Clădirea care a adăpostit primul Senat al României, în paragină şi plină de gunoaie GALERIE FOTO

de:
04 aug. 2014
51 Afișari
Clădirea care a adăpostit primul Senat al României, în paragină şi plină de gunoaie GALERIE FOTO

Clădirea se află în Sectorul 4, pe strada Calea Şerban Vodă numărul 107 (şi Valerian Prescurea numărul 38) şi, după cum povesteşte Emanuel Bădescu, bibliotecar la Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, citând ziarele perioadei, la prima şedinţă, care a avut loc în 6 decembrie 1864, în această casă, al cărui parter a fost amenajat în formă de amfiteatru, au participat 73 de persoane, primii senatori din istoria României.

 

În această clădire au păşit, de asemenea, Cuza Vodă, Carol I, Kogălniceanu, fraţii Brătianu, fraţii Goleşti şi mulţi alţi întemeietori ai României moderne.

Însă, deoarece era prea îndepărtată (conform dimensiunilor de atunci ale Capitalei) şi pentru că devenit neîncăpătoare după mărirea numărului senatorilor, în 1866, s-a renunţat la ea şi s-a inaugurat, în acest sens, Palatul Universităţii.

La 10 februarie 1948, „Strada Senatului” , pe care este situată casa, va deveni „Strada Valerian Prescurea” nume păstrat până astăzi.

În imaginile de mai jos se poate observa cum imobilul e astăzi plin de gunoaie, cu bucăţi de zid lipsă şi cu ferestrele sparte. Conform informaţiilor furnizate de Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sectorul 4 reporterilor B365.ro, clădirea din Calea Şerban Vodă 107 aparţine statului. În anii sistemului comunist, aici au funcţionat un atelier de argintărie şi, ulterior, o secţie de stanţare a Cooperativei Metalica, adaugă Emanuel Bădescu, însă, de atunci, a fost lăsată să moară.

Curtea este împrejmuită, în prezent, integral, cu un gard de sârmă, însă vegetaţia creşte în voie şi e la fel de plină de gunoaie ca în imaginea de mai sus.

Cookies