Clădirea de birouri de 25 de etaje din București pentru care CEC a dat credit, apoi a început să plătească ratele. O afacere iscusită cu George Copos și creditorul-chiriaș

11 apr. 2023
2943 afișări
Clădirea de birouri de 25 de etaje din București pentru care CEC a dat credit, apoi a început să plătească ratele. O afacere iscusită cu George Copos și creditorul-chiriaș
Clădirea de birouri de 25 de etaje din București pentru care CEC a dat credit, apoi a început să plătească ratele. O afacere iscusită cu George Copos și creditorul-chiriaș | Sursă foto: Agerpres

Omul de afaceri George Copos a dat lovitura după ce a ridicat o clădire cu bani împrumutați de la CEC Bank, iar ulterior banca a închiriat aproape jumătate dintre spațiile disponibile respectiva construcție.

Cum reușește să achite George Copos un credit luat de la CEC Bank

George Copos a primit în anul 2017 un credit din partea băncii de stat CEC Bank, în valoare de peste 50 de milioane de euro, bani ce au fost folosiți pentru ridicarea unei clădiri de birouri în apropiere de Casa Presei, transmite NewsWeek.ro. Este vorba despre clădirea Ana Tower Offices.

La momentul la care fostul deminat a primit acest credit se afla încă în perioada de reabilitare. Aceasta a fost condamnat în trecut pentru:

  • Transferuri ilegale de jucători de fotbal în străinătate,
  • Afaceri ce au prejudiciat Loteria Națională, cu 1 milion de Euro.

Construcția a fost terminată în anul 2020, iar ulterior CEC a închiriat 10 etaje alea acesteia, din totalul de 25. Astfel, banca a devenit chiriașul celui care i-a acordat creditul.

Pe lângă birourile din clădire, la parter funcționează și o agenție a CEC, lângă mai multe cafenele și spații de relaxare.

Te-ar mai putea interesa și: 

Banca își plătește singură ratele

În urma acestui contract de închiriere, George Copos poate achita creditul primit din banii plătiți de CEC Bank pe chirie. În situația în care firma afaceristului nu ar mai putea achita ratele pentru împrumutul primit în 2017, banca va încasa banii din chiriile pe care trebuie să le plătească.

George Copos a declarat următoarele pentru Newsweek România:

Nu eram implicat, la vremea respectivă, în decizii legate de managementul operațional (n.r. al afacerii).

Contractul a fost încheiat în anul 2020, pentru o perioadă de 5 ani, și prevedea închirierea a 3 etaje ale cădirii din București. La scurt timp, banca a încheiat un nou contract pentru a închiria alte 6 etaje. Acesta din urmă a fost închiriat pentru o perioadă de 10 ani.

Iată declarația dată de CFO-ul Liliana Mateiaș, directorul financiar al Ana Tower Offices SRL:

Condițiile pe care CEC Bank le-a impus la data acordării creditului au fost împovărătoare, dovada o constituie faptul că, pentru creditul acordat plătim o marjă de dobândă aproape dublă față de marja de dobândă pe care o plătim la credite similare acordate de alte bănci grupului de societăți Ana.

Închirierea spațiilor către CEC Bank a avut loc la ani distanță față de data încheierii contractului de credit. Spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijlocele, atât direct, cât și prin agențiile imobiliare, spre știința tuturor persoanelor interesate, în fond scopul edificării acestei clădiri fiind acela de închiriere.

Nu există alte credite acordate companiilor din grupul Ana de către CEC Bank. Companiile din grupul Ana au lucrat și lucrează cu majoritatea băncilor din țară.

Aceasta a transmis și că valoarea chiriei pe care CEC Bank o plătește pentru spațiile închiriate în respectiva clădire de birouri este mult mai mică decât valoare chiriei plătite de alte firme.

Cookies