Clădire monument istoric din centrul Capitalei a dispărut, furată bucată cu bucată

de:
08 sept. 2012
0 afișări
Clădire monument istoric din centrul Capitalei a dispărut, furată bucată cu bucată

Din 2001 până în prezent, imobilul a fost lăsat în paragină, demolat parţial în mod ilegal, iar în final ruina rămasă a fost furată cărămidă cu cărămidă, hoţii acţionând în spatele prelatei cu care monumentul a fost acoperit. În acest moment din casă nu a mai ramas decât un colţ dintr-un zid. Pe teren este aprobat de Primăria sector 1 un bloc de 5 etaje. Deşi ONG-urile au adus la cunoştinţă autorităţilor starea deplorabilă în care se află casa, nimeni nu a luat nici o măsură, scrie hotnews.ro.

În urmă cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era întreagă, chiar bine întreţinută. Din 2001, imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe faţadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar autorităţile au intervenit şi au oprit lucrările care se desfăşurau ilegal. După acest episod, casa a ramas fără acoperis, însă faţada a scăpat întreagă.

Fiindca au cerut autorizaţie de demolare în mai multe rânduri şi nu au obţinut, proprietarii au scos-o la vânzare pentru suma de 3 milioane de euro. „Casa este de vânzare. Ruina de pe teren nu se poate demola. A încercat şi proprietarul, dar nu a reuşit. Puteţi construi în spate. Proprietarul are un Certificat de Urbanism prin care i se dă doua subsoluri, parter, patru etaje cu al cincilea retras. Parcela are în total vreo 650 de mp. Amprenta la sol este de 180 mp. Puteţi construi în spate. Preţul este de 3 milioane de euro, negociabil”, a declarat atunci, pentru reporterul HotNews.ro, agentul imobiliar care vindea casa.

Atunci a fost făcut public şi faptul că Primăria sector 1 şi Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar să construiască un bloc de 5 etaje. Documentaţia de urbanism este aprobată prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei stă un aviz de urbanism semnat de fosta arhitectă şefă din Primăria sectorului 1, Oana Rădulescu. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, deşi legea prevede acest lucru.

Din 2009 pâna în prezent, clădirea a fost furată cărămidă cu cărămida de oamenii străzi. Deşi proprietarii aveau obligaţia, potrivit legii să asigure paza clădirii nu au facut-o. ONG-urile au adus la cunoştinţa autorităţilor starea deplorabilă în care se afla casa, însă nimeni nu a luat nici o măsura concreta să o protejeze.

Cookies