Cioloş cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de LEMNE în urma unei sesizări

de:
31 iul. 2016
0 Afișari
Cioloş cere schimbarea procedurilor de avizare a transportului de LEMNE  în urma unei sesizări

În urma postării domnului Adrian Chiriţă, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Mediului să verifice situaţia. Pe scurt, la control, transportatorul a prezentat avizele necesare şi codurile online generate de sistem. Foarte probabil, codurile online au fost obtinute cu puţin timp inainte de controlul poliţiei, la vederea echipajului de poliţie„, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Postarea la care se referă premierul este a unui cetăţean care s-a folosit de aplicaţia Inspectorul Pădurii prin care orice persoană poate sesiza poliţia, dacă observă un camion ce transportă lemn, iar transportul nu apare în sistemul online care în care sunt trecute avizele necesare. Adrian Chiriţă a observat un transport neautorizat în zona oraşului Câmpulung Moldovenesc, însă avizul a apărut în sistem ulterior sesizării pe care a făcut-o la poliţie, urmată de un control asupra camionului efectuat de către poliţişti, potrivit news.ro.

Procedura actuală are, într-adevăr, unele vulnerabilităţi, existând încă loc pentru abuzuri. Modul de lucru actual permite completarea ulterioară a avizului de însoţire, într-un interval orar de 12 ore. Astfel, pe distanţe scurte, poate exista posibilitatea efectuării mai multor transporturi de material lemnos, cu cantităţi identice, prin utilizarea aceloraşi documente” recunoaşte Cioloş.

Prim-ministrul a solicitat Ministerului Mediului şi Ministerului de Interne să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului, iar Inspectoratul de Poliţie Suceava şi Garda Forestieră din acelaşi judeţ au fost trimise să verifice societatea căreia aparţinea camionul respectiv.

Îi mulţumesc domnului Chiriţă pentru spiritul civic şi pentru implicare şi vă asigur că lucrurile semnalate nu vor rămâne fără urmări pentru cei care încalcă legea. Aplicaţia Inspectorul Padurii a fost lansată în testare timp de o lună de zile tocmai pentru a primi feedback de la cetăţenii care o utilizează şi pentru a o îmbunătăţi. Avem în continuare nevoie de ajutorul dumneavoastră şi de al celor cărora le pasă de pădurile noastre„, a conchis Dacian Cioloş.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, pe 19 iulie, aplicaţia mobilă „Inspectorul Pădurii”, instrument de combatere a tăierilor ilegale care vine în completarea sistemului „Radarul Pădurii” şi care oferă posibilitatea populaţiei să verifice, într-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne. Aplicaţia „Inspectorul Pădurii” poate fi descărcată de oricine, pe orice telefon mobil cu sistem de operare Android, iar descărcarea se poate face gratuit din Google Play, a anunţat Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Aplicaţia pe care o lansăm astăzi vine ca o îmbunătăţire firească şi necesară a «Radarului Pădurii». Practic, prin aceasta, oricine poate verifica, cu propriul telefon, dacă un camion sau altul care transportă masă lemnoasă o face cu acte în regulă sau nu„, a spus ministrul Mediului.

Până acum, cetăţenii care sesizau transporturi de lemn la serviciul de urgenţă 112 nu dispuneau de repere clare asupra a ceea ce putea însemna un transport suspect, susţine Cristiana Paşca-Palmer.

În timpul apelului la 112, cetăţeanul afla în timp real dacă transportul era legal sau nu, prin vocea dispecerilor. Dacă transportul semnalat era ilegal, reprezentanţii Poliţiei împreună cu cei ai Gărzilor Forestiere interveneau direct în teren. Prin «Inspectorul Pădurii» putem fi mult mai eficienţi de atât, reclamând la 112 doar transporturile ilegale. În acest fel, vom câştiga mai mult timp pentru intervenţii în teren şi o mai bună coordonare a acestora„, a adăugat ministrul.

Cristiana Paşca-Palmer a explicat cum funcţionează noua aplicaţie.

Să presupunem că suntem pe autostrada Bucureşti – Piteşti şi observăm un vehicul care transportă masă lemnoasă. Avem de făcut un singur lucru: Introducem numărul de înmatriculare al camionului în aplicaţia pe care o avem deja descărcată pe telefonul mobil cu serviciul de date funcţional. Aplicaţia verifică, în timp real, acest număr în sistemul «SUMAL» şi oferă automat informaţii despre transport. În cazul în care transportul este înregistrat, aplicaţia va afişa informaţiile disponibile despre acest transport. (…) În cazul în care numărul de înmatriculare nu este identificat, aplicaţia va genera următorul mesaj: Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat! Asta înseamnă că acest transport este posibil să fie ilegal, nefiind înregistrat în sistemul «SUMAL»„, a spus ministrul Mediului.

Oficialul a adăugat că, în această situaţie, pasul următor este apelul la 112 pentru a reclama respectivul transport şi pentru intervenţia rapidă a instituţiilor de control.

Practic, prin «Inspectorul Pădurii», orice cetăţean interoghează automat baza noastră de date «SUMAL». Dincolo de aceste răspunsuri, «Inspectorul Pădurii» merge şi mai departe. Ştiţi foarte bine că «Radarul Pădurii» a reuşit să fie păcălit, în unele cazuri. Cea mai uzuală metodă a fost aceea în care transportatorii foloseau acelaşi cod, valabil pentru o anumită perioadă de timp, pentru transporturi succesive. Noua aplicaţie va limita mult aceste situaţii, prin oferirea de informaţii suplimentare către utilizatori„, a mai spus Cristiana Paşca-Palmer.

În situaţia în care transportul verificat deţine un cod valid, utilizatorul aplicaţiei va primi automat şi date despre transport, respectiv: tipul produsului (ex. buştean, cherestea, lemn de foc), specia (fag, molid, stejar etc.), volumul transportat şi data emiterii avizului, a explicat ministrul.

Există şi varianta în care un transport poate deţine mai multe coduri valide. Asta se întâmplă atunci când un vehicul transportă, deodată, mai multe încărcături mai mici. În acest caz, fiecare aviz va fi afişat în aplicaţie. Dacă mergem mai departe şi selectăm unul dintre avize, vom putea vedea ce conţine încărcătura„, a mai arătat Cristiana Paşca-Palmer.

Cookies