Cioloş îi răspunde lui Ponta: Prezenţa mea la Deveselu a fost determinată de funcţia pe care o ocup

de:
12 mai 2016
0 Afișari
Cioloş îi răspunde lui Ponta: Prezenţa mea la Deveselu a fost determinată de funcţia pe care o ocup

Primul-ministru a răspuns joi seara pe pagina de Facebook acuzaţiilor legate de lista de invitaţi pentru ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu.

Să fim clari: este un proiect asumat de SUA, cu sprijinul României, care va beneficia alături de celelalte state aliate din zonă de acest sistem de apărare. La realizarea lui si-au adus contribuţia incepând cu 2008, în multe cazuri determinantă, mai mulţi lideri politici cu funcţii în stat, militari, experţi care merită cu toţii felicitări şi mulţumiri pentru acest proiect, esenţial pentru securitatea României. Cunosc personal meritul mai multora dintre aceştia, dar nu îndrăznesc să-i menţionez eu pentru a nu face greşeala de a supăra pe cineva prin omisiune. Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezenţa mea azi la Deveselu a fost determinată de funcţia pe care vremelnic o ocup în stat. În intervenţia mea de azi la ceremonia de inaugurare am mulţumit tuturor acelora care au contribuit la acest proiect, fără să îndrăznesc a-i numi din motivele menţionate mai sus”, a explicat Cioloş.

El a precizat că ”invitaţiile la ceremonie precum şi conţinutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deţinătorul acestei facilităţi de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării şi cu celelalte instituţii guvernamentale cu atribuţii în domeniu”.

În consecinţă, gazda evenimentului nu am fost eu aşa încât invitarea participanţilor nu cădea în sarcina mea ca prim ministru. Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta în legătură cu acest lucru. Îmi pare rău că neinvitarea la eveniment a cauzat nemulţumiri unora, probabil îndreptăţite, dar acuzaţiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condiţiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguităţi”, a anunţat premierul.

 

Fostul premier Victor Ponta l-a criticat în termeni duri pe actualul prim-ministru, Dacian Cioloş, acuzându-l de ”mitocănie” pentru că nu i-a invitat pe cei care au contribuit la proiectul de la Deveselu – foştii miniştri Mircea Duşă, Titus Corlăţean şi Bogdan Aurescu. Şi preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, s-a arătat dezamăgit de faptul că premierul Dacian Cioloş nu a respectat minimele reguli de protocol şi nu i-a invitat la Deveselu pe adevăraţii artizani ai proiectului, Traian Băsescu şi Victor Ponta.

Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocania este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el personal şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de le Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO şi cei americani ştiu foarte bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!!! Şi sper ca Dl Cioloş nu suferă de boala numită „Iohannită” – adică să îţi asumi ce fac alţii doar pt că tu eşti total incapabil să faci ceva! „, a scris Ponta pe Facebook.

Fostul premier a dat şi câteva nume de persoane care ar fi trebuit să fie invitate la ceremonia de la Deveselu.

Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea şi pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite ( după ce a fost prins că a furat o casa nici eu nu vreau să mă afişez cu el că mă compromit) cel putin pe Mircea Duşă, Titus Corlăţean şi Bogdan Aurescu era de bun simţ să îi văd la ceremonie! Dacian, aştept cu încredere ca pentru această gafă total impardonabilă să îţi prezinţi scuzele cuvenite! Să nu mă dezamageşti te rog!„, a adăugat Victor Ponta pe reţeaua de socializare.

La ceremonia de la Deveselu au participat premierul Dacian Cioloş, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, dar şi secretarul adjunct al Apărării SUA, Robert O. Work. Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010. Negocierea pentru scutul de la Deveselu a fost condusă de asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Controlul, Verificarea şi Conformitatea Armamentelor, Frank Rose, iar pentru partea română a negociat fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu. Scutul antirachetă a costat aproximativ 400 de milioane de dolari pentru amenajarea facilităţii şi în jur de 40 de milioane de dolari, costuri anuale, această sumă fiind suportată de SUA, declara Bogdan Aurescu.

Cookies