ESENTIAL

Cine va fi noul premier al României? Numele celui care va conduce Guvernul se află la Cotroceni

De la Cotroceni se așteaptă astăzi nominalizarea unui premier care să formeze guvernul. Cabinetul Cîțu a fost demis săptămâna trecută, iar în 45 de zile de exercitare a unui mandat limitat va părăsi Palatul Victoria. După ce ascultă partidele, Klaus Iohannis trebuie să găsească acea persoană care să strângă jumătate plus unu din voturile din Parlament pentru a fi învestit noul Guvern.

Cine va fi noul premier al României? Iohannis a pornit luni consultările la Cotroceni pentru a găsi un premier care să formeze guvernul după demiterea Cabinetului Cîțu. Cum niciun partid nu are majoritate în Parlament, iar formațiunile nu se (mai) înțeleg între ele din cauza insistenței cu care PNL s-a cramponat de Florin Cîțu, fiecare merge cu varianta proprie.

Partidele nu se înțeleg. Mandatul cu care vor merge PNL, PSD, USR, AUR și UDMR la Iohannis

Mandatul Partidul Național Liberal (PNL): Nicio propunere de premier. Liberalii au anunțat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că în acest moment nu au o majoritate. Anterior, PNL anunțase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru va fi tot Florin Cîţu. PNL ar prefera un guvern minoritar, doar cu UDMR.

Mandatul Partidul Social Democrat (PSD): Guvern de tehnocrați, cu Alexandru Rafila, posibilă propunere. Alegeri anticipate. PSD a anunțat că va merge la Cotroceni cu propunerea susținerii unui guvern de tehnocrați care să gestioneze perioada de criză până în primăvară. Dacă președintele Klaus Iohannis va considera oportună ideea unui guvern de specialişti care să pregătească alegerile anticipate, atunci PSD ar putea merge cu Alexandru Rafila ca propunere de premier. PSD vrea ca în martie 2022 să se organizeze alegeri anticipate.

Mandatul Uniunii Salvați România (USR). Dacian Cioloș, premier. USR merge cu propunerea ca Dacian Cioloș să fie premier. USR și-a exprimat intenția de a rămâne la guvernare cu PNL, dar fără Florin Cîțu premier. ”Suntem gata să ne asumăm guvernarea”, a declarat Cioloş, precizând, însă, că USR vede posibilă doar o coaliţie cu PNL şi UDMR, fiind exclusă o alianţă politică cu PSD şi AUR.

Mandatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Guvern de tehnocrați. Liderul AUR, George Simion, a anunțat că partidul nu va susţine „niciodată” o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este „toxică”. Varianta susținută este cea a unui guvern de specialişti.

Mandatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR). Actuala coaliție de guvernare. Liderul UDMR Kelemen Hunor susține actuala formula de guvernare, iar UDMR să rămână la guvernare. „Vom reprezenta stabilitatea și raționalitatea”, a spus Kelemen Hunor.

Iohannis: „Nu sunt convins deloc că această rundă de consultări va duce la soluții”

Klaus Iohannis nu crede că prima rundă de consultări cu partidele ar putea duce la o soluție, însă de la președinte se așteaptă o nominalizare. Desemnarea unui prim-ministru este atributul șefului statului.

 „De regulă, crizele politice nu se pot rezolva foarte repede pentru că apar orgolii, țâfne. Aș fi putut porni imediat consultări, dar nu am vrut. Le-am lăsat politicienilor un pic de timp să se calmeze. (…) Umblă cu tot felul de povești care mai de care mai neverosimile. Unii vor anticipate, alții nu vor nimic, decât circ, suspendarea președintelui, ceea ce e caraghios, și atunci le las timp. Nu sunt convins deloc că această rundă de consultări va duce la soluții”, a declarat anterior consultărilor Klaus Iohannis.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button