ESENTIAL

Cîțu explică noile măsuri impuse după o săptămână. „Sunt măsuri care ne ajută acum, pe termen scurt”

Premierul Florin Cîțu, a explicat la finalul ședinței de Guvern, miercuri, motivul pentru noile restricții impuse, la o săptămână de la introducerea lor. El a declarat că România are „cele mai relaxate restricții din UE”.

Cîțu explică noile măsuri impuse după o săptămână

„În februarie ianuarie țin minte că tot primeam întrebări referitoare la diferența asta dintre România și Europa pentru că în Europa erau măsuri tot mai restrictive și în România rămâneau relaxate. Și va spuneam că mă uit la mai mulți indicatori, la numărul persoanelor care ajung la AȚI, care sună la 112 în legătură cu COVID-19, mă uităm la numărul de decese. Am zis de atunci că în acel moment nu se justifică nicio măsură.

Din păcate, începând cu sfârșitul lunii februarie, a început să crească ușor numărul cazurilor COVID, a început să crească numărul persoanelor de la ATI, numărul deceselor, dar și al apelurilor la 112 legate de COVID. Având în vedere toți acești indicatori, am luat decizia de a avea consultări cu prefecții, cu asociația municipiilor și orașelor, cu consiliile județene, pentru a găsit soluții. Am vrut să discut cu ei pentru că sunt liderii locali”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a explicat că la baza deciziilor s-au aflat mai mulți factori, iar scopul a fost adaptarea în funcție de fiecare localitate în parte.

„Nu am vrut să închid economia și am vrut să luăm măsuri pentru fiecare localitate în parte. Am vrut să nu avem o soluție unitară pentru toată România, ci să fie aplicate pentru fiecare localitate în parte. Al doilea obiectiv a fost de a mă asigura că vom găsi o soluție pentru a sărbători Paștele anul acesta. Cu respectarea măsurilor, vom putea sărbători și Paștele catolic și pe cel ortodox la biserică. A treia întâlnire pe care am avut-o a fost cu specialiștii. Am vrut să înțeleg ce se întâmplă, care sunt diferențele față de celelalte valuri.

Am aflat câteva lucruri care sunt diferite față de ce s-a întâmplat anul trecut în România. În primul rând, persoanele care ajung la ATI, ajung într-o situație mult mai gravă decât anul trecut. Pentru că ne putem testa acasă, multe persoane nu își iau medicația, nu sună medicul de familie, astfel că ajung în stare gravă la ATI. Vom avea 1.600 de paturi la ATI. E un sistem de sănătate care e construit așa de 30 de ani și nu putem să îl schimbăm peste noapte”, a mai declarat Cîțu.

„Sunt măsuri care ne ajută acum, pe termen scurt”

„Aveam nevoie de aceste măsuri și am cerut soluții de la specialiști că să încetinim răspândirea virusului o perioada că să putem accelera campania de vaccinare. Sunt măsuri care ne ajută acum, pe termen scurt, luna această, luna viitoare, că să putem accelera campania de vaccinare. După aceea o să vedeți că lucrurile se vor schimba.

Încă sunt în vigoare regulile de anul trecut, telemunca e în vigoare și pentru cei din sectorul public și pentru cei din sectorul privat, la fel și decalarea programului de muncă”, a mai precizat premierul.

Florin Cîțu a mai declarat și că România are „cele mai relaxate restricții din UE”.

„Trebuie să avem răbdare în martie și aprilie. Dacă respectăm măsurile în această perioadă și accelerăm campania de vaccinare, economia o să își revină. Am vrut să explic măsurile pentru că nu au fost foarte bine explicate”, a mai spus Cîțu.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button