Ciprian Ciucu prezintă situația termoficării din Sectorul 6, pentru fiecare cartier în parte. Când se va întâlni cu Nicușor Dan

18 oct. 2021
7090 Afișari
Ciprian Ciucu prezintă situația termoficării din Sectorul 6, pentru fiecare cartier în parte. Când se va întâlni cu Nicușor Dan
Ciprian Ciucu prezintă situația termoficării din Sectorul 6, pentru fiecare cartier în parte. Sursa foto: Facebook

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a prezentat luni pe pagina sa de Facebook situația din fiecare cartier din sector privind distribuirea agentului termic. Astfel, acesta a prezentat și trei cauze ce stau la baza crizei căldurii de la această oră din Capitală.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a postat luni pe pagina sa de Facebook o postare în care prezintă situația crizei căldurii din sector pentru fiecare cartier în parte. Mai mult, acesta a prezentat și mai mulți factori care au condus la situația neplăcută din prezent, când zeci, poate sute de mii de bucureșteni au probleme cu apa caldă și căldura încă de la jumătatea lunii octombrie.

Edilul a precizat că primăriile de sector nu au atribuții în ceea ce privește termoficarea, însă această postare a avut un scop informativ pentru locuitorii sectorului 6.

Care sunt cauzele din spatele crizei căldurii, potrivit lui Ciprian Ciucu

Primarul sectorului 6 a declarat că la baza situației critice din prezent se află trei cauze, și anume:

  • starea tehnică a rețelelor de termoficare, care au fost subfinanțate și nu au avut parte de lucrări corespunzătoare în ultimii 30 de ani
  • insuficiența resurselor financiare – care a dus la degradarea fără precedent a sistemului
  • creșterea prețurilor la gaz – problemă care a condus la închiderea a două din cele cinci CET-uri ale Bucureștiului

„STAREA TEHNICĂ A REȚELELOR DE TERMOFICARE
Principala cauză a problemelor de furnizare a apei calde și căldurii o reprezintă starea tehnică gravă în care se află sistemul de termoficare din București ca urmare a lipsei de investiții și a lipsei de finanțare din ultimii 30 ani.

INSUFICIENȚA RESURSELOR FINANCIARE
Lipsa finanțării de către RADET în ultimii aprox. 15 ani a condus la decapitalizarea RADET și ELCEN.
În lipsa fondurilor necesare pentru investiții și reparații, a unei politici adecvate de salarizare (salarii mici în comparație cu instituțiile similare din piață), a capacității de intervenție în timp util, sistemul de termoficare s-a deteriorat accelerat, aflându-se în prezent la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani.

CREȘTEREA PREȚURILOR LA GAZ
Vest Energo și CET Grivița nu sunt în funcțiune în acest moment, întrucât au sistat furnizarea agentului termic. Cele două centrale au motivat sistarea agentului termic din cauza faptului că funcționează în pierdere ca urmare a prețului ridicat al gazelor naturale.
Sectorul 6 este alimentat din CET București Vest și CET Grozăvești (ambele aparținând ELCEN), respectiv Vest Energo (operator privat) și CET Grivița (deținută de Consiliul Local al Sectorului 1).”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Ciprian Ciucu: Drumul Taberei nu ar fi trebuit să aibă astfel de probleme

Primarul Sectorului 6 a precizat că Drumul Taberei ar fi trebuit să nu aibă probleme cu distribuția agentului termic, deoarece CET Vest, o centrală modernă, poate alimenta corespunzător zona, însă faptul că Energo Vest nu mai livrează căldură a complicat situația. Mai mult, Ciucu a precizat și care sunt problemele legate de cele două magistrale importante care alimentează locuitorii din zona Drumul Taberei.

„DRUMUL TABEREI
Acest cartier nu ar fi trebuit să aibă astfel de probleme. CET Vest a fost deja modernizată și poate produce agent termic la un nivel corespunzător. O parte din problemele actuale din Dr. Taberei sunt generate de faptul că Vest Energo (CET privat) nu mai livrează agent termic din cauza faptului că merge în pierdere, s-a scumpit gazul si vând gigacaloria la un pret mic, reglementat.”, a scris Ciucu pe Facebook.

Situația din Militari este mult mai precară

Potrivit lui Ciprian Ciucu, reintroducerea Vest Energo în funcțiune de la 1 noiembrie este esențială, deoarece altfel există riscul ca întreaga zonă să rămână fără apă caldă. Mai mult, edilul a precizat că CET Vest nu va face față singură nici măcar pentru Drumul Taberei odată ce temperaturile vor deveni negative.

„MILITARI
Vest Energo nu este în funcțiune în acest moment, întrucât a sistat furnizarea agentului termic din cauza faptului că funcționează în pierdere ca urmare a prețului ridicat al gazelor naturale. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Ministrul Energiei Virgil Popescu, acesta este foarte implicat și încearcă să ofere acces Vest Energo la gaze l prețul cu care le achiziționează ELCEN, tocmai pentru că Vest Energo, chiar dacă e privat, livrează un serviciu public.

Sper ca începând cu 1 noiembrie Vest Energo să reia furnizarea de agent termic. În lipsa reluării furnizării pe Militari, CET Vest nu va face față nici pe Drumul Taberei la temperaturi de 0˚C! Este imperativ ca Vest Energo să aibă acces la gaz la prețuri sub costul gigacaloriei și ca PMB să plătească datoriile istorice către această firmă ca să poată cupăra gaz!”, a mai precizat primarul.

O mulțime de sesizări vin din Giulești, potrivit lui Ciucu

Un alt cartier grav afectat este Giuleștiul, unde distribuția agentului termic este îngreunată de sistarea activității de la CET Grivița, care ar fi funcționat altfel în pierdere din cauza prețului extrem de ridicat la gaze.

„GIULEȘTI
Am o multitudine de sesizări și din cartierul Giulești (și le-am direcționat pe toate către PMB și Termoenergetica). CET Grivița nu este în funcțiune în acest moment, întrucât a sistat furnizarea agentului termic din cauza faptului că funcționează în pierdere ca urmare a prețului ridicat al gazelor naturale. Acest CET este în proprietatea Consiliului Local al Sectorului 1, ceea ce este o aberație, ar trebui să treacă imediat în subordinea PMB, le voi cere consilierilor locali ai PNL să inițieze de urgență acest demers! Dacă CET Grivița era la PMB/Termoenergetica se asigurau din vară că au gaz la un preț mult mai bun!”, a mai adăugat primarul sectorului 6.

Nu în ultimul rând, Ciprian Ciucu a declarat că pe parcursul acestei săptămâni se va întâlni cu primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, pentru a-i prezenta un plan pentru termoficarea vestului Bucureștiului

Cookies