Clădire prăbușită în Centrul Vechi – era construită în 1884. Ce se construiește în locul clădirii

de:
15 mai 2013
34 afișări
Clădire prăbușită în Centrul Vechi - era construită în 1884. Ce se construiește în locul clădirii

La fața locului s-au deplasat echipaje de la Inspectoratul Special de Urgență, de la Poliția Locală și Poliția Națională. Nu există victime, conform Poliției Locale.

La clădire se efectuau lucrări. Inițial a căzut o bucată din fațadă, iar oamenii din zonă au sunat la numărul de urgență 112. Ulterior s-a prăbușit tot imobilul. În zonă se afla o patrulă a poliției locale, care a împrejmuit perimetrul. 

Zona a fost încercuită de poliție, pentru a nu intra persoane în zona de pericol. Mașinile de pompieri ajung greu în centrul vechi, străzile fiind foarte înguste.

De curând a fost pus în dezbatere publică de către Primăria Capitalei un proiect privind reabilitarea fațadelor clădirilor vechi, pe banii proprietarilor.

Clădirea a fost construită în 1884, avea două etaje și era inclusă în categoria urgență 1 privind riscul seismic. 

Gheorghe Pătrașcu, arhitectul-șef al Capitalei, a declarat la România tv că există autorizație de renovare în cazul lucrărilor de la clădirea de pe Blănari, dar nu se știe dacă au fost respectate condițiile tehnice. Fiind vorba de o proprietate privată, proprietarul este responsabil de siguranța clădirii.

„Proprietarul de la numărul 4 a primit autorizație de reconstrucție. Au făcut o expertiză în care scrie că nu vor fi afectate clădirile din jur și s-au apucat de lucru. Numai că, în urma lucrărilor de reconstrucție făcute la imobilul de la numărul 4, a fost afectată structura de rezistență și a imobilului de la numărul 6″, au explicat, pentru EVZ, surse din Primăria Capitalei.

Înainte de prăbuşire, la numerele 4 şi 6 ale străzii Blănari se aflau o faţadă şi elemente structurale de interior. Conform datelor oficiale, la numerele 4 şi 6 ale străzii se află două case. La faţa locului, în prezent, a rămas doar o bucată de faţadă pe care se află trecute ambele numere, scrie Mediafax.

Potrivit oamenilor din zonă citați de Mediafax, la clădirea prăbuşită se lucra de la începutul acestui an, aici urmând a fi construită o clădire de birouri cu o parcare în spate. Cei din zonă şi-au mai amintit că, în urmă cu mai mult timp, clădirea era ocupată de oameni ai străzii, care au fost evacuaţi cu un executor judecătoresc şi cu poliţie, ulterior muncitori începând să care mult moloz afară din clădire.

Pentru imobilul de pe strada Blănari numărul 4, Teodora Vasilescu obţinea, pe 24 martie 2004, de la Primăria Capitalei, o autorizaţie de construire pentru punere în siguranţă în regim de urgenţă.

Ulterior, la 29 octombrie 2010, Adrian George Nuţă obţinea autorizaţie pentru reconstruire, se arată pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Nuță este administrator al firmei PETRO STAL CONSTRUCT SRL. PETRO STAL CONSTRUCT SRL a fost infiintata in anul 2004. Conform datelor oferite de Registrul Comertului, firma are ca domeniu de activitate principal Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.

Conform Ministerului de Finanțe, în 2011, firma avea o cifră de afaceri netă de 6.707.727 lei, profit de 1.564.709 lei și 54 de salariați.

La sediul firmei nu a răspuns nimeni la apelurile telefonice ale reporterilor B365.ro.

 

Primăria Capitalei a anunţat că va cere despăgubiri de la proprietar. „Avand in vedere ca incidentul produs la imobilul din str. Blanari nr.4, proprietate privata, a afectat si imobilul vecin, de la nr. 6, proprietate a Municipalitatii, Primaria Capitalei se va indrepta impotriva proprietarului, pentru recuperarea prejudiciului, cat si a raspunderii acestuia conform legislatiei in vigoare”, susţine municipalitatea într-un comunicat remis B365.ro. 

Conform sursei citate, la imobilul din str. Blănari nr.4 se executau lucrări de construire in baza autorizaţiei de construire nr. 753/1100523 – 1109184, emisa de catre Primăria Municipiului Bucureşti, la data de 29.10.2012. Conform autorizatiei, s-a aprobat executarea lucrărilor de construire pentru „reabilitare prin reconstruire a construcţiei în stadiul de ruină, până la RH=S+P+2E+M, locuinţă cu spaţiu comercial la parter” .

Conform Raportului de Expertiza Tehnica (care sta la baza emiterii autorizaţiei de construire) întocmit de un expert tehnic atestat – se concluzionează faptul că „prin lucrările propuse corect executate nu se afectează rezistenta si stabilitatea construcţiilor vecine amplasamentului” – respectiv numerele 2 si 6. „Masurile solicitate a fi luate prin proiect, precum si solutiile tehnologice, recomandate proiectantului, constituie premisele evitării oricărui risc in timpul execuţiei si condiţiile necesare conservării pana la sfârşitul şantierului a clădirii preexistente in starea buna actuala.”

In ceea ce priveste calitatea executării lucrărilor de construire, aceasta este reglementată prin Legea nr.10/1995 – privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, conform art. 30 din legea mai sus menţionată, reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii „răspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor”, în toate etapele şi  componentele sistemului calităţii în construcţii, precum şi de constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege şi, după caz, de oprirea lucrărilor realizate necorespunzător”.

In consecinta, referitor la situatia imobilului din str.Blanari nr. 4, Primaria Municipiului Bucuresti sustine ca a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii, pentru a dispune masurile care se impun, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Cookies