LA MINE-N CARTIER

Clădire de birouri ultramodernă, lângă un monument istoric

Casa Oromolu va fi in sfarsit restaurata dupa ce, timp de mai multi ani, a stat in paragina si a fost grav afectata de un incendiu in 2009. Investitia va fi facuta de grupul NEPI, proprietarul imobilului, iar pe terenul aferent cladirii vechi va fi construita si o cladire de birouri de 3 etaje, in forma de L. Proiectul de arhitectura este realizat de arhitectul Dorin Stefan, scrie HotNews.ro.

Primaria Capitalei a emis autorizatie de construire pentru acest proiect la sfarsitul lunii mai. Cladirea a ajuns in portofoliul NEPI in contul unei datorii de la firma Central AH Pioneer, controlata de omul de afaceri Alexander Hergan.

„Nu am ales sa investim, am mostenit aceasta cladire in contul unei datorii si am ales sa facem cel mai bun lucru pe care il puteam face, sa o restauram si sa ne aratam astfel respectul fata de mostenirea culturala a orasului. Vom face spatii publice si o cladire noua de birouri, proiectata astfel incat sa puna in valoarea monumentul istoric. Nu vom face bani din aceasta dezvoltare, va ajunge insa sa aiba o valoare egala cu cea a investitiei noastre”, spune Martin Slabbert, seful NEPI, citat de wall-street.ro.

Datorita pozitiei foarte bune si a terenului aferent, circa 4500 mp, aceasta proprietate a fost vanata de-a lungul timpului de rechinii imobiliari care doreau sa construiasca cladiri mult mai inalte in loc. Initial s-a dorit ridicarea unui turn de 30 de etaje pe aceasta locatie, iar acum doi ani, chiar grupul NEPI dorea sa construiasca o cladire de 45 metri inaltime, insa au renuntat la acest proiect si eu ales sa realizeze un proiect in acord cu cladirile din zona.

Casa care se afla in acest moment pe terenul de pe bd. Aviatorilor nr.8 a fost construita in 1926-1927 pentru Mihai Oromolu, dupa planurile celebrului arhitect Petre Antonescu. Potrivit informatiilor aparute pe blogul „Bucurestii vechi si noi”, Oromolu a fost membru al partidelor conservator, conservator-democrat si liberal. Functiile cele mai importante pe care le-a avut au fost de prefect al Doljului (1912-1913), ministru in guvernul Take Ionescu (1921) si de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (1922-1926).

Casa a fost nationalizata si retrocedata in 1996. De atunci, diversi „investitori imobiliari” au pus ochii pe terenul pe care se afla monumentul, vrand sa il demoleze si sa construiasca ceva mult mai inalt in loc.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button