ESENTIAL

Cioloș, pentru a doua oară nominalizat de Klaus Iohannis în fruntea Guvernului. De la guvernul post-Ponta, la criza politică din pandemie. BIOGRAFIE

Dacian Cioloș a mai fost premier al României în condiții de criză politică, după demisia lui Victor Ponta generată de valul de proteste „Corupția ucide” post-Colectiv. România trece în acest moment printr-o dublă criză, pandemică și politică, în contextul destrămării coaliției USR PLUS, PNL și UDMR.

Dacian Cioloș a mai fost premier al României. El a condus un guvern tehnocrat, în condiții de instabilitate politică, în urmă cu 6 ani, între noiembrie 2015 – ianuarie 2017. În noiembrie 2015, fără nicio funcție politică, Dacian Cioloș a fost desemnat prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis, la șase zile după demisia premierului Victor Ponta. Cioloș ocupase anterior funcția de comisar european pentru agricultură.

Cioloș a propus un cabinet tehnocrat format din 21 de membri, o treime dintre aceștia femei. Pe 17 noiembrie, guvernul condus de Dacian Cioloș a fost învestit de către Parlament, după ce a primit susținerea a 389 de deputați și senatori, cu 115 voturi mai multe decât cele necesare.
PSD, PNL, UDMR, UNPR și grupul minorităților au anunțat că susțin guvernul, în timp ce ALDE, PMP și PND s-au opus.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a negociat susținerea Guvernului Cioloș în schimbul desemnării lui Vasile Dîncu în funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării.

Pe fondul crizei dezinfectanților diluați, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a demisionat pe 9 mai 2016. Premierul Dacian Cioloș a asigurat interimatul acestei funcții până la numirea succesorului acestuia, Vlad Voiculescu, pe 20 mai.

Cioloș a intrat în politică odată cu înființarea propriului partid, PLUS

În octombrie 2016, în preajma alegerilor parlamentare, Dacian Cioloș a lansat Platforma România 100, o platformă de principii, valori și proiecte pentru dezvoltarea României, pe care a propus-o spre dezbatere partidelor aflate în campanie. Concomitent, Cioloș a confirmat că nu va candida la alegeri.

Principalele două partide din opoziție, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România, și-au anunțat susținerea pentru Platforma România 100. La rândul său, Dacian Cioloș a recomandat electoratului să voteze PNL sau USR.

Platforma România 100 s-a transformat în partidul politic PLUS, în 2018, și a fuzionat cu USR, rezultând formațiunea USR PLUS. În octombrie 2021, la congresul de fuziune USR PLUS, Dacian Cioloș a devenit președintele USR PLUS.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button