Ce s-a ales de fostele cinematografe din Bucureşti: cluburi de manele sau de fițe, paragină

de:
26 ian. 2013
703 Afișari
Ce s-a ales de fostele cinematografe din Bucureşti: cluburi de manele sau de fițe, paragină

Ce au devenit acum fostele refugii spirituale ale bucureştenilor? Unele sunt în paragină, altele au fost transformate în terase, cafenele, cluburi de fiţe ori… de manele. 

Cinema Viitorul

Fostul cinematograf Viitorul, de pe strada Mihai Eminescu nr. 12, s-a transformat în Club Modern, cu un spaţiu de cafenea la intrare. Până şi proprietarii clubului par melancolici când îşi amintesc că aici a fost, pe vremuri, un cinematograf. „L-au închis pe toate. Nu mai merge, doamna, nimeni la cinematograf. Acum mall-urile sunt pline”, a fost reacţia lor.

Fostul cinematograf Viitorul

Interiorul fostului Cinema Viitorul, actual Club Monden

Cinema Feroviar

Cinematograful era situat în cartierul Griviţa, aproape de Gara de Nord, şi a luat foc în 1989, imediat după ce fusese renovat. Ruinele fostului cinematograf aminteau bucureştenilor, până acum ceva vreme, de perioada lui de glorie. Acum, Primăria Capitalei vrea să construiască un multiplex în acel loc- un turn de 15 etaje şi o clădire adiacentă de şase- şi ruinele au fost dărâmate.

Din Cinema Feroviar n-a mai rămas nimic…

Dar Primăria promite că va arăta aşa

Cinema Dacia

Situat pe Calea Griviţei, nr. 137, Cinema Dacia este o clădire interbelică, inaugurată în anul 1930. Pe vremea aia, cinematograful se numea Marconi, după inventatorul italian al telegrafiei fără fir. Odată cu instaurarea regimului comunist, numele i s-a schimbat în Alexandru Popov, pentru ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu să fie redenumit Dacia. Din vechea clădire nu a mai rămas decât o ruină, în care se mai aciuează, din când în când, drogaţii, dovada făcând-o seringile de pe jos.

Bulevardul Regina Elisabeta, fost Republicii, fost Elisabeta (înainte de 1945), a dispus  – de la începutul secolului XX până la sfârşitul acestuia – de un “multiplex” cinematografic. Cu mai multe săli la un loc, unde se puteau vedea filme diferite în acelaşi timp, cinematografele aşezate strategic par să fi fost deschizătoarele de drum ale mall-urilor de astăzi. Cum coborâm pe bulevard dinspre Cercul Militar  spre Cişmigiu, pe partea dreaptă întâlnim o înlănţuire de cinci săli de cinema: Bucureşti (despre care Maria Bikfalvi, președinte al Sindicatului Liber ,,România Film”, ne-a spus că este cel mai vechi cinematograf din Bucureşti, Lumina, Festival, Capitol, Bulevard. Astăzi, toate cinci sunt în paragină.

Cinematograful Bucureşti, cel mai vechi cinematograf din Capitală

Cinema Terra (Doina) 

Cinematograful de pe strada Doamnei, unul dintre cele mai vechi cinematografe din Bucureşti, s-a transformat  într-un restaurant tradiţional românesc. În 1999, cinematograful, cu celebra sa Terasa Doina, a fost preluat de nişte oameni de afaceri care l-au transformat în Restaurantul Doamnei, iar terasa a devenit Terasa Doamnei. „Era cinematograful copiilor, era mereu plin, ţineam copiii şi pe scenă, pentru că nu aveau loc”, a declarat Maria Bikfalvi.

Terasa Doamnei în locul Cinematografului Doina

Cinema Favorit

Fosta glorie a cinematografiei româneşti, „Favoritul” din Drumul Taberei, era cel mai puternic concurent al celebrului cinematograf „Patria” din perioada comunistă. Actualmente într-o stare deplorabilă, Primăria Sectorului 6 a preluat cinematograful printr-un contract de comodat încheiat cu RADEF  şi a promis că acesta se va transforma într-un mall cultural: va primi o nouă faţă dotată cu sală de spectacole versatilă pentru teatru, cinema şi concerte, efecte speciale cu fum şi ceaţă, bibliotecă şi cafenele. 

Aşa arată fosta glorie a cinematografiei acum…

Dar Primăria Sectorului 6 promite că va arăta aşa

Cinema Vergu (Munca)

Soarta fost cinematograful Vergu este una dintre cele mai triste. Pe locul unde, în perioada interbelică, era un centru popular de cultură cu spectacole, expoziţii, concerte şi filme de toate felurile, se află acum „restaurantul tradiţional românesc Million Dollars, un loc pentru iubitorii de manele şi de viaţă de noapte”, aşa cum este descris pe site-ul restaurantului.

Club de manele în locul cinematografului Munca
 

Cinematografe transformate în cluburi de fiţe: Cinema Melodia şi Cinema Floreasca 

Cinema Melodia, de la intersecţia Lizeanu cu Ştefan cel Mare, a păstrat sensul numelui, dar l-a redirecţionat către muzică house şi petreceri de fiţe, iar cinematograful s-a transformat acum în Club Bellagio.

Melodia a devenit club de fiţe

În incinta fostului Cinematograf Floreasca s-au ţinut, timp de şapte ani, petrecerile cluburilor de fiţe Kristal Glam Club. Acum, acolo este tot un club care găzduieşte doar evenimente private. 

Aşa arăta Cinema Floreasca

 

Kristal Glam Club

Cinematograf Drumul Sării

Situat pe strada Drumul Sării nr. 30, cinematograful s-a transformat în Restaurant Atlantic, un restaurant rustic, cu un cal şi vacii de plastic, în mărime (aproape) naturala, instalate chiar în faţa intrării pe terasă.


Cinematografele care au mai rămas în administrarea RADEF 

 Cinema Patria

Cinematograful este situat central pe Bulevardu Magherul, cu o capacitate de 1014 locuri, aer conditionat, sistem de sunet Dolby Stereo şi prezintă filme de ultimă oră, producţii internaţionale sau naţionale, premiere şi avanpremiere. 

Cinematograful dispune şi de o sală mică – Caffe Cinema 3D.

Pretul unui bilet este de 15 Lei ( 8 Lei  – redus doar la prima reprezentaţie a zilei).

 Cinema Scala

Cinema Scala, situat central pe Bulevardul Magheru, are o capacitate de 860 de locuri şi sistem de sonorizare Dolby Stereo.

Preţul unui bilet este de 10 Lei (8 Lei – redus doar la prima reprezentaţie a zilei).

 Cinematograf Europa

Cinematograful Europa de pe Calea Moșilor a fost modernizat în 2010. Acesta dispune de condiții tehnice îmbunătățite de vizionare, sunet dolby-stereo, sistem de încălzire modernizat și aer condiționat. Sala are 302 locuri. Prețul biletului este de 5 lei.

 Cinema Corso

Cinematograful este situat pe Bulevardul Elisabeta 5, Bucuresti şi  a fost renovat în 2009.
Preţul unui bilet este 8 lei în timpul săptămânii- 6 lei primul spectacol- şi 10 lei sâmbăta şi duminica.

 Cinema Gloria

Cinema Gloria este un cinematograf de cartier, situat în Titan. Are o sala cu o deschidere largă, de 500 de locuri, unde se pot urmări filme noi.

Preţul unui bilet este de 5 Lei – tarif unic.

Reprezentanţii RADEF îi acuză primarii Bucureştiului de după 1989 că au vrut cu tot dinadinsul să pună mâna pe patrimoniul lor, lăsându-i doar cu cinci cinematografe din 87, câte erau înainte de revoluţie.

„Toţi politicienii care au fost la putere după ’89, indiferent de culoare politică, ne-au mai luat câte un cinematograf. Toţi le-au vrut. De fiecare dată, şi nu exagerez spunând asta, cinematografele treceau din subordinea noastră în subordinea unei primării de sector şi primăria le dădea unor persoane fizice sau juridice. În 2007-2008 s-au dat 100 de cinematografe care au ajuns pe mâinile unor indivizi, unii mai dubioși, alții mai puțin. S-au vândut, s-au prăduit, problema este că nimeni nu răspunde de aceste fapte. Din 874 de cinematografe, câte erau înainte de 1989, mai sunt 29 funcţionale, 161 închiriate. La nivelul Bucureștiului erau 87 și au mai rămas 5. În fiecare an s-a mai luat câte puțin din acest patrimoniu. Țin să precizez că noi nu am primit și nu primim niciun ban de la Ministerul Culturii”, a declarat președintele sindicatului România Film, Maria Bikfalvi, pentru B365.ro.

Cookies