Cinefemina – un festival de film dedicat femeilor din industria cinematografică va începe marți, în Capitală

07 iun. 2021
75 afișări
Cinefemina - un festival de film dedicat femeilor din industria cinematografică va începe marți, în Capitală

Începe Cinefemina, un festival-omagiu adus femeilor din industria cinematografică, la care vor fi ecranizate pelicule din întreaga Europă. Festivalul va începe marți, 8 iunie și va ține până pe 18 iunie, fiind organizat la Grădina cu Filme din Piața Alexandru Lahovari.

Festivalul Cinefemina are ca scop recunoașterea excelenței artistice a femeilor din industria cinematografică, precum și păstrarea în amintirea oamenilor a mai multor nume marcante din istoria filmului, care au contribuit serios la formarea și dezvoltarea celei de-a șaptea arte, încă din vremurile de început, ale filmelor mute.

Festivalul va începe marți, 8 iunie, de la ora 20:30

În deschiderea evenimentului vor vorbi mai multe personalități, atât din lumea culturii cât și din cea a diplomației: sunt invitați ambasadorul Regatului Suediei la București, Therese Hyden, directorul Institutului Goethe, Joachim Umlauf, preşedinte al EUNIC Romania, şi Irina Trocan, critic de film, coordonatoarea antologiei „Romanian Cinema Inside Out: Insights on film culture, industry and politics (1912-2019)”, potrivit bucureștifm.ro.

Cinefemina va debuta marți, la ora 20:30, printr-o expoziție de potrete dedicate regizoarelor incluse în program, dar și printr-un trailer de prezentare a festivalului, pentru ca de la ora 21:30 să fie ecranizată producția suedeză „Un joc serios”, produsă de Pernilla August.

La Cinefemina vor fi difuzate filme din nu mai puțin de 9 țări

În cadrul celorlalte 10 zile vor mai fi proiectate următoarele pelicule:

  •  „Vaci mai sunt fetele mele” – regia Kinga Debska (Polonia),
  • „Mataharis”- regia Iciar Bollain (Spania),
  • „Cei visaţi” – regia Ruth Beckermann (Austria),
  • „Case de vacanţă” – regia Sonja Kroner (Germania),
  • „Ore de linişte” – regia Katerina Evanghelakou (Grecia),
  • „Lemonade” – regia Ioana Uricanu (coproducţie România, Germania, Canada, Suedia),
  • „Singură la nunta mea” – regia Marta Bergmann (Belgia).

„Femeile s-au implicat în film încă din perioada filmului mut, deşi multe dintre ele sunt acum uitate, în ciuda contribuţiei importante din acel timp. Industria cinematografică globală rămâne dominată de bărbaţi. Când vine vorba de egalitatea de gen în film există încă mult spaţiu de îmbunătăţit. De aceea, Cinefemina îşi propune să contribuie la răspândirea conştientizării cu privire la egalitatea de gen şi la evidenţierea modelelor feminine atunci când vine vorba de industriile dominate de bărbaţi”, au scris organizatorii Cinefemina pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cinefemina este realizat cu participarea a nouă membri EUNIC: Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Delegaţia Wallonie – Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Goethe și Institutul Polonez cu sprijinul Creart.

Cookies