Circul Globus se extinde în Giulești

de:
11 mart. 2013
14 Afișari
Circul Globus se extinde în Giulești

Circul de Stat Globus a primit în administrare un spațiu de 9,300 de metri pătrați din Calea Giulești, urmare a unei decizii a Consiliului General al Municipiului București. Aici, Circul Globus își va depozita obiectele de decor și recuzită de dimensiuni mari, care nu sunt folosite des în spectacole.

De fapt, terenul din Calea Giulești nr. 250 se afla de mai mult timp în administrarea Circului de Stat. Astfel, printr-un contract de comodat între Circ & Variete Globus și RATB, fostul administrator al terenului din luna iulie 2011, Circul primea terenul spre folosință, timp de un an. În proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei Capitalei sunt anexate și adresele trimise între cele două instituții, RATB și Circul Globus, înainte ca actul de comodat să expire, în luna iunie a anului 2012.

Astfel, RATB a anunțat Circul că după expirarea contractului va putea păstra terenul în folosință doar dacă va achita contravaloarea chiriei. Reprezentanții Circului au trimis o adresă către Primăria Capitalei prin care cereau să primească în administrare cu titlu gratuit respectivul teren, chiar cu câteva zile înainte de expirarea contractului.Lucru pe care Consiliul General al Municipiului București l-a aprobat în ședința de luni, 25 februarie, terenul ieșind astfel de sub administrarea RATB. 

Totuși, Circul de stat din Ștefan cel Mare rămâne cu o mare problemă. În urma retrocedării terenurile unde se afla menajeria Circului în urmă cu 3 ani, instituția s-a văzut pusă în fața situației de a nu mai avea un teren pentru depozitare și adăpostirea animalelor. Primăria Capitalei încearcă să recâștige în instanță fosta menajerie retrocedată, însă fără succes până în prezent. Pe spațiul retrocedat s-ar putea ridica un bloc de 19 etaje, potrivit unui PUD eliberat de Primăria Sectorului 2 încă din 2009.

„Rezolvarea generală va fi păstrarea Circului de Stat numai pentru spectacole şi crearea în altă zonă a unui pui de Circ de Stat, în sensul bun, cu tot ceea ce-i trebuie la îndemână, cu loc de adăpostit animale şi aşa mai departe”, a declarat Sorin Oprescu în ședința de luni a CGMB.

Consiliul General al Municipiului București găsise, în anul 2011, o soluție provizorie prin care să fie evitată închiderea Circului. Acesta a decis să se dea în administrarea acestuia o suprafața de un hectar din Parcul Circului. Gest care s-a dovedit mai târziu păgubos pentru bunăstarea respectivei zone din parc, care a fost deteriorată sever de amplasarea cuștilor pentru animale. 

Locuitorii din zonă s-au constituit într-un grup care a luptat pentru salvarea respectivei zone a parcului. După mai multe audiențe în fața reprezenanților municpalității, inclusiv a lui Sorin Oprescu, „Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei” a obținut ce și-a propus: țarcurile de animale au fost mutate din spațiul verde, iar gardurile care blocau accesul în parc au fost demontate. Totuși, municipalitatea nu a restituit respectiva parcela în administrarea ALPAB, în ciuda promisiunilor în acest sens, iar grupul de inițiativă avertizează faptul că atâta timp cât parcela din parc se află în continuare sub administrarea Circului ea poate fi din nou deteriorată sau distrusă.

Momentan, animalele circului sunt găzduite într-un spațiu din zona Tei Toboc.

Cookies