Ciprian Ciucu: E timpul ca Bucureștiul să aleagă. Vrem un oraș aerisit, cu trotuare libere, sau unul aglomerat, plin de noxe în care să domnească mașinile?

22 sept. 2022
6145 afișări
Ciprian Ciucu: E timpul ca Bucureștiul să aleagă. Vrem un oraș aerisit, cu trotuare libere, sau unul aglomerat, plin de noxe în care să domnească mașinile?

Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6 și lider PNL București, a afirmat, în contextul unor dezbateri despre mobilitate, că, în opinia sa, a venit timpul ca Bucureștiul să aleagă calea de urmat.

”Vrem să trăim într-un oraș aerisit, cu trotuare libere, aer mai puțin poluat și cu mult spațiu verde- un oraș pentru oameni- sau într-unul aglomerat, plin de noxe, în care să domnească mașinile?!”, a invitat acesta, iar întrebarea sa își vrea răspunsul pentru a ști care este calea de urmat pentru primarul Bucureștiului.

După felul în care a împărțit opțiunile, Ciucu a comparat două orașe mari ale României care s-au dezvoltat diferit: Oradea – mașini, Cluj – centru eliberat de trafic. Potrivit acestuia, nu se pot alege ambele variante.

”Fie investești în infrastructură: supralărgiri, penetrații, poduri, pasaje, parcări subterane în Centru, ca Oradea, fie scoți traficul din Centru și investești în transportul în comun și în cel alternativ, așa cum avem exemplul Clujului. Este absurd să le faci pe amândouă, pentru că n-ai atâția bani. Ai un buget și trebuie să-l pui pe anumite tipuri de proiecte.

Dacă te apuci să faci și supralărgiri, și poduri, și pasaje, și penetrații și să investești și în transportul în comun, și în cel alternativ nu-ți vor ajunge banii. Adică nu o să faci diferența pe indicatori de mobilitate, nici în 30 de ani. Ori o faci pe una, ori o faci pe alta.”, a menționat Ciucu.

Tipul de oraș american sau european?

El a explicat de ce crede că este important cuvântul viziune pentru București, la fel și strategie.

„Pentru că poți spune că vrei să ai un oraș în care să favorizezi mobilitatea cu transportul individual, de tip american, sau vrei să ai un oraș pentru oameni, de tip european.

De asemenea, ca să poţi să faci o bandă dedicată transportului în comun, în primul rând trebuie să te asiguri că ai capacitatea de transport suficientă, adică aloci autobuze.

Trebuie să alegem ce dorim să facem cu Bucureștiul și trebuie să existe o viziune unitară, primarii să urmeze un leadership al unui primar general care să aibă o viziune și să-și ducă cu toții proiectele într-o anumită direcție”, a explicat edilul.

Ciprian Ciucu, despre care se vehiculează că ar putea fi candidatul PNL la Primăria Capitalei, a participat la Conferința „Orașul la scară umană- Manifest pentru mobilitate urbană sustenabilă”, organizată de greencommunity.ro.

Îți mai recomandăm și:

Cookies