Pictura murală din Parohia Delea Nouă, opera pictorului Gheorghe Tăttărescu, va fi restaurată

de:
16 dec. 2014
1 Afișari
Pictura murală din Parohia Delea Nouă, opera pictorului Gheorghe Tăttărescu, va fi restaurată

Parohia Delea Nouă-Calist va aniversa 140 de ani de existență în data de 25 martie 2015, la sărbătoarea Bunei Vestiri. Pentru a marca acest eveniment, biserica va fi resfințită și se va restaura pictura murală care împodobește lăcașul de cult.

Primăria Sectorului 3 a alocat suma de 100.000 lei pentru continuarea lucrărilor de conservare și restaurare a picturii murale din parohia Delea Nouă-Calist, care în acest moment se află într-un proces de degradare accentuată.

Potrivit autorităților, pictura interioară are o valoare culturală și patrimonială excepțională. Se crede că opera îi aparține pictorului Gheorghe Tăttărescu, după măiestria cu care sunt lucrate icoana „Adormirea Maicii Domnului” și chipul ctitorului Arhiereul Calist (tabloul votiv).

Picturile lui Gheorghe Tăttărăscu decorează pereții și catapetesmele a 51 de lăcașuri de cult, între care Bisericile Alba, Zlătari, Colței, Cretzulescu, Enei, Sf. Spiridon, Azilul Elena Doamna (toate în București), precum și Mitropolia din Iași și altele.

Valoarea totală a lucrărilor de restaurare este de 307.296 lei, până în acest moment executându-se lucrări în valoare de 93.000 lei, se arată în raportul de specialitate ce însoțește hotărârea consiliului local Sector 3.

Pictura murală are o suprafață de aproximativ 870 mp. Conform contractului de restaurare încheiat cu restauratorul Doinița Ilie, acreditată de Comisia de Pictură Bisericească, costul unui mp de pictură murală ce va fi restaurată este de 352 lei (aprox. 80 euro).

Restauratorul are obligația, conform contractului, de a garanta, cu excepția situațiilor cauzate de fenomene naturale (cutremure, umiditate de infiltrație, de condens) lucrarea pentru o perioadă de minimum 30 de ani.

Deși parohia a cerut un sprijin financiar în valoare de 214.296 lei pentru continuarea lucrărilor de restaurare a picturii, Primăria Sectorului 3 a aprobat în ședința Consiliului Local un ajutor în valoare de 100.000 lei.

Primăria Sectorului 3 a mai acordat sprijin financiar pentru diverse lucrări de restaurare a Parohiei Delea Nouă-Calist și în anii anteriori. Spre exemplu în 2013 au fost alocați 200.000 lei pentru continuarea lucrărilor de extindere a bisericii, în 2012 a fost alocată suma de 100.000 lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și reamenajare a pangarului (masa pe care se vând lumânările în biserică) și cafasului (balconul unde cântă corul), iar în 2010 Primăria Sectorului 3 a acordat sprijin în valoare de 100.000 lei pentru continuarea lucrărilor de construcție a unui lumânărar.

Cookies