Job de vis în România: Plătiţi să studieze berea

de:
03 aug. 2012
2 Afișari
Job de vis în România: Plătiţi să studieze berea

Deşi încă din Antichitate au apărut discuţii privind efectele pozitive ale berii asupra organismului (dieta recomandată de Sofocle cuprindea pâine, carne, legume şi bere), studii propriu-zise despre acestea au început să se facă relativ recent. În Europa, cel puţin, primul centru de studii despre bere a fost înfiinţat acum 12 ani: Cerveza y Salud, din Spania. Până în 2012, a rămas singurul din Europa- până când s-a pornit iniţiativa în ţara noastră.

Ideea a pornit de la faptul că berea e populară la români, dar a fost determinată şi de cercetările cu rezultate surprinzătoare făcute în străinătate. Astfel de studii, citate de Fermentarium.com, arată, de exemplu,  că berea face oasele mai tarireduce riscul de apariţie al cancerului la ficat, al bolii Alzheimer şi chiar că face oamenii mai deştepţi.

Şi, pe principiul: în bere-i libertate, în apă sunt microbi (Benjamin Franklin), alte studii au demonstrat că berea rehidratează organismul după sport mai bine decât apa.

Aşa s-a hotărât înfiinţarea. Practic, Centrul de Studii reprezintă, după cum a explicat pentru B365.ro Alin Popescu (secretar general), „o interfaţă între cei care pot să dea bani şi cei care, bine triaţi, îi pot consuma cu folos.” Cei care dau banii sunt cei de la Asociaţia Berarii României. Cei care îi consumă cu folos- studenţii, masteranzii şi doctoranzii dornici să se implice în cercetarea berii.

În mai 2012, la două luni după lansare, a început înscrierea. 

S-a anunţat că se vor acorda două burse pe o perioadă de un an de zile pentru cercetare. Aplicanţi au fost mai mulţi: din Iaşi, Cluj, Bucureşti dar, dintre aceştia, nouă au captat atenţia Comitetului Ştiinţific care i-a evaluat. Aplicanţii au avut vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani.

„Dă-mi o femeie care iubeşte berea şi-o să cuceresc lumea.”
Wilhelm al II-lea

Nu ştim dacă româncele iubesc berea, dar cu siguranţă vor să-i studieze efectele. Căci aproape jumătate dintre aplicanţii pentru burse au fost de sex femin. Iar fondatorii încurajează tinerii să aplice pentru a extinde cercetările despre bere în toate domeniile. „Noi aşteptăm aplicanţi din absolut toate zonele şi inclusiv psihologi, antropologi, nu vrem neapărat ca studiile să aibă o zonă strict medicală sau de laborator.”- explică dl Alin Popescu.

Valoarea bursei alocate pentru fiecare proiect e cuprinsă între 16 000 şi 20 000 de euro. Diferă, deoarece fiecare proiect poate presupune costuri distincte.

Aproximativ 20% din cuantumul bursei vor fi acordaţi centrului universitar din care face parte bursierul şi profesorul său coordonator. Cei doi bursieri au fost deja aleşi şi vor fi anunţaţi la începutul săptămânii viitoare.

 

„E de-ajuns o înghiţitură ca să-ţi dai seama dacă o bere-i bună… da’ mai bine să fii sigur.”
Proverb ceh

În orice caz, atât beneficiile descoperite deja de cercetătorii străini privind consumul de bere, cât şi cele pe care-şi propun să le descopere tinerii români se referă la consumul moderat de bere. Adică de 330 de ml pe zi pentru femei şi 660 pentru bărbaţi. Cantitatea recomandată diferă însă în funcţie de alcoolul din bere. „Când spun 660 de mililitri, mă refer la concentraţia de alcool de 5%. Cele mai slabe se pot consuma mai mult.”, explică dl Alin Popescu.

Fondatorii centrului speră să poată prezenta rezultate parţiale încă din 2013 şi ca în 5-6 ani centrul să se bucure de recunoaştere internaţională.

Vestea bună e că 99% din berea consumată în România este produsă în ţară. În 2011, consumul de bere a fost de 89 de litri pe cap de locuitor. Dar, conform unui raport pe anul curent, întocmit de Asociaţia Berarii României, în primele trei luni ale lui 2012 consumul de bere a scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar în 2009 şi 2010 românii au consumat cu 16% mai puţină bere decât înainte. Lucru uşor explicabil căci, conform dlui Constantin Bratu, Director general al Asociatiei Berarii Romaniei, „dacă în medie un european trebuie să muncească 8 minute pentru a-şi permite o bere, un român trebuie să muncească o jumătate de oră pentru o bere.”

Dar n-avem motiv de îngrijorare. România încă se află pe locul 7 în Europa la consumul de bere, cot la cot cu Irlanda.


Cookies