Cea mai veche cafenea din Capitală: locul unde și-au băut cafeaua domnitori, scriitori și interlopi

de:
09 nov. 2013
258 afișări
Cea mai veche cafenea din Capitală: locul unde și-au băut cafeaua domnitori, scriitori și interlopi

Cafeneaua Veche este cea mai veche cafenea atestată documentar în București, datând din 1781 și fiind atestată în anul 1812. Clădirea în care se află cafeneaua este clasată monument istoric cu cod LMI B-II-m-B-18510.

În anul 1781, armeanul Ștefan Altîntop a primit permisiunea din partea domnitorului Alexandru Ipsilanti să construiască o cafenea în apropierea Curții Domnești, în partea nordică a pieței Sfâtului Anton, în schimbul unei simbrii de 10 tale pe an.

Prima atestare a cafenelei vorbește despre aspectul ei pitoresc: cafeneaua avea pereții zugrăviți în alb, un acoperiș închis la culoare, iar fațada sa era decorată de o serie de bazoreliefuri în stil renascentist, amplasate între arcele ferestrelor prevăzute cu obloane de tablă.

Cafeneaua a fost construită pentru a fi pusă la dispoziţia celor care veneau cu treabă pe la Vodă, un fel de salon de primire unde oaspeţii să-şi tragă sufletul şi să guste din băuturile tari servite aici. Cafeneaua avea atunci denumirea de Curtea Domnească.

„După marele incediu din 1847, care a mistuit mare parte din Bucureşti, cafenea a rămas încă în picioare, dar și-a schimbat proprietarii”, povestește Viorel Neacşu, administratorul actual al restaurantului. 

Cafeneaua, ce deservise până atunci Curții Domnești, devine un loc de intalnire, de dezbateri, un spațiu în care ultimele evenimente din lumea politică și sociala erau dezbătute intens. Cafeneaua Veche a devenit locul de întâlnire pentru personalități ale vremii, precum Mihai Eminescu, Veronica Micle Ion Luca Caragiale, cochetul Mihail „Mişu“ Văcărescu (nepotul lui Ienăchiţă Văcărescu) sau chiar regele Carol al II-lea. Istoria cafenelei este legată de cea a hotelului Universal, aflat chiar lângă local, la numărul 14 al străzii Covaci, sediul celebrului ziar Timpul. Eminescu, redactor la ziar între anii 1880 și 1881, ar fi fost unul dintre clienții fideli ai Cafenelei Vechi. Însă sediul celebrului ziar a devenit un restaurant chinezesc, între timp, iar singurul lucru care amintește de importanța lui istorică fiind plăcuța de la intrare, și aceasta refăcută pentru a se asorta cu faţada restaurantului, așa cum B365.ro a scris AICI. Restaurantul s-a închis, iar în acest moment locul este gol.

În perioada comunistă cafeneaua a fost închisă, pentru a fi redeschisă în 1989. „Un bărbat care a venit într-o zi la noi, ne-a povestit că a fost client fidel al cafenelei în perioada comunistă, înainte să fie închisă, iar locul ar fi fost unul privat, se intra pe bază de cartelă”, își amintește Viorel Neacșu.

Pe parcursul celor două secole de existenţă, localul a fost şi bar de striptease, iar la un moment dat, în curtea din spatele clădirii, a fost amenajat un grajd. 

Potrivit evz.ro, Fane Spoitoru ar fi cumpărat în ianuarie1992 Cafeneaua Veche, iar în acea perioadă cafeneaua ar fi devenit un loc de întâlnire al interlopilor. 

„In ianuarie 1992 am preluat Cafeneaua Veche din Bucuresti, in care am investit bani seriosi impreuna cu asociatii mei George Niculescu, zis Taca, si Paul Cornateanu. Am mai cumparat 10 autoturisme Dacia cu care am deschis o linie de taxiuri, am preluat impreuna cu Gheorghe Constantinescu, zis Gigi Boeru, barul Intercontinental din Olimp si am deschis cu Taca o sala de jocuri mecanice. Totul cu banii cistigati in strainatate. Cam astea au fost sursele mele de venituri”, a declarat Fane Spoitoru potrivit unui articol publicat de evz.ro în 1998.

Cafeneaua Veche funcționează acum sub numele de restaurant Vecchio 1812, jumătate restaurant cu produse mediteraneene, jumătate cafenea.„Resturantul Vecchio s-a născut în urmă cu un an şi jumătate. Când am venit noi, ca nu mai funcționa de 8 ani„, explică bucătarul-șef Viorel Neacșu. 

Aerul pitoresc al epocii trecute a fost conservat şi de actualii proprietari, astfel zidurile, acoperişul de ţiglă şi obloanele solide sunt recondiţionate după vechile tipare. „Cele 200 de capete de lei, dar şi chipurile celor opt figuri gravate pe zidurile albe datează de la începutul secolului XIX“, spune Viorel Neacşu. Plăcuţa inscripţionată cu numele cafenelei, alături de cele două lămpi de fier suspendate pe faţadă, se numără şi ele printre elementele arhitecturale care s-au păstrat peste ani.

Cafeaua servită la Cafeneua Veche este făcută după rețeta marelui cafegiu Florescu sau adusă de el. Florescu este autorul cărții Confesiunile unui cafegiu. Viorel Neacșu ne-a povestit că Gheorghe Florescu aduce la cafenea diverse soiuri care se găsesc foarte rar, cum ar fi cafeaua Blue Mountain, cunoscută pentru aroma delicată și lipsa gustului amar, unul dintre cele mai rare soiuri din lume, care crește numai în munții jamaicani. Cele mai scumpe cafele comandate vin în cești vechi, cumpărate de la anticariate. Cea mai scumpă cafea de la Cafeneaua Veche costă 17 lei.

 

 

Cookies