Ciprian Ciucu, despre varianta de a candida în 2024 la alegerile de la Primăria Capitalei: ”Nu am în acest moment condițiile de a performa și de a reforma acest oraș”

28 nov. 2022
871 afișări
Ciprian Ciucu, despre varianta de a candida în 2024 la alegerile de la Primăria Capitalei: ”Nu am în acest moment condițiile de a performa și de a reforma acest oraș”

Ciprian Ciucu, lider al PNL București și primar al Sectorului 6, testat de șefii liberali în sondaje pentru o posibilă candidatură la Primăria Capitalei, spune că există cel puțin două motive pentru care nu o va face.

Primul motiv susținut de Ciucu este că dacă zice că va candida la Primăria Capitalei și se alătură duetului Gabriela Firea-Nicușor Dan, acest lucru înseamnă implicit că PNL nu o să-l mai susțină pe Nicușor Dan, și se va ajunge la un blocaj în Consiliul General.

Un al doilea motiv, în viziunea primarului Sectorului 6, este că cine ajunge primar general trebuie să își asume reforme structurale pentru care are nevoie sprijinul Guvernului. ”Eu nu mă duc acolo doar ca să mă trag în poză.”, a afirmat acesta care a completat ”nu am în acest moment, condițiile de a performa și de a reforma acest oraș”.

Afirmațiile au fost făcute de Ciprian Ciucu într-un interviu acordat Hotnews.

Relația ca lider al PNL București și primar al Sectorului 6 cu Nicușor Dan

Primarul Sectorului 6 a spus că discută rar cu Nicușor Dan. ”Nu există această chimie între noi. Eu i-am dat tot sprijinul în Consiliul General. Dacă nu-l susțin care e alternativa? Să bagi orașul ăsta în blocaj complet? Și așa e blocat. Evident că rațional și matur și normal este ca să nu un blocaj suplimentar în Consiliul General. Și dacă nu-l susțin, pleacă acasă? Nu pleacă acasă, doar se blochează și mai mult. Asta este adevărul.”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă PNL îl mai susține pe Nicușor Dan în 2024, Ciprian Ciucu a afirmat că deși partidul i-a cerut să-i retragă sprijinul, el a considerat acest lucru absurd:

Doi ani de zile ai un cec în alb, și e normal și e matur să ai, lasă-l pe om să-și facă treaba. Nu poți să zici după un an, mă duc să-i retrag sprijinul politic. E absurd, fiecare are nevoie de perioadă de grație ca să demonstreze ce poate. Și sunt două criterii pe care le ai în vedere. Unele sunt obiective, țin de modul în care efectiv performează și a doua categorie, sunt subiective, ține de modul în care se raportează la tine.

Dacă de 2 ani am asigurat necondiționat sprijinul, și atenție, eu de un an de zile îl susțin peste tot chiar dacă unii mi-au cerut în partid să-i retrag sprijinul, eu m-am pus în fața partidului și am zis nu, nu este momentul să retragem sprijinul și să-l susținem pe om să treacă măcar iarna, și el mă tratează cum mă tratează, îmi blochează proiectele, colaborează foarte mult și aduce oameni din Forța Dreptei în Primăria generală. Eu nu i-am cerut să-mi angajeze un singur om. Deci o să fie evaluat.

Despre Candidatura la Primăria Capitalei în 2024

  • ”Dacă zic că voi candida la Primăria Capitalei și mă alătur și eu duetului Gabriela Firea-Nicușor Dan, asta înseamnă implicit că n-o să-l mai susținem pe Nicușor Dan, ceea ce i-ar slăbi puterea în propria lui primărie și oameni nu o să-l mai asculte. O astfel de declarație nu ar fi corectă față de el atât timp cât îi acordăm sprijin în Consiliul General.”
  • ”Doi la mână, întrebarea corectă nu este cine vrea să candideze sau cine poate să candideze, ci cine are suficient de multă experiență administrativă și leadership, care să își asume un singur mandat, nu două, să ia cele mai dure decizii posibile ca să aducă orașul ăsta pe linia de supraviețuire. Asta i-am zis și lui Nicușor Dan, candidează ca și cum nu mai vrei un al doilea mandat, asta este șansa ta să salvezi Bucureștiul, va fi un mandat de sacrificiu în cea mai grea instituție publică din țara asta sau din sud-estul Europei.”
  • ”Ca să fie foarte, foarte clar, în acest context în care ai nevoie de sprijinul Guvernului pentru orice, ai nevoie ca Guvernul să fie de partea ta, deci îți trebuie un candidat care are suficient de multă putere politică, care poate să-și facă o majoritate. Nu există în acest moment acest candidat care să aibă o majoritate puternică, să aibă și sprijinul guvernului și să agreeze niște reforme structurale. Că despre asta vorbim, acele competențe, ce este la sectoare, ce este la Primăria generală, ce facem cu zona metropolitană? Pentru că oricine o să vină primar general să nu vă așteptați că o să performeze semnificativ mai bine decât Oprescu, Firea și Dan. De ce? Trebuie să își asume reforme structurale pentru care are are nevoie sprijinul Guvernului. Ai nevoie de o flexibilizare a funcției publice.”
  • ”Nu doresc să candidez, pentru că eu am aceste condiții pe care nimeni nu poate să mi le asigure în acest moment. Eu nu mă duc acolo doar ca să mă trag în poză. Da, deci cineva ar trebui ca să-mi asigure sau să am suficientă putere politică să mi le asigur singur, ceea ce nu am în acest moment, condițiile de a performa și de a reforma acest oraș. Despre asta este vorba. Și atunci o să se ducă acolo cineva și cine poate, nu cine trebuie. Adică trebuie să vină cineva cu experiență în administrația publică, care să cunoască orașul.”
  • ”M-am gândit la fel și fel de primari performanți din țară, pe care i-am putea importa, că nu mai trebuie să se pregătească la locul de muncă da, de notorietate, nu o să dau nume. I-am rugat, m-au refuzat, domnule, ce-ar fi dacă dumneavoastră ați veni.”
  • ”Aici e tragedia Bucureștiului, că primar trebuie să fie cine poate sau cine vrea. OK, Nicușor Dan e un tip a cărui integritatea și obiective chiar nu le contest, să fie clar. În ceea ce privește principiile, integritatea, ne aliniem. Eu cu el mă regăsesc. De aceea i-am susținut foarte multe dintre politici. Dar inteligența politică nu e importantă? Multe din lucruri pe care le-au făcut primari s-au făcut pe inteligent politică, capacitatea de a face o majoritate, capacitatea a de a negocia, capacitate de deschide ușa prin ministere de care efectiv depinzi și nu te bagi ca struțul, cu capu în pământ. Sunt niște calități esențiale pe care trebuie să le aibă cine ar avea acestă funcție. Nu știu cine le-ar avea, dar găsim noi pe cineva.”

Dreapta va avea un candidat unic?

  • Mi-aș dori să aibă un candidat, dar acest lucru este practic făcut imposibil prin atitudinea doamnei Armand. Cum să mă duc eu la Sectorul 1 după ce-mi face colegii în mod repetat hoți, încât oamenii au început să creadă chestia asta? Na, că toți sunt niște hoți de la PNL. Nu zic că nu au fost probleme de integritate și incidente, sunt partide mari, au fost și vor mai fi. Dar nu poți pe acest tip de comportament politic să speri că vei mai avea vreodată susținerea acelui partid politic.

Cum se vede alianța PNL-PSD la PNL București?

  • Ține de tact politic. Vă dați seama că sunt cu un picior într-o barcă și cu unul în altă barcă. Evident că îmi dau seama, că știu pe ce lume trăiesc. Dar, există un principiu în politică, în interior există democrație, că nu se vede chestia asta, dar există eu. Eu, în momentul în care s-a decis să se facă la Vila Lac, alianța cu PSD-ul, am zis sus și tare, nu, inclusiv declarații publice, am încercat să influențez decizia astfel încât să nu se facă alianța cu PSD-ul la nivel guvernamental. Dar din momentul în care s-a votat, eu am două opțiuni, să mă dau afară din partid și să continui să atac această alianță cu PSD sau să respect acel vot. Cât timp fac dintr-un partid politic, nu-mi dezavuez partidul și respect acel vot.

 Citește și:

Cookies