Cine va fi, totuși, noul premier? La PSD, tocmai s-a votat Marcel Ciolacu, în playlist la PNL e-n heavy rotation piesa cu Florin Cîțu la refren. PS Diseară, DJ Iohannis intră la platane

17 nov. 2021
214 Afișari
Cine va fi, totuși, noul premier? La PSD, tocmai s-a votat Marcel Ciolacu, în playlist la PNL e-n heavy rotation piesa cu Florin Cîțu la refren. PS Diseară, DJ Iohannis intră la platane
Cine va fi, totuși, noul premier? La PSD, tocmai s-a votat Marcel Ciolacu, în playlist la PNL e-n heavy rotation piesa cu Florin Cîțu la refren. PS Diseară, DJ Iohannis intră la platane

Precis toată lumea are probleme cu adevărat presante de rezolvat, situație în care povestea asta cu "cine va fi, totuși, premier?" pare un fel de fluierat în biserică. Sigur, în condițiile în care primarul nostru Nicușor Dan pare că habar n-avea că are certificat verde (fiindcă a trecut din boală, nu fiindcă ar fi avut timp să meargă la vaccinat), chestia cu premierul chiar poate să pară ceva serios.

Situația guvernamentală din România are o particularitate simpatică: de vreo două luni încoace, în orice zi te-ai trezi, întrebarea e fix aceeași, deși în seara precedentă ai adormit cu senzația că răspunsul chiar există. Întrebarea asta nu-și pierde niciodată prospețimea și sună astfel: „Cine v fi, totuși, premierul României?”

Și, la oricâte zeci de mii de semafoare am fost fost blocați prin București de vreo două luni încoace, tot Florin Cîțu ne bântuie știrile. Sigur, intră – prin rotație – și Marcel Ciolacu, dar anduranța lui Cîțu e inegalabilă.

Așadar, cine va fi, totuși, premier? Situația la zi în București

Aseară, până înainte de culcare, Florin Cîțu ne-a zi la televizoare că PNL a fost de acord cu „șefia rotativă” a Guvernului, că PNL votat ca de la liberali să vină primul șef al Guvernului, iar că primul șef al Guvernului nu poate fi decât, desigur, el însuși,

„S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier din partea PNL. Am discutat (de flexibilizarea numelui premierului propus de PNL – n.red.), dar nu s-a votat. (…) În acest moment, da, aceasta este decizia (ca eu să fiu premier, n.red). Dacă PSD se opune, vedem atunci.”, a spus Florin Cîțu.

Desigur, PSD s-a opus. Dimineață, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, din moment ce PSD a câştigat alegerile generale, este normal să solicite ca primul premier din rotaţie să fie de la social-democrați. Apoi, s-a opus și ideei de Florin Cîțu:

Florin Cîțu nu poate veni acum premier, după ce a fost demis.”, a declarat Marcel Ciolacu

Evident, deciziile și enunțurile politice românești sunt definitive cam două ore (în medie).  Când în București soarele se-nălțase vreo trei suliți pe cer, de pe la partide au început să bată vânt de schimbare: cică PSD face primul pas înapoi și acceptă ca primul prim-ministru din schema prin rotație să fie de la PNL.

  • Notă: În caz că n-ați auzit de „rotativă”, fiindcă erați cu-adevărat ocupați să munciți ca să plătiți taxe și impozite și salarii de politicieni, iată ce înseamnă acest lucru: PSD și PNL fac Guvern împreună, că nimeni nu poate de unul singur ;-). Bun, până aici e relativ clar. Neclar e cine-i șeful unui Guvern din PSD și PNL, mariajul până mai ieri imposibil? Și-atunci, au zis să facă, frumos, cu rândul. Pe urmă, altă dilemă grea: bine, dar cine-i primul. PSD zice că de la ei trebuie să fie primul prim-ministru din combinația asta, că ei sunt cei mai numeroși în Parlament. PNL zice că nu-i adevărat, chiar dacă sunt tot mai puțini în Parlament. În primul rând, doar cu ei se joacă președintele când nu joacă golf.  Complicat? 

Cine va fi noul premier: recapitulare

Azi – miercuri, 17 noiembrie 2021, înainte de ora 15:00 cu vreun sfert de ceas, știm următoarele:

  • PNL e de acord cu „premierul alternativ” în combinația cu PSD, dar vrea ca ei, liberalii, să dea primul șef, iar primul șef este, deocamdată negreșit, tot Florin Cîțu.
  • PSD e de acord și el cu „rotativa” de la Palatul Victoria, dimineață ar fi vrut categoric să dea primul prim-ministru, pe la prânz ar fi făcut un pas înapoi: „Fie, să fie de la PNL primul.” A, PSD are și propria propunere de premier, s-a votat tot azi, e Marcel Ciolacu.
  • Pe la 16:00, PNL și PSD mai intră la o tură de negocieri.
  • Pe seară,  se duc toți la Palatul Cotroceni, chemați de președintele Klaus Iohannis, care până la acea oră probabil că-și va fi terminat și partida de golf, și conversația cu paltonul preferat, și bucata lui de țară de salvat.

Cu speranța că situația politică e măcar un pic mai lămurită, vă mai spunem un singur lucru cu adevărat mai folositor: În București, se va circula cu viteză restricționată la 30km/oră pentru 42 de străzi și bulevarde.

Cookies