află peste 300 de clădiri cu grad risc seismic 1 și peste 700 de imobile au grad seismic 1 și 2, conform Antena3.ro.

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, a făcut mai multe declarații cu privire la situația gravă a clădirilor din Capitală. Acesta a transmis că lucrările pentru consolidarea în funcție de gradul seismic și gradul de afectare pe care îl au și în care sunt încadrate imobilele pot ajunge la 100% din valoarea unei construcții noi:

Este echitabil, din punct de vedere al unor proprietari care ar fi subvenționați și alții nu ar fi. Aici trebuie intervenit și din partea unei parteneriat public privat.

Fostul arhitect șef al Capitalei a precizat că Guvernul ar trebui să intervină într-o manieră mai lipsită de delicatețe în această situație care pune viețile bucureștenilor în pericol:

Există și alte soluții, dar e nevoie de curaj și voință politică.

Numeroase clădiri care sunt încadrate în graduri diferite de risc seismic sunt cele declarate monumente istorice, iar preponderente sunt în zone protejate. Gheorghe Pătrașcu spune că legislația este deficitară în acest moment, dar se poate găsi posibilitatea de a reconstrui aceste monumente:

Adică dacă reconstruiești o imagine, fațada unei clădiri, atunci interioarele de multe ori nu mai corespund din punct de vedere al protecției la incendii sau sanitare.

Gheorghe Pătrașcu a menționat faptul că ar exista cheltuieli foarte mari pentru a asigura clădirile în caz de cutremur, pe care ar trebui să le suport atât statul, cât și privatul.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies