LA MINE-N CARTIER

Clădirea de patrimoniu din Bucureşti, veche de 100 de ani, care nu a fost restaurată niciodată

Casa Macca, o clădire fermecătoare construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, după planurile arhitectului Ion D. Berindey, casa a devenit Muzeu de antichităţi, iar astăzi este Institutul de Arheologie Vasile Pârvan.

Clădirea se află de peste 100 de ani în proprietatea statului român, dar nu a fost niciodată restaurată. Asta, deşi au existat nenumărate iniţiative de salvare a monumentului.

Angajaţii institutului asistă neputincioşi la degradarea clădirii. Paradoxal, nu pot aduce nicio mică îmbunătăţire, pentru că imobilul este monument istoric. Iar bani pentru o restaurare serioasă nu au primit niciodată.

„Acoperişul s-a degradat mai mult şi am cerut să intervenim să reparăm să oprim această agresiune pornită de la acoperiş cu apele de ploaie şi încă nu am primit nici măcar pentru proiect, dar pentru a repara”, spune Eugen Nicolae, directorul adjunct al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, conform digi24.ro. 

„De două ori a fost cuprinsă în programul Ministerului Culturii pentru restaurare. Dar niciodată nu a fost finalizată. Noi n-am obţinut niciodată bani de la bugetul de stat pentru a o restaura”, explică Ion Otiman, secretarul general al Academiei Române.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button