Cu un sfert din vehicule care circulau luni, la ora 13.00, în Capitală, bucureștenii încă nu se pot baza că pot ajunge la destinație cu mijloacele de transport în comun de suprafață. În lipsa unui afișaj electronic în stații sau a unei aplicații care să arate, în timp real, orarul după care circulă vehiculele, prezența acestora este imposibil de anticipat și, în consecință, inutilă.
Luni, în a 5-a zi de grevă, din toate depourile şi autobazele Capitalei au ieşit vehicule pe traseu, însă autobuzele continuă să fie cele mai puţin prezente în trafic.
Pur statistic, un număr de 190 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 13:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, care le-a cerut angajaților să asigure transportul în comun.
Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 13:00 un număr de 78 de tramvaie, dintr-un total programat de 171, respectiv 66 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 46, dintr-un total de 491 de autobuze programate pentru luni.
Nu se cunosc însă informații despre numerele vehiculelor sau pe ce linii circulă acestea. La solicitarea publicației b365.ro, STB nu a comunicat pe ce linii circulă în București cele 190 de autobuze, troleibuze și tramvaie aflate pe traseu.
Aplicația infostb transmite notificări despre problemele apărute pe traseu, însă nu informează ce mijloace de transport în comun circulă sau orarul acestora actualizat. Practic, în acest moment în București, nu există niciun instrument de monitorizare a vehiculelor STB.
Directorul general al STB, Adrian Criț, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că situaţia financiară a societăţii este grav afectată în urma celor cinci zile de grevă, în condiţiile în care zi de zi s-au pierdut 4,8 milioane de lei prin neefectuarea prestaţiilor. Refuzul sindicatelor de a renunța la grevă, au determinat STB să ia decizia de angaja noi șoferi. Societatea a postat un anunț de angajare pe site-ul instituției.
Adrain Criț, șeful STB contestat de sindicate, le-a mulţumit vatmanilor şi şoferilor de troleibuze care au ieşit pe traseu şi care au înţeles gravitatea situaţiei în care se află bucureştenii şi a transmis un mesaj pentru angajaţii care încă protestează şi care nu sunt prezenţi la locul de muncă: „Vă rog reluaţi activitatea. Vă rog respectaţi legea. Vă rog respectaţi locuitorii Bucureştiului”.