Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș

06 ian. 2022
1678 Afișari
Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș

Pe fata cu bereta roșie am cunoscut-o acum un an la un curs de inițiere în arta degustării vinului în București. Nicolle Birta (adică femininul de la birt) este copywritter & creator de concepte, promovează bunul gust și convivialitatea și este primul român absolvent al programului Hautes Etudes du Gout le Cordon Bleu Paris. Iubește în egală măsură Parisul și Micul Paris iar anul acesta ne invită la un seminar numit "Food trends 2022- Direcții și tendințe în industria de food”. Ce-a fost pe masa de Revelion a Nicollei, profesoara de mâncare rafinată, mai jos.

Din anul 2010, Nicolle Birta scrie pe blogul culinar bistromargot.ro despre arta de a trăi, iar din anul 2018 este gazda studioului Repertoire, loc în care îmbină și aduce sub aceeași cupolă cele mai mari pasiuni ale sale: cuvintele / creativitatea, gastronomia și Parisul. Pentru fata cu bereta roșie  (despre care am mai scris aici) mâncarea înseamnă istorie, storytelling, emoție, identitate și artă.

nicolle, margot, margotbistro
Nicolle este primul român absolvent al programului Hautes Etudes du Gout le Cordon Bleu Paris. Iubește în egală măsură Parisul și Micul Paris. Foto credit Elena Corbu.

Cum va arăta “art de vivre” în București în anul 2022 

Joi, 13 ianuarie 2022, de la ora 19.00, Nicolle ne așteaptă la “Food trends 2022- Direcții și tendințe în industria de food” pe strada Știrbei Vodă nr 38, la “Repertoire”. Seminarul se adresează chefilor, bloggerilor, jurnaliștilor, creatorilor de conținut și tuturor gurmanzilor.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Ce-a fost pe Masa de Revelion a unei fete rafinate: Nicolle Birta. Foto credit Elena Corbu.

De Revelion: mousse de foie gras cu stafide îmbibate în cognac, somon gravlax, creveți și salată cu homar”

B365: Care a fost cea mai bună mâncare pe care ai oferit-o de Revelion?

Nicolle Birta: “Pentru că mi-am dorit să pășim în noul an cu bucurie și zâmbetul pe buze, am creat un meniu special pentru noaptea cea lungă de Revelion, un meniu variat, în care fiecare dintre invitați să regăsească ceva cu care să rezoneze”.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Ce-a fost pe Masa de Revelion a unei fete rafinate: Nicolle Birta. Foto credit: Elena Corbu.

Nicolle Birta: “Printre preferatele tuturor s-au numărat mousse-ul de foie gras cu stafide îmbibate în cognac, somonul gravlax, mini-tartele cu brânză de capră, ceapă caramelizată și cimbru, platoul de creveți și salata cu homar, dar și preparatele mai consistente, precum roast beef sau porchetta”.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Ce-a fost pe Masa de Revelion a unei fete rafinate: Nicolle Birta. Foto credit Elena Corbu.

La sfârșitul petrecerii de Revelion fiecare invitat a plecat acasă cu un pachețel din surplusul de mâncare, ca să evităm risipa”

Nicolle Birta: “Am avut însă parte și de ceva tradițional a doua zi, pe 1 ianuarie, 2020, când ne-am reunit în jurul mesei pentru a drege mahmureala inerentă petrecerii cu o ciorbă de potroace ca la carte – un ritual care s-a dovedit mai mult decât binevenit. Și, în ton cu trendul combaterii risipei alimentare, fiecare invitat a plecat acasă după Revelion cu un pachețel din surplusul de mâncare, astfel încât nimic nu s-a risipit, ci doar s-a transformat într-o bucurie prelungită la sosirea acasă. Și, sper eu, și într-o amintire frumoasă care să însoțească acest nou an”.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Ce-a fost pe Masa de Revelion a unei fete rafinate: Nicolle Birta. Foto credit Elena Corbu.

2021 a fost an cu perioade de reflecție și incertitudine”

B365: Cu ce gânduri ai intrat în 2022 și ce dorință ți-ai pus? Cum a fost pentru tine 2021?

Nicolle Birta: “2021 a părut, cumva, un fel de copie a lui 2020: un an, ca pentru mulți dintre noi, cu multe provocări, cu lecții de învățat, un an destul de fragmentat și inconstant, când cu perioade accelerate, când cu perioade de reflecție și incertitudine. Printre toate, am inaugurat seria experiențelor Bistro Margot designed at Repertoire, între care s-au numărat degustările de vin organizate împreună cu sommelier Roxana Nicolăescu, dar și cursurile de filosofia și educația gustului, plus micile evenimente private, fie că au fost ateliere de grup, team-buildinguri sau aniversări”.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Ce-a fost pe Masa de Revelion a unei fete rafinate: Nicolle Birta. Foto credit Nicolle Birta.

Mi-am pus mai multe speranțe în anul 2022: să recuperăm normalitatea, să regăsim convivialitatea și să reușim să ne păstrăm umanitatea”

Nicolle Birta: “În perioadele de restricții în care nu ne-am putut bucura de evenimente, atenția s-a îndreptat către partea de comunicare, unul din pilonii principali ai activității Repertoire, precum și către activitățile de fotografie, pentru că, din fericire, nici ele nu depind de restricții. A fost un an care mi-a scos în cale oameni cu povești foarte frumoase, atât prin intermediul evenimentelor de la Repertoire, cât și prin intermediul celorlalte proiecte desfășurate. Pentru că de fiecare dată intrarea în noul an coincide cu ziua mea de naștere, mi-am permis să-mi pun nu una, ci mai multe dorințe: să fie 2022 anul în care să recuperăm normalitatea, să regăsim convivialitatea și, printre toate, să reușim să ne păstrăm umanitatea”.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
Ce-a fost pe Masa de Revelion a unei fete rafinate: Nicolle Birta. Foto credit Elena Corbu.
Tendințe pentru 2022: combaterea risipei alimentare, reducerea consumului de carne și încurajarea alternativelor de consum plant-based “

B365: Ce te-au întrebat participanții la seminar în decembrie? Concret, în câteva cuvinte, care vor fi noile tendințe de food, vom mânca altceva?

Nicolle Birta: “M-am bucurat să avem parte în decembrie de un seminar cu multă interactivitate, atât datorită temei, cât și datorită formatului ales (cu un număr limitat de participanți, gândit astfel tocmai pentru a favoriza interacțiunea) și, nu în ultimul rând, datorită magiei spațiului Repertoire. Am avut participanți cu background-uri foarte diferite, ceea ce a născut un schimb de idei foarte interesant”.

Printre cursanți sunt specialiști de marketing și comunicare de la companii din industria de food”

Nicolle Birta: “Pentru seminarul de joi, 13 ianuarie, care este deja aproape sold-out, întâmplarea face că va reuni, ca participanți, mai mulți specialiști de marketing și comunicare, ceea ce nu poate decât să mă bucure, mai ales că, fiind chiar eu om de comunicare la bază, știu cât de important este să rămâi, ca specialist, la curent cu noutățile din domeniul în care activezi”.

 „2022 ne propune alternative de consum inedite pentru noi precum… insectele, recent aprobate de Comisia Europeană”

Nicolle Birta: “Marile direcții care dau trendurile anului 2022 la nivel global decurg din realitățile și provocările ultimilor ani, cele mai puternice dintre ele fiind ideea de sustenabilitate și protejarea mediului și ideea de sănătate (a corpului și a minții, sănătate a indivizilor, dar și a comunității din care fac parte și a planetei ca întreg), toate influențate de progresele tehnologice și de procesele de automatizare/ robotizare care se vor resimți în toate sectoarele industriei de food. Din aceste trei mari direcții decurg trendurile pe care le discutăm pe larg în cadrul seminarului de joi și dintre care amintesc, pe scurt, doar câteva: combaterea risipei alimentare, reducerea consumului de carne în paralel cu încurajarea alternativelor de consum plant-based (atât în ceea ce privește carnea, cât și lactatele sau deserturile) sau propunerea unor alternative de consum inedite pentru noi, dar considerate mai sustenabile, precum… insectele, recent aprobate ca alimente noi de Comisia Europeană”.

Citiți, poftiți și luați aminte! Fata cu beretă roșie din București, profesoara de mâncare rafinată, ne spune cu ce se mănâncă 2022. Trenduri culinare la oraș
“Marile direcții care dau trendurile anului 2022 decurg din realitățile și provocările ultimilor ani și au la bază ideea de sustenabilitate și protejarea mediului, ideea de sănătate (a corpului și a minții”, foto credit Nicolle Birta.
Tendința pentru anul 2022 este de a ne întoarce spre ingredientele și produsele naturale”

Nicolle Birta: “Asistăm, de asemenea, la o întoarcere către ingredientele și produsele naturale, crescute în mod etic și responsabil, de preferință de către producători locali, pentru un consumator de an 2022 mai conștient, mai atent cu sănătatea lui și a mediului. Sunt foarte multe lucruri care se schimbă, aproape că putem vorbi de o schimbare majoră de paradigmă, cu multe paradoxuri, asemenea vremurilor pe care le trăim: carnea fără carne, lactatele fără lactate, vinul fără alcool ș.a. Dar despre toate acestea și despre felul în care se reflectă ele concret în industria de food la nivel de restaurante, consumator, ingrediente, rețete și obiceiuri de consum vom discuta, pe larg, joi, la seminar”.

 

Cookies