Circuit turistic de 17 milioane de euro pe lacurile Floreasca şi Tei: amfiteatre, piste şi piscine

Contractul pentru executarea lucrărilor de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei și zona adiacentă lor a fost atribuit asocierii de firme SC Construcții Erbașu SA & SC Garden Center Grup SRL & SC Eco Horticultura SRL & Vega 93 SRL & SC Aedillia Construct 90 SRL.
Contractul, finaţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, va avea durata de 17 luni începând de la data atribuirii. Lucrările ce vor fi realizate includ lucrări de arhitectură peisagistică a parcurilor, de protecție a malurilor, instalații pentru clădiri și construcții clădiri destinate activităților de recreere sportive, culturale, de cazare și restaurante.
Investiția totală a Primăriei Capitalei ajunge la 76.047.109 lei cu TVA (61,328,313.9 RON fără TVA), adică aproximativ 17 milioane de euro. Contractul ar putea fi subcontractat în proporție de 56%, se arată în documentația publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Planul de amenajare a lacurilor Tei şi Floreasca prevede construirea a şase porturi pentru vaporaşe turistice, a 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi a două amfiteatre cu scene plutitoare cu o capacitate de 240 locuri fiecare. În plus proiectul prevede şi construirea unei săli polivalente de 260 metri pătraţi, cu 360 de locuri.
Pentru a putea face navigabilă zona dintre lacul Herăstrău și lacul Tei, lacurile vor fi curățate, iar malurile din beton vor fi întărite, dat fiind că acestea s-au degradat în lipsa oricărei intervenții până în prezent.
În cadrul proiectului, vor fi amenajate trei zone de agrement cu piscine, o pasarelă ciclo-pietonală şi patru kilometri de piste pentru pietoni şi biciclete. Detalii aici.
„Lacul Floreasca este împărțit în 3 cadrane de intervenție, F1, F2, F3, iar lacul Tei în alte 3 cadrane, T1, T2, T3. În cadrul acestui circuit gândit ca un proiect unitar se vor construi porturi (debarcadere) începand cu insula Bordei precum și alte obiective de infrastructură turistică după cum urmează:
– decolmatarea lacurilor Floreasca și Tei;
– reabilitarea apărărilor de mal;
– debarcader vaporaș turistic;
– debarcaderul pentru ambarcațiunile mici de agrement și ambarcațiunile specifice sporturilor nautice;
– amfiteatrul Floreasca și Amfiteatrul Tei;
– platformă scenă aferentă amfiteatrului;
– chioșcuri pentru activități culturale și agrement;
– platformă activități culturale și agrement/loisir;
– clădiri polifuncționale, clădiri de servicii;
– poduri de acces;
– pasarelă ciclo-pietonală și pistă ciclo-pietonală;
– zonă de joacă pentru copii și rețele exterioare”, se arată în caietul de sarcini aferent contractului.
Primăria Capitalei a atribuit contractul în urma unei licitații deschise, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Potrivit SEAP, au fost primite 7 oferte, dintre care doar una a fost declarată adminisibilă.
Primăria Capitalei își propune ca prin acest proiect să crească numărul turiștilor care vin în București cu cel puțin 15% și a duratei sejurului cu cel puțin 10%.