Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a oferit declarații cu ocazia deschiderii circulației pe Podul Grant pe sensul Crângași-Turda și pentru tramvaiele liniei 41 pe ambele sensuri, fără macaz. Potrivit edilului, lucrările au fost finalizate parțial, acestea urmând a fi încheiate complet în luna august a acestui an, cu un an mai devreme decât era prevăzut în contract.
Circulația pe Podul Grant a fost reluată în această dimineață la ora 11:00 pe sensul Crângași-Turda și pentru tramvaiele liniei 41, care vor circula de astăzi pe două linii, fără macaz. Lucrările realizate până în acest drum asigură și accesul de pe căile de acces, dar și lucrări parțiale la structura de rezistență a podului, pentru ca circulația să se poată realiza în condiții de siguranță, după cum a precizat edilul Nicușor Dan.
După ce vreme de 6 luni, mașinile au circulat pe trasee alternative, prin Șoseaua Virtuții – Splaiul Independenței, respectiv Calea Crângași – străzi adiacente – Calea Giulești, circulația a fost redeschisă astăzi de la ora 11:00 și pe sensul Crângași-Turda. Potrivit lui Nicușor Dan, termenul de finalizare completă a lucrărilor este luna august a acestui an, ceea ce ar însemna că proiectul ar fi gata cu un an mai devreme decât s-a precizat în contract.
Reprezentantul companiei de construcții care se ocupă de reabilitarea Podului Grant a fost prezent la declarațiile de presă și a explicat că lucrările la structura de rezistență vor continua, și că nu există vreun pericol legat de siguranța traficului. Mai mult, aceste lucrări vor continua să fie desfășurate în intervalul orar 10:00 – 15:00, și presupun montarea unui parapet și a unor materiale de protecție împotriva coroziunii. Lucrările rămase la structura de rezistență nu vor afecta bunul mers al traficului, potrivit oficialilor.
Întrebat despre situația traficului din București, Nicușor Dan a oferit un răspuns complex, în care a subliniat nevoia modernizării și încurajării folosirii transportului în comun în rândul bucureștenilor.
„Răspunsul e complex. În primul rând trebuie să ne uităm la sursa traficului, care e dezvoltarea total aberantă urbanistică din ultimii 20 de ani. Trebuie să ne uităm la sursă. Modul în care vom dezvolta urbanistic Bucureştiul trebuie să fie conform cu această ştiinţă. Am făcut asta, în ciuda opoziţiei multor instituţii, cum ar fi ISC. Apoi, pentru a rezolva o problemă care s-a agravat 20 de ani soluţia este de durată şi îniseamnă să încurajezi oamenii să folosească transportul public. Am adus prima oară după Revoluţie în Bucureşti tramvaie, 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze, s-a mărit confortul şi toate celelalte măsuri – localizarea cu google maps, biletul unic cu metroul, controale la cap de linie, externalizare curăţenie, extinderea reţelei în cartiere care nu aveau transport public… Toate astea au făcut ca utilizarea transportului public să crească cu 40% (…)Avem studiu de oportunitate pentru aducerea a 250 de tramvaie noi, eu pariez pe tramvai, pentru că după metrou e mijlocul care transportă cei mai mulţi călători. Pe partea de infrastructură rutieră acum vom semna copntractul pentru semaforizarea inteligentă şi avem acele radiale până la autostrada de centură, la fel e o chestiune care va dura 3-4 ani. Când boala e grea trebuie să acţionezi sistematic şi să ai răbdare”, a declarat Nicușor Dan, potrivit Mediafax.
Potrivit lui Nicușor Dan, autoritățile au semnalat probleme și la pasajele de la Lujerului și Obor, dar și la podul de pe drumul ce duce spre Ploiești. Astfel, ASB a realizat documentații de intervenție, iar realizarea lucrărilor ar urma să fie supusă la vot în cadrul Consiliului General al Municipiului București. Primarul a adăugat că lucrările pot fi începute în acest an „probabil la toate aceste obiective”.
CITEȘTE ȘI