Ce s-ar putea construi în locul uneia dintre cele mai frumoase case monument istoric din Capitală

de:
18 feb. 2014
0 Afișari
Ce s-ar putea construi în locul uneia dintre cele mai frumoase case monument istoric din Capitală

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, proprietarul Constantin Aristide Tanasescu cere Primariei Capitalei sa-i aprobe pe terenul unde se mai afla doar o bucata din peretele cladirii vechi o cladire noua de 16 metri inaltime pe 65% din parcela. Biroul de arhitectura care elaboreaza proiectul este „Metropolis Proiect”, urbanist Ruxandra Moldovan, scrie HotNews.ro.

Cladirea de pe strada Visarion 8 face parte din ansamblul de monumente Lascar Catargiu, care este si zona protejata. Potrivit regulamentului zonei protejate, indicatorii urbanistici sunt:
– regim de inaltime maxim: 16 metri;
– Procent de Ocupare al Terenului: 65%
– Coeficient de Utilizare al Terenului: 3.

Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice:

– paza, intreinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea in valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, dupa caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, in conformitate cu prevederile prezentei legi;
– statul garanteaza si asigura protejarea monumentelor istorice in condiiile stabilite prin prezenta lege.
– desfiintarea, distrugerea pariala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise, constituie infractiuni si se sancioneaza conform legii.

Pe teren, in 2007, Primaria sector 1 a aprobat construirea unui bloc de 5 etaje, dar documentatia de urbanism a expirat.

Cum a disparut cladirea monument istoric

In urma cu zece ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8 era intreaga, chiar bine intretinuta. Din 2001 imobilul a fost lasat in paragina. In 2007, tamplaria a fost scoasa, iar ornamentele de pe fatada au inceput sa se degradeze. In 2008, proprietarii au incercat sa o demoleze, dar autoritatile au intervenit si au oprit lucrarile care se desfasurau ilegal. Dupa acest episod, casa a ramas fara acoperis, insa fatada a scapat intreaga.

Fiindca au cerut autorizatie de demolare in mai multe randuri si nu au obtinut, proprietarii au scos-o la vanzare pentru suma de 3 milioane de euro. „Casa este de vanzare. Ruina de pe teren nu se poate demola. A incercat si proprietarul, dar nu a reusit. Puteti construi in spate. Proprietarul are un Certificat de Urbanism prin care i se da doua subsoluri, parter, patru etaje cu al cincilea retras. Parcela are in total vreo 650 de mp. Amprenta la sol este de 180 mp. Puteti construi in spate. Pretul este de 3 milioane de euro, negociabil”, a declarat la vremea respectiva pentru reporterul HotNews. ro agentul imobiliar care vindea casa.

Atunci a fost facut public si faptul ca Primaria sector 1 si Consiliul local au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care-i permite viitorului proprietar sa construiasca un bloc de 5 etaje. Documentatia de urbanism este aprobata prin Hotararea de Consiliu Local nr. 431 din data de 20 decembrie 2007. La baza ei sta un aviz de urbanism semnat de fosta arhitecta sefa din Primaria sectorului 1, Oana Radulescu. Proiectul nu are aviz de la Ministerul Culturii, desi legea prevede acest lucru.

Din 2009 pana in prezent, cladirea a fost furata caramida cu caramida de oamenii strazi. Desi proprietarii aveau obligatia potrivit legii sa asigure paza cladirii nu au facut-o. ONG-urile au adus la cunostinta autoriatilor starea deplorabila in care se afla casa, insa nimeni nu a luat nici o masura concreta sa o protejeze.

Cookies