ARHIVA B365

Ministerul Educaţiei a demarat analiza tezelor de doctorat suspecte de plagiat

Ministerul Educaţiei, prin Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage în 45 de zile începând de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă, anunţă Mediafax.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a confirmat că ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU iniţierea demersurilor necesare pentru analiza şi soluţionarea distinctă a cazurilor sesizate în 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat în cazul mai multor foşti şi actuali demnitari şi persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă. Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveţia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

În egală măsură, am trimis universităţilor la care persoanele în cauză şi-au susţinut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate. Totodată, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare CNATDCU, ca în termenul prevăzut, să se pronunţe asupra sesizărilor„, a explicat Amarandei.

Purtătorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o lună după solicitarea îndreptată de către Ministerul Educaţiei iniţiatorilor sesizării, de a furniza informaţii suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit răspuns.

În 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au făcut sesizarea comună, o serie de completări, la care nu am primit însă răspuns. În consecinţă, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiză, pentru fiecare caz în parte„, a mai spus Amarandei.

În cererea trimisă, luni, la CNATDCU se menţionează: „Vă rugăm să iniţiaţi în cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza şi soluţionarea distinctă a tuturor cazurilor cuprinse în această sesizare. Anexăm textul sesizării însoţit, cu ajutorul link-urilor, de alte informaţii relevante care pot fi utile analizei dumneavoastră„.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupţie; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării şi senator şi deputat de Mehedinţi, Mihai Stănişoară; fost adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul-şef Dumitru Pârvu şi actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a solicitat Bibliotecii Naţionale, să pună la dispoziţia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate şi, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a îndreptat către universităţi. Este vorba de Universitatea din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Academia de Poliţie „Al. I Cuza” şi la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, care au primit solicitări în acest sens. Nu în ultimul rând, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de susţinere a tezei pentru fiecare persoană în parte.

În paralel cu analiza universităţilor, comisiile de analiza CNATDCU îşi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odată stabilit de CNATDCU că este vorba de o teză de doctorat plagiată, reprezentanţii instituţiei vor înainta ministrului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui să o semneze. Toată procedura aceasta va avea un final în maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei.Practic, în 45 de zile, Victor Ponta şi ceilalţi vizaţi de verificări ar putea rămâne fără titlu de doctor.

Tot luni, premierul Dacian Cioloș i-a invitat pe parlamentari să susțină efortul Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale, adoptând proiectul de ordonanță de urgență elaborat în acest sens de Executiv. Acesta a vorbitşi despre politizarea învăţământului.

Clarificarea cadrului normativ privind doctoratele din România (…) a fost o temă foarte sensibilă pentru societate. Pentru acest Guvern nu e doar o problemă de credibilitate a școlilor doctorale din România, ci e și o chestiune de principiu pentru că ține de integritate, de onestitate și de valori pe care noi le-am pus la baza programului de guvernare. Am emis în luna martie (…) un pachet normativ care să organizeze un proces transparent, dar și eficient de analiză a tezelor de doctorat bănuite de plagiat. În ceea ce privește ordonanța de urgență care este acum pe masa dumneavoastră, a Parlamentului, vă invit să susțineți acest efort al Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale din România„, a spus Cioloș, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora premierului”, care a avut luni ca temă problemele din sistemul de educație, potrivit Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, codul studiilor universitare de doctorat a fost și el schimbat prin Hotărâre de Guvern.

Avem acum un nou regulament de organizare a CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare — n.r.) și o serie de softuri antiplagiat agreate și obligatorii pentru universități. Totodată, Ministerul Educației este în plin proces de selecție a noi membri CNATDCU pentru a asigura o structură care să fie credibilă, care să funcționeze pe baze transparente și, în primul rând, pe baze de profesionalism și de competență„, a spus Dacian Cioloș.

Premierul a afirmat că Ministerul Educației va lansa totodată un proiect de evaluare și acreditare a școlilor doctorale, concomitent cu transparentizarea informațiilor cu privire la acestea. De asemenea, Cioloş a mai declarat că învățământul a fost politizat prin modul cum au fost făcute numirile la inspectoratele școlare județene sau la conducerea unor unități de învățământ.

Educația a fost mereu declarată o prioritate de guvernare, reforme succesive au fost inițiate fără să fie finalizate de la un Guvern la altul. Iar atunci când s-a fixat un cadru reglementat stabil, cum a fost Legea 1/2011, el a fost ulterior alterat de modificări repetate sau pur și simplu neaplicat. Aceste experimente succesive și-au lăsat amprenta pe conținutul și coerența sistemului românesc de învățământ. Ca și alte domenii, și învățământul a fost politizat prin modul cum au fost făcute numirile la inspectoratele școlare județene sau la conducerea unor unități de învățământ. Fără să-și fi propus la începutul mandatului încă o reformă a sistemului, acest Guvern a abordat ca prioritate o serie de probleme importante de implementare care blocau sau afectau calitatea actului educațional”, a spus Dacian Cioloș.

În ceea ce privește managementul școlar și depolitizarea, Dacian Cioloș a spus că sunt organizate concursuri pentru posturile de inspector general, inspector general adjunct și directori ai casei corpului didactic.

Organizăm în această perioadă într-un mod transparent concursuri pentru posturile de inspector general, inspector general adjunct și directori ai casei corpului didactic. Observăm că în unele județe nu se înscrie nimeni la concursuri, nici măcar cei interimari actuali. Prin procedura pe care o punem în practică, acești interimari nu vor mai putea să își continue mandatul dacă nu se înscriu la concurs. Sperăm ca prin aceste concursuri să clarificăm și să stabilizăm pe baze profesioniste și managementul inspectoratelor„, a mai afirmat Dacian Cioloș.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button