Ciucă promite bani de la Guvern pentru subvenția la căldură. La București, prețul gigacaloriei e încă în aer

30 nov. 2021
228 Afișari
Ciucă promite bani de la Guvern pentru subvenția la căldură. La București, prețul gigacaloriei e încă în aer
FOTO: Nicușor Dan și Nicolae Ciucă la Guvern, în 2021.

Premierul Nicolae Ciucă a promis marți că Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentru orașele cu sistem de încălzire centralizat, în funcție de necesitățile fiecăruia în parte. El nu a făcut o referire anume la situația vreunui oraș sau a Bucureștiului unde nu există consens politic pentru adoptarea majorării prețului, creștere necesară furnizării căldurii în această iarnă.

Guvernul ține în tensiune municipalitatea Bucureștiului care depinde de banii administrației centrale pentru a acoperi subvenția la căldură în această iarnă. Noul premier liberal Nicolae Ciucă a precizat, în prima sa declarație pe tema subvenției la căldură că, în timp foarte scurt, Guvernul va lua o decizie.

„Va urma să avem o analiză pe fondurile de la bugetul de rezervă și în funcție de nevoile fiecărei localități în parte vom distribui banii. În timp foarte scurt. Vom avea o ședință de guvern pentru a vedea cum se împart la rectificare banii de la fondul de rezervă”, a declarat Nicolae Ciucă.

În București, primarul Nicușor Dan vrea o majorare de 70%, de la 164 lei la 280 lei, însă nu există consens în Consiliul General pentru a o aproba. Acum, Capitala are cel mai mic preț la gigacalorie din țară. Chiar și cu majorarea de 70%, prețul ar fi mai mic decât plătesc locuitorii din Cluj, Sibiu, Buzău sau Oradea.

Nicușor Dan, dificultăți de a dialoga cu ministrul social-democrat al Finanțelor, coleg cu Gabriela Firea

Noul ministru al Finanțelor Adrian Câciu (PSD) l-a admonestat deja pe Nicușor Dan că își face marketing politic din problema termoficării în București, deranjat fiind că nu i-a telefonat. Nicușor Dan îi ceruse acestuia, pe Facebook, o întrevedere în care să-i prezinte situaţia financiară a Primăriei Capitalei.

Ministrul Finanțelor a precizat că el vrea să acționeze instituțional și că primăriile primesc resurse financiare de la bugetul de stat nu oricum, ci în baza unui algoritm prevăzut în lege: „Nu se fac excepții pentru Primăria Caitalei, nu se fac abuzuri pentru sau împotriva Primăria Capitalei”.

„Problema termiei se rezolvă de către Ministerul Dezvoltării. Primăriile, toate care au încălzire centralizată, fac niște solicitări la Ministerul Dezvoltării și să se dă o Hotărâre de Guvern de alocare a sumelor necesare, dacă nu au fost deja alocate pentru finalul de an. Au mai fost alocare acum o lună către mai multe primării. (…)

Eu n-aș vrea să fac o polemică politică nici cu Nicușor Dan, nici cu altcineva, vreau să procedez instituțional. Nicușor Dan depune documentația la Ministerul Dezvoltării, iar acesta centralizează toate solicitările de la primării, cere Ministerului de Finanțe suma necesară per total și atunci se aprobă în Guvern o Hotărâre. Nu e o chestiune între ministrul de Finanțe și Nicușor Dan”, a declarat ministrul Adrian Câciu, conform știripesurse.ro.

Nicușor Dan solicitase, pe Facebook,o întâlnire cu noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, pentru a-i prezenta direct chestiunile financiare care privesc Primăria Capitalei,„ ca să aibă informațiile direct de la sursă.” „E important un dialog direct, fiindcă domnul ministru nu se poate baza pe informațiile de la Gabriela Firea, care pare să-și mintă și colegii de partid, nu doar bucureștenii.”, a fost cererea lui Nicușor Dan care l-a iritat pe noul ministru al guvernului de coaliție centru-stânga.

 

Tags:
Cookies