Cinematograful Favorit, victima sistemului birocratic, rămâne în paragină

de:
26 iun. 2014
0 Afișari
Cinematograful Favorit, victima sistemului birocratic, rămâne în paragină

În cadrul mesei rotunde „Împreună refacem Cinematograful Favorit”, reprezentanții grupului au solicitat autorităţilor abilitate locale şi centrale, să finalizeze demersurile legale de preluare a Cinematografului Favorit şi de derulare a investiţiei pentru transformarea acestuia într-un Centru Cultural.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului „Bucureştiul civic”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au susţinut necesitatea prelungirii contractului de comodat, care expiră în 2016, înainte de începerea lucrărilor de reamenajare a cinematografului. Chiar dacă în bugetul Primăriei Sectorului 6 pentru 2014 în semestrul doi a fost aprobată suma de 2 milioane de lei pentru consolidare, extindere si modernizare a Cinematografului Favorit, banii nu pot fi investiți în acest obiectiv.

„Potrivit raportului Curții de Conturi nu se poate investi într-un obiectiv care nu se află în proprietatea autorității locale”, a declarat Cosmin Teleaşă, președintele Comisiei Consiliului Local Sector 6 de analiză şi verificare în vederea elaborării planului de management pentru „Centrul Cultural European Favorit”.

Primăria trebuie să clarifice situaţia juridică a Cinematografului Favorit până pe 31 iulie 2014, pentru a putea să înceapă procedura de organizare a licitaţiei pentru atribuirea contractului de lucrări. Termenul a fost dat de către Curtea de Conturi, în urma unui audit efectuat în anul 2013 la Primăria Sectorului 6.

Reamintim că Cinematograful Favorit şi terenul din jur (1.440 mp) se află în administrarea Primăriei Sectorului 6 doar până în anul 2016, conform unui contract de comodat încheiat cu proprietarul de drept al imobilului (construcţie și teren) Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF România Film).

Situația juridică a Cinematografului Favorit rămâne însă neclară. Consiliul General al Municipiului București este singurul deținător de patrimoniu din Capitală, ceea ce înseamnă că Primăria Municipiului București trebuie să preia cinematograful Favorit de la RADEF România Film si apoi, printr-o hotărâre a Consiliului General, ar urma să-l dea în administrare Primăriei Sectorului 6.

Masa rotundă organizată de grupul „Inițiativa Favorit” s-a încheiat prin enumerarea demersurilor ce pot fi întreprinse pentru rezolvarea situației legale a Cinematografului Favorit. Primăria Sectorului 6 așteaptă răspunsul Colegiului Prefectural care va avea loc pe 2 iulie, după care va întreprinde alte demersuri în vederea preluării obiectivului de la RADEF România Film și Ministerul Culturii.

În cazul în care acțiunile întreprinse nu vor da roade, Manuel Avramescu, consilier local la Primăria Sectorului 6, a declarat că următorul pas ar fi atacarea deciziei pe calea contenciosului administrativ. Reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au promis să însoțească grupul „Inițiativa Favorit” în audiența cerută la Ministerul Culturii. Între timp, din cauza birocrației, Cinematograful Favorit rămâne în paragină.

Fostul primar Cristian Poteraş se angaja în 2010 să transforme Cinematograful Favorit într-un mall cultural de 8,2 milioane de euro. Suma a fost considerată de ONG-işti prea mare, adică de 4 ori mai mult decât a declarat primarul Poteraş, în 2010, când a preluat clădirea de la RADEF, după cum B365.ro a scris aici. Iar actualul primar al Sectorului 6 Rareș Mănescu, declara în 2012 pentru B365.ro că va continua proiectul de reabilitare a „Favoritului”.

„Teoretic, noul mall cultural va fi gata la sfârşitul anului 2014”, estima Rareș Mănescu. În 2013, pentru renovarea Cinematografului Favorit, Primăria Secorului 6 a alocat 11.054.000 lei (aproximativ 2.600.000 EUR), în timp ce în 2014 suma alocată din bugetul local al Primăriei Sectorului 6 pentru Cinematograful Favorit a fost de doar 2 milioane de lei (aproximativ 455.000 EUR).

Cum ar fi arătat Centrul Cultural European Favorit

Potrivit studiului de fezabilitate (SF) întocmit de proiectanţi în 2012, Centrul Cultural European Favorit urma să fie dotat cu sală de spectacole „versatilă” pentru teatru, cinema şi concerte (700 de locuri), o scenă de 120 mp, dedesubt fiind amenajată o zonă destinată orchestrei. De asemenea, centrul cultural urma să aibă o sală de lectură-bibliotecă, cu acces liber la raft, două săli multifuncţionale de conferinţe, cu capacitatea de 50 de locuri fiecare, şi mai multe zone de alimentaţie publică cu bar şi cafenea. B365.ro a scris despre funcționalitățile Centrului Cultural European Favorit aici.

Cookies