LA MINE-N CARTIER

Ciprian Ciucu vorbește despre 5 școli din Sectorul 6: „Nu vor fi deschise până la momentul recepției”

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a declarat, joi, că cinci școli din cartierul Drumul Taberei nu vor fi deschise după reabilitare, fără recepția primăriei.

Ciprian Ciucu vorbește despre 5 școli din Sectorul 6

„Referitor la cele 5 școli din Drumul Taberei, construcții din anii 60/70, reabilitate pentru a corespunde normelor moderne de eficiență energetică, situația se prezintă așa:

1. Constructorii contractați de fosta administrație, în anul 2019, și s-au mișcat extrem de greu și au depășit termenul de livrare, inclusiv pe fondul unor lucrări pe care le-am considerat neconforme și pe care au fost nevoiți să le refacă după ce am constatat neconformitățile. Nu suport lucrările de mântuială. (în mandatul nostru s-au lucrat doar 5 luni);

2. Am mobilizat constructorii cu toate pârghiile legale pe care le-am avut, am fost săptămânal în șantiere, printre care impunerea de penalități, ceea ce s-a întâmplat. Constructorii s-au mobilizat și au finalizat lucrările la Școlile 176, 197, 205 și Sf. Andrei, corpul A. La Școala 59 lucrările sunt întârziate cu 2 săptămâni din cauza unui aviz întârziat. În rest, lucrările sunt finalizate.

3. Dilema pe care am avut-o în aceste zile a fost dacă să lăsăm Consiliile de Administrație să decidă dacă să reînceapă procesul de învățământ fără recepția lucrărilor de către noi, așa cum se tot face în această țară, sau să recepționăm mai întâi lucrările, să facem totul legal.

4. Pentru ca lucrarea să fie recepționată sunt necesare teste suplimentare (tehnologia de convertire a unor clădiri din anii 60 la standarde NZEB este efectiv nouă în România) și este nevoie ca Inspectoratul de Stat pentru Construcții să semneze procesul verbal, în urma unor verificări specifice acestei instituții. Între timp am contactat și ISU București-Ilfov pentru o verificare prealabilă.

„Nu vor fi deschise până la momentul recepției”

Practic, dilema a fost despre ce fel de primar vreau eu să fiu: (1) un primar axat pe funcționalitate, care la presiunea (îndreptățită!) a oamenilor să deschidem școlile sau (2) un primar care respectă procedurile și legea pe stil nemțesc, care să își asume inclusiv decizii nepopulare. Am decis că procedurile sunt importante și că ele există ca se ne protejeze pe noi și pe copiii noștri, așa că, cu riscurile politice asumate nu vom pasa această decizie la CA-urile școlilor și ne-o asumăm noi: cele 5 școli nu vor fi deschise până la momentul recepției.

Ar fi fost incorect să pasez o asemenea răspundere unor oameni din CA-uri care nu au fost implicați în urmărirea lucrărilor.

Legal, școlile (amplasamentele) sunt în administrarea firmelor care au avut lucrări și organizarea de șantier până la momentul recepției.

De ce nu v-a tăia Ciprian Ciucu vreo panglică în stil festivit

Voi verifica zilnic cum decurg pregătirile (sunt trimise adrese, se fac testele și toți pașii procedurali) pentru ca recepția să se facă cât mai repede și sincer, nu pot promite dacă elevii acestor școli vor veni la școală în acest an școlar din care mai sunt două luni sau în septembrie. În aceste zile căutăm soluții de relocare la alte școli pentru cei care doresc acest lucru. Am făcut și greșeala să mă încred în cuvântul constructorilor și a unor funcționari ai primăriei și am dispus la Școlile 176 și 59 (Adrian Păunescu) să dezafectăm clasele din containere crezând că putem începe până acum școala.

Alții poate ar fi deschis școlile etaj cu etaj, cum au și făcut-o, împăunându-și cu “rezultate”. Eu nici măcar nu voi “inaugura” sau tăia vreo panglică în stil festivist pentru că, pentru mine, din cauza întârzierilor, acestă experiență nu reprezintă vreun succes sau vreo bună practică.

Îmi cer scuze părinților și elevilor pentru această situație.”, a anunțat Ciprian Ciucu pe pagina de Facebook.

Sursă foto: Facebook/ Ciprian Ciucu


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button