Cum arată „Casa Eliad” după renovare. Galerie FOTO

de:
16 aug. 2012
17 Afișari
Cum arată

Pe lângă această sumă, primăria va mai investi încă aproximativ 300.000 de euro în clădire, după cum a declarat primarul Robert Negoiţă pentru B365.ro

„În această clădire vom găzdui cultura de fiecare dată. Momentan nu sunt stabilite evenimente, încă lucrăm la program. Şi mai dorim să înfiinţăm şi o Casă a Artelor”, a completat primarul sectorului 3.

Redeschiderea are loc la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847. Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul XVIII. Incendiul produs în 1847 a distrus imobilul, lăsând în picioare doar pivniţele. Construcţia supraterană actuală a fost realizată în 1851. Ulterior, a fost modificată, ultima transformare structurală fiind realizată în perioada 1911-1935.

Casa Eliad a fost închisă la sfârşitul anului 2010 pentru reabilitare. În decembrie 2010, Primăria Sectorului 3 a anunţat că organizează o licitaţie deschisă pentru atribuirea lucrărilor de conservare, consolidare şi restaurare la Casa de Cultură Eliad, a căror valoare era estimată la 12 milioane de lei fără TVA (peste 2,8 milioane de euro). Licitaţia a fost câştigată de firma Euroconex SRL.
Clădirea Eliad e una dintre puţinele case boiereşti de mijoc de secol XIX care s-a păstrat în Bucureşti. Este un monument istoric de categoria A – monument cu valoare naţională.

Evenimentul a fost celebrat printr-un recital al maestrului Radu Beligan şi prin prezenţa actorilor Mircea Albulescu şi George Ivaşcu. La deschidere a mai participat şi regizoarea Alice Barb, academicianul Răzvan Theodorescu şi ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer.

Cookies