Cinematograful Giulești, între gloria de altădată și starea de degradare din prezent. PS1 promitea un centru educațional „ultramodern”

17 mart. 2023
197 Afișari
Cinematograful Giulești, între gloria de altădată și starea de degradare din prezent. PS1 promitea un centru educațional „ultramodern”
Cinematograful Giulești, între gloria de altădată și starea de degradare din prezent. PS1 promitea un centru educațional „ultramodern”. Sursa foto: Facebook - Cornel Dusescu

Din cunoscutul Cinematograf Giulești din București a mai rămas doar o ruină, iar, în prezent, adăpostește oamenii străzii. Două primării au făcut promisiuni în legătură cu mari proiecte de reabilitare, iar Primăria Sectorului 1 își dorește ca cinematograful să devină un centru multicultural.

Cinematograful Giulești se află într-o stare de degradare

Cinematograful Giulești a fost pus pe harta principalelor atracții din Sectorul 6 încă din anii `70. În prezent, construcția a devenit o ruină, devenind adăpost pentru oamenii străzii și loc de depozitat ilegal deșeuri, a transmis Antena 3.

Primăria Sectorului 1 și Primăria Sectorului 6 au promis mari proiecte pentru consolidarea Cinematografului Giulești, dar clădirea continuă să se dezintegreze, după doi ani de la anunțarea proiectelor.

În urmă cu 8 ani, în 2015, Primăria Sectorului 6 administra această clădire, ba chiar în 2017 s-a făcut și primul studiu de fezabilitate.

Lucrările de reabilitare anunțate la acea vreme nu s-au concretizat, astfel că, în anul 2021, cinematograful a fost cerut de Primăria Sectorului 1. Reprezentanții au promis că se vor investi sume semnificative de bani pentru a oferi clădirii gloria de altă dată, transformând-o într-un centru multicultural.

PS1 promitea că-l va transforma într-un centru „ultramodern”

În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local S1 a aprobat o hotărâre prin care solicita Consiliului General al Municipiului Bucureşti modificarea Hotărârii nr. 213/2015 prin care Cinematograful Giuleşti să fie transmis din administrarea Consiliului Local S6 în administrarea Consiliului Local S1.

PS1 transmitea că își dorește să reabiliteze cinematograful, transformându-l într-un spațiu educațional „ultramodern” pentru persoanele vulnerabile:

Acest spaţiu va oferi tuturor copiilor şi tinerilor din Sectorul 1 (şi nu numai), în grupa de vârstă începând de la 10 ani, oportunitatea de a participa la un mediu propice pentru a învăţa şi a se dezvolta.

După reabilitare şi modernizare, aici se vor desfăşura cursuri de robotică, IT, Game Development, educaţie digitală, educaţie incluzivă, educaţie remedială, cursuri de leadership şi dezvoltare antreprenorială, precum şi ateliere de pictură, de teatru şi performance, de fotografie şi producţie video etc. În plus, aici vor avea loc expoziţii de artă, proiecţii de film, piese de teatru, sesiuni ştiinţifice, lansări de carte.

Clotilde Armand transmitea că își dorește să reabiliteze și să modernizeze toate clădirile din S1 care se află într-o stare de degradare pentru a fi redate oamenilor din comunitate.

Primarul S1 a elaborat un proiect alături de Fundaţia Roma Education Fund România prin care Cinematograful Giulești să devină un centru educațional ultramodern dedicat persoanelor vulnerabile:

Pentru acest spaţiu am elaborat un proiect, împreună cu Fundaţia Roma Education Fund România, prin care dorim transformarea clădirii fostului cinematograf Giuleşti într-un centru educaţional ultramodern dedicat persoanelor vulnerabile din Sectorul 1, dar nu numai. Este vorba despre Centrul Educaţional ‘Nicolae Gheorghe’ (1946 – 2013), fondator al mişcării rome din România şi ambasadorul romilor la nivel Mondial.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies