City break în București, pentru bucureșteni și nu numai

07 dec. 2021
2287 afișări
City break în București, pentru bucureșteni și nu numai
City break în București, pentru bucureșteni și nu numai

Ca să mai uităm de spleen și plictiseală, ca să scăpăm și de teste, reguli, anulări de avioane și cazări, intrări complicate și întoarceri la fel, am zis să încercăm și ceva ce cumva voiam demult, și anume un city-break în București. Nu neapărat ca să vedem orașul, că îl știu de 43 de ani (OMG, a fost greu să scriu cifra, că de recunoscut nu cred că o recunosc încă). Bine, ideea a plecat de fapt de când am tot auzit că s-a deschis hotelul Marmorosch-Blank, iar din poze părea spectaculos. De aici a fost destul de simplu, și iată ce am găsit și ce am făcut. 

Hotelul, Marmorosch Blank, cum spuneam.E, într-adevăr spectaculos, în special în zona de lobby.

City break la hotel în București

City break în București, pentru bucureșteni și nu numai
Hotelul Marmorosch Blank, București. Sursa foto: Marmorosch.com
City break în București, la Marmorosch Blank Hotel
Restaurantul Blank al hotelului Marmorosch Sursa foto: Marmorosch.com

Ca să îl găsiți, e în centrul vechi, lângă Banca Națională, într-o clădire care a fost lăsată timp de decenii în paragină și care acum a fost refăcută cu multă atenție pentru detalii și interes pentru a păstra istoria locului și a o scoate în evidență.

Unul dintre barurile hotelului este făcut în fostul seif al băncii, doar că din nefericire era închis acum, pe motiv de pandemie. N-am înțeles exact ce legătură are pandemia cu barul, dar în fine, era închis și aia e.

City break în București, la Marmorosch Blank Hotel
Marmorosch Blank Hotel București, barul retro din seif

Au și spa, atenție, o piscină la subsol, n-am fost căci se închidea la ora 20.00, tot din cauza, ați ghicit, pandemiei.

Povestea unei clădiri formidabile din București

Clădirea a fost construită acum mai bine de 100 de ani, de unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai momentului, iar la momentul refacerii partea istorică a clădirii, fațada, parterul, sala cu ghișee, la etaj – birourile reprezentative ale băncii, în subsol – tezaurul, au fost restaurate astfel încât să păstreze caracteristicile inițiale. Nu am stat în camerele cu baia aceea spectaculoasă pe care sigur o să o vedeți în poze pe net, dar și celelalte sunt făcute cum trebuie, plus pat bun și perne bune, ceea ce pentru mine e mega ultra giga important. 

Clădirea mai are și picturi murale ale Ceciliei Cruțescu Stork, așa că am zis să vedem și casa acesteia, care se află undeva între Romană și Victoriei și pe care voiam demult să o văd. E o minune de clădire, decorată minunat înăuntru, cu o curte mică și spectaculoasă, ușor sălbatică, dar se vede mâna amenajării acolo. Doar că, pentru că așa e la noi, a fost păstrată sau deschisă cu o lipsă dureroasă de atenție pentru istorie și pentru lucrurile de acolo. Prize trase aiurea prin pereți, camere la fel, fire care găuresc stucaturi, scaune puse morman unele peste altele fără niciun sens, o curte murdară, adică murdară de-a dreptul, plus, cum se face, un mop aproape în mijlocul drumului, cu găleata lui cu tot. Dacă treceți peste asta, casa merită văzută, doar că real e foarte trist că arată așa. 

City break în București cu un drum la în Room 21

Am profitat de ieșitul din casă și am ajuns și la un magazin nou de obiecte românești, design contemporan, și el aflat într-o casă spectaculoasă dinafară. Room 21 se numește, e în zona Cișmigiu, pe străduțele de pe acolo, dacă vă pregătiți cadourile de Crăciun merită să dați o fugă, sunt câțiva creatori noi interesanți.

City break în București cu un drum la în Room 21
Room 21, în zona Cișmigiu. Sursa foto: Room 21 on Facebook

Ah, să nu uit. Micul dejun la Marmorosch e ce trebuie. Foarte bun, cu nenumărate feluri de lapte, fructe, brânzeturi, cu omletă făcută pe loc, în fața ta, și bună și cu șampanie, pentru doritori, că eu nu mai am vârsta aceea (43, remember, am zis mai sus)

Must do în city break: un drum la Papila

Și, last but not least, tot visam de ceva vreme la ramenul de la Papila, căci tot orașul vorbea despre el și căci nicio mâncare de la ei nu m-a dezamăgit până acum. Așa că duminică am ajuns în sfârșit. Și este, vă spun cu mâna pe inimă de mâncătoare de supe, cel mai bun ramen pe care l-am mâncat eu. Oul e perfect, condimentele sunt perfecte, zeama are consistența perfectă, ce să mai zic. Ce mă deranjează e că nu e livrabil, nu se ia la pachet și trebuie să mergi la restaurant. Ceea ce nu ar fi o problemă, căci e un loc cu un vibe foarte bun și plin de plante și intim, doar că mie de obicei duminica îmi este îngrozitor de lene să ies din casă. 

Citu break în București - o oprire la Papila
Bucuești, Papila, ramen. Sursa foto: Restaurant Papila

Cam astea-s. Puține, căci nu îmi propusesem multe, dar a fost ce trebuie. Și mi-am făcut curaj să mai încerc, mai am locuri de vizitat în București unde nu ajung niciodată.

Nota B365.ro: De fiecare dată, Maria ne face să încercăm / experimentăm tot ce ne povestește ea că a încercat / experimentat prin București, dar nu doar:

 

Cookies