ARHIVA B365

Cîţu: Economia va avea în 2020 o contracţie de 1,9% din PIB, iar deficitul, estimat de 6,7% din PIB

„Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză estimează ca pentru anul 2020 economia va avea o contracţie de minus 1,9 % din PIB ceea ce înseamnă şi un deflator PIB de 4,1 % din PIB, asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi atunci un PIB nominal de 1,08 miliarde lei faţă de 1,12 miliarde lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB”, a spus Cîţu.

El a precizat că aceastea sunt estimări şi este de văzut cum va evolua economia în perioada următoare.

„Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,2 miliarde lei. Pe partea de venituri, criza prin care trecem astăzi a înseamnat un şoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an şi din economia internă estimăm că vom încasa mai puţin cu 23,2 miliarde de lei. După discuţiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei pe venituri ceea ce înseamnă că net veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde de lei”, a adăugat ministrul de Finanţe.

El a spus că se vede o scădere a impozitului pe profit, care „era de aşteptat”, cu 2,2 miliarde lei.

„Impozitul pe venit scade sau estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei, din TVA estimăm o încasare mai mică cu 5,5 miliarde de lei, din accize 2,6 miliarde de lei mai mici şi din contribuţii de asigurări sociale minus 8,3 miliarde. Este clar că economia privată în acest moment este într-o perioadă de menţinere a capacităţii de producţie şi de aceea avem şi aceste rezultate. Bineînţeles că multe din aceste rezultate la impozit pe venit sau impozit pe profit vin din faptul că au apărut şi foarte multe facilităţi fiscale şi acestea vor fi încasate mai târziu sau nu vor fi încasate acum. Cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 12,5 miliarde de lei. În primul rând, la cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane de lei şi aici este inclusă plata stimulentului de risc în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună pentru medici şi personalul medical implicaţi în tratarea pacienţilor cu Covid-19”, a explicat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, cresc cheltuielile cu asistenţa socială cu 6,9 miliarde de lei, fiind vorba de şomaj tehnic, de asigurarea plăţii indemnizaţiilor asigurărilor sociale de sănătate pentru concedii medicale şi alte cheltuieli care se fac din acest buget.

„Se majorează cheltuilile la fondul de rezervă cu trei miliarde de lei. Scopul includerii acestora bani în fondul de rezervă este simplu. Până la următoarea rectificare, în cazul care avem nevoie de resurse pentru şomaj tehnic suplimentar, pentru sănătate, pentru autorităţile locale putem să luăm aceşti bani din fondul de rezervă să nu mai facem o rectificare bugetară”, a spus Cîţu.
Ministrul a precizat, referindu-se la rectificarea bugetară care va fi discutată miercuri în şedinţa de Guvern că ministerele Muncii şi Sănătăţii vor primi bani în plus.

„La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde de lei şi la Ministerul Sănătăţii pe vreo 3,8 miliarde de de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară, aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp şi a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională”, a explicat Cîţu.

El a anunţat că Guvernul pregăteşte şi un alt pachet de măsuri, pentru repornirea economiei.

Florin Cîţu a subliniat că nu vor exista creşteri de taxe anul acesta.

„În niciun caz nu vom creşte taxe în acest an. Lecţia principală a crizei din 2008-2009 a fost exact aceasta, nu creşti taxele şi dobânzile în perioadă de criză pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie. Din contră, injectăm lichiditate în sistem, aşa cum am făcut-o şi până acum, plătim facturile la timp pentru companii, plătim TVA rambursat 4 miliarde de lei, TVA martie, în aprilie rambursăm TVA anticipat cu control ulterior. Deci, mergem contrar acestei idei”, a mai spus el.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button